Glede na obrestno mero, je čas za najem posojila pravi. Foto: MMC RTV SLO
Glede na obrestno mero, je čas za najem posojila pravi. Foto: MMC RTV SLO

Kljub rekordno nizki temeljni obrestni meri, ki znaša le 0,75 odstotka, in nizki, 3,5-odstotni gibljivi obrestni meri, ki kažeta, da je prav zdaj pravi čas za najem posojila za nakup nepremičnine, pa soočenje z realnostjo v slovenskih bankah morebitnega kupca lahko spravi v obup, je za Radio Slovenija poročala Maja Derčar.

Pogosto se namreč zatakne že pri vprašanju, ali imate redno zaposlitev, bančniki pa, tako so nepremičninskim posrednikom zaupali prihodnji kupci stanovanj, lahko sprašujejo tudi po zdravju in zaposlitvi staršev. Nepremičninski posredniki še opažajo, da so postopki za pridobitev bančnega posojila veliko daljši kot v preteklih letih.

Kaj vse vas lahko vprašajo na banki?
Iskalcem posojila za nakup nepremičnine otežujejo tudi druge zahteve bank, med njimi zahteve po različnih tudi življenjskih zavarovanjih, zastava nepremičnine in kombinacije različnih porokov ali /in hipotek na druge nepremičnine, še poroča Derčarjeva.

Dve tretjini od šestih bank, v katerih je informacije iskal Radio Slovenija (tri v domači in tri v tuji lasti), dve tretjini še omogočata dolgoročna posojila na trideset let. A izračun pokaže, da bo posojilojemalec kljub nizki obrestni meri za 100 tisoč evrov posojila v obdobju odplačevanja plačal 150 tisoč evrov.

Zato se je bolje odločiti za posojilo z nižjo ročnostjo, pri čemer pa mora posojilojemalcu po plačilu obroka posojila na računu ostati znesek minimalne plače, kar pa ni vselej enostavno. Poleg tega mora prihodnji kupec nepremičnine h kupnini prispevati precejšen delež kupnine.

V prvih štirih mesecih letošnjega leta se je kreditiranje gospodinjstev po podatkih Banke Slovenija zmanjšalo za več kot 100 milijonov evrov. Trgu posojil so načrte prekrižali tudi nekateri varčevalni ukrepi v javnem sektorju, še poroča Maja Derčar.