Gospodarstvo
Ker sta se ameriški in kitajski predsednik v soboto ob robu zasedanja G20 dogovorila, da bo naslednjih 90 dni na področju carinske vojne vladalo premirje, so svetovni delniški trgi v ponedeljek pridobivali in dosegli najvišjo raven v zadnjih treh tednih, toda včeraj je šlo spet navzdol, v New Yorku celo strmo navzdol, saj je Dow Jones (25.040 točk) padel za tri odstotke. Mimogrede: v sredo v New Yorku ne bo trgovanja, saj bo v ZDA dan žalovanja ob smrti nekdanjega predsednika Georga Busha starejšega. Foto: Reuters
Applove delnice so v ponedeljek poskočile za 3,5 odstotka, a so včeraj vse pridobljeno spet izgubile. Podobno velja za Amazonove delnice. Tehnološki sektor je bil nosilec dolgoletnih bikovskih gibanja, zadnje mesece pa je najbolj pod prodajnim pritiskom. Foto: Reuters
Cena nafte brent je v torek porasla vse do 63,59 dolarja za 159-litrski sod. Ključno bo četrtkovo zasedanje Opeca in podatek, za koliko bo kartel oklestil proizvodnjo. ZDA medtem črpajo rekordne količine, dnevno 11,5 milijona sodov, je pa v Rusiji proizvodnja novembra nekoliko padla (v primerjavi z oktobrom), in sicer na 11,37 milijona sodov. Foto: Reuters

Dodaj v

Precej črn torek: Dow Jones padel za 800 točk

Invertna krivulja donosnosti napoveduje recesijo
5. december 2018 ob 07:59
Ljubljana - MMC RTV SLO

Padec delnic dražbene hiše Sotheby's s 60 na 40 dolarjev morda v sebi nosi grožnjo, da se bo ponovila finančna kriza 2008/09, hude čase pa napovedujeta tudi indeks pametnega denarja in invertna krivulja donosnosti.

Več kot devet let dolg bikovski trend (začel se je marca 2009) na razvitih delniških trgih je od oktobra zelo ogrožen. Prehitro je sicer še trditi, da je bik pokončan (Dow Jones je na primer le sedem odstotkov oddaljen od rekorda), lahko pa, da je v zadnjih izdihljajih. Alarmi zvonci zvonijo pri kar nekaterih kazalnikih, med drugim tudi pri indeksu pametnega denarja (SMI - Smart-Money-Index). Indeks pametnega denarja temelji na predpostavki, da mali vlagatelji ("neumen denar") živahno trgujejo v prve pol ure, institucionalni vlagatelji ("pameten denar) pa dajo karte na mizo šele v zadnje pol ure trgovanja. Indeks SMI je letos padel za 40 odstotkov. Januarja je bil pri 20.757 točkah, trenutno je pod 13 tisoč točkami.

Manjši izkupiček od prodaje umetniških del
Takšnega strmoglavljanja v 86-letni zgodovini izračunavanja indeksa SMI še ni bilo, zadnji večji padec pa je bil leta 2007, tik pred začetkom finančne krize. Eden od signalov, da se morajo borze pripraviti na viharne čase, naj bi bil tudi padec delnic dražbene hiše Sotheby's, ki prodaja umetniška dela. Še pred petimi meseci so bile te delnice vredne 60 dolarjev, pred dnevi pa so padle pod 40. Podobna gibanja je bilo opaziti tudi pred finančno krizo. Cene umetnin naj bi dosegale nižje vrednosti od želenih, kar je znak, da so kupci previdnejši. Sotheby's je letos sicer med drugim na dražbi prodal Modiglianievo umetniško delo za 157 milijonov dolarjev, Picassovo za 36 milijonov, a je bil izkupiček nižji od pričakovanj.

Vrednosti najpomembnejših kriptovalut in tedenska sprememba, 4. december ob 19. uri:

BITCOIN

+5,63 %

3.966 USD
XRP

+1,17 %

0,355
ETHER

+4,25 %

111
STELLAR+6,86 %0,15
BITCOIN CASH

-13,4 %

152
EOS

-16,6 %

2,47

.

Dow Jones pod 200-dnevnim drsečim povprečjem
Včeraj so finančni trgi dobili nov velik udarec, česar v ponedeljek, ko so delniški indeksi (zaradi dogovora ameriškega in kitajskega predsednika, da v naslednjih treh mesecih ne bo carinskega pingponga) pridobivali, verjetno nihče ni predvidel. Dow Jones je (predvsem zaradi visoke pocenitve bančnih delnic) padel za 800 točk oziroma za tri odstotke in zdrsnil pod 200-dnevno drseče povprečje, kar je pri tehnični analizi negativen signal. Nespodbudno je tudi dogajanje na trgu obveznic. Donosnost triletne ameriške obveznice je namreč presegla donosnost petletne. Ko donosnost obveznice krajše ročnosti preseže donosnost obveznice daljše ročnosti, govorimo o invertni krivulji donosnosti, kar je v preteklosti pogosto prineslo recesijo. Pri dveletni obveznici (2,8 %) je donosnost le nekaj bazičnih točk nižja od desetletne (2,9 %).

Precejšnja podražitev nafte
Zakaj so delniški trgi to jesen tako negativno razpoloženi? Več dejavnikov je, ključni pa so strah pred upočasnjevanjem gospodarske rasti (kar bo posledično pomenilo nižje dobičke podjetij), strah pred zaostrovanjem ameriške denarne politike in negotovost, ali se bo carinska vojna še razplamtela. Letos so se dobički ameriških korporacij zvišali za več kot 20 odstotkov, toda naslednje leto, ko bodo učinki nove davčne zakonodaje izpuhtele, naj bi bila rast le še okrog desetodstotna. Ob tem se viša pritisk na plače, kar bo ob višjih obrestnih merah pomenilo nižje profitne marže. Se je pa teden ustavilo padanje nafte, kar je posledica pozitivnih pričakovanj pred jutrišnjim zasedanjem Opeca. Za 159-litrski sod brenta je bilo treba včeraj plačati največ 63,59 dolarja.

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
JanezNovak123123
# 05.12.2018 ob 08:25
Ob tem se viša pritisk na plače, kar bo ob višjih obrestnih merah pomenilo nižje profitne marže

Ja bogi, res se mi smilijo, profiti elite se bodo znižali na račun plač delavcev. Pošljite sms ELITA 5 in pokažite da vam ni vseeno.
Orionstar
# 05.12.2018 ob 08:18
...da se bo ponovila finančna kriza 2008/09...

Nateg stoletja!

Prvič se je takrat nad 1500(!) povzpelo št. miljarderjev, ki so svoje premoženje (realno in fiktivno) POVEČALI za cca. 30%!
A je denar izginil iz planeta ali se je zgodil le njegov odliv proti 1% in le ta zaradi straha tistih, ki ga imajo preveč, ni krožil?!

Zbudi se narod iz hipnoze!
samo.jug
# 05.12.2018 ob 08:38
@ radoveden

Denar teh "ki ga imajo preveč" vedno kroži. Vedno je nekje investiran in kroži. Če ne bi, ga ti ne bi uspeli toliko pridobit. Samo neumen bi ga imel v nogavici in neumni toliko ne nagrebejo.


Veš, kako se pravi štumfu, kamor tlačijo miljarderji svoj keš? Davčna oaza. Ja, jih je veliko, ki si ga nagrebejo in ki nikoli ne kroži, ker je na varnem nekje daleč od tvojih in mojih in naših oči.

@ IzTujine

Tipicna socialisticna nastrojenost proti lastnikom premozenja. Imam svojo podjetnisko idejo, ampak zakaj bi zanjo tvegal z vsem svojim premozenjem in se trudil dneve in noci trudil, ce bi me sodrzavljani najraje nacionalizirali?

Predlagam ti, da se odseliš iz Slovenije, da ti ne nacionaliziram tvoje fantastične ideje. Recimo, Štrumf bo blazno vesel tvojega prihoda. Če si se pa že odselil, potem pa bom rekel samo: "Ja, kaj hudiča pa pišeš po RTV SLO forumu, realiziraj svojo idejo in postani miljonar ali karkoli hočeš."
IzTujine
# 05.12.2018 ob 08:33
Tipicna socialisticna nastrojenost proti lastnikom premozenja. Imam svojo podjetnisko idejo, ampak zakaj bi zanjo tvegal z vsem svojim premozenjem in se trudil dneve in noci trudil, ce bi me sodrzavljani najraje nacionalizirali?
ateistek
# 05.12.2018 ob 08:25
Tole je enako, kot da bi bral napovedi Babe Vange. Krize pač ni mogoče napovedati. Pika. Logično pa je, da jo bo v nekem trenutku nekdo napovedal pravilno, ker v nekem trenutku tudi slepa kura zrno najde.
Radoveden
# 05.12.2018 ob 08:17
Zabavno je opazovati številke in izjave nekaterih analitikov, ki so za konec leta utopično in neutrudno napovedovali vse drugo kot pa kar se dogaja in s tem izgubili vso kredibilnost.
Radoveden
# 05.12.2018 ob 08:24
"A je denar izginil iz planeta ali se je zgodil le njegov odliv proti 1% in le ta zaradi straha tistih, ki ga imajo preveč, ni krožil?!"

Denar teh "ki ga imajo preveč" vedno kroži. Vedno je nekje investiran in kroži. Če ne bi, ga ti ne bi uspeli toliko pridobit. Samo neumen bi ga imel v nogavici in neumni toliko ne nagrebejo.
5tane
# 05.12.2018 ob 08:39
Narode, resne zadeve se dogajajo. Yield curve invertion je znak recesije. V kratkem lahko pričakujete velik padec na borzah in ponovitev krize 2008. Razlika bo samo v tem, da bo zdajšnja kriza hujša, saj so baloni in zadolženost večja.
Rotty
# 05.12.2018 ob 08:31
to je že 767tič, da so "strokovnjaki" napovedali krizo. Ni vrag, enkrat se bo enemu že usralo in ta bo potem do naslednje krize veliki maher, ki je pravilno napovedal začetek krize...tudi če bi za vsak dan napovedal sneženje, bi enkrat že zadel.
ROSPO
# 05.12.2018 ob 09:47
Ahhh kolk je creda ovac naivna.. kdo je lastnik denarja. Evro ima jamstvo v dolarjih. Dolarji so v privat domeni. Ko privat lastniki , kot so leta 2008, iz trgov umaknejo tretjino celotnega denarja (beri zaostrijo pogoje kreditiranja ... obnove starih kreditov) zaradi upada povprasevanja najprej padejo cene umetnin in nepremicnin. S to tretino denarja, ki so jo na nasilen nacin izvlekli iz realnega sektorja lahko zaradi povzrocenega strmoglavljenja cen dobrin pokupijo vse za Mali denar.... dokler bodo centralne banke in nacionalni denar v privat rokah bodo vedno tudi krize.... ali nacrtno ropanje privat bankirjev..
Zdejkapopi
# 05.12.2018 ob 09:02
Trump pa podjetnik. Vecje sale ni.
Rjene
# 05.12.2018 ob 08:42
10 let se dela velike količine vseh izdelkov, zaostrovanje denarne politike, kriza 2008 se ni rešila, samo povečala se je višina padca, poleg tega je v težavah Turčija, Argentina, Indija, Indonezija o Italiji in brexitu sploh ni treba govorit. Bilanca natisnjenega denarja pri ecb okrog 7000 miljard (pred krizo pod 3000), Junkbonds (kitajske) so na okrog 11 procentov poleti so bile 5-6. 0 procentne obresti ecb, poglejte samo Deutsche bank kam pelje.
In pravite da je vse uredu. Ko bi le bilo, problemi so ogromni. In "še" ni čas da nas bo rešila tehnologija in umetna iteligenca, malo je še prezgodaj, denar je še sveta vladar
GORILA
# 05.12.2018 ob 09:04
...nove krize ne bo! Je ne more biti!

Kapitalizem je tako popoln ekonomski model, da enostavno deluje - vedno in povsod!
Radoveden
# 05.12.2018 ob 08:44
"Veš, kako se pravi štumfu, kamor tlačijo miljarderji svoj keš? Davčna oaza. Ja, jih je veliko, ki si ga nagrebejo in ki nikoli ne kroži, ker je na varnem nekje daleč od tvojih in mojih in naših oči."

Oh, lepo prosim. Iz davčnih oaz kroži dalje. Mar res mislite da so davčne oaze nekje daleč od trgov odrezani hermetično zaprti trgi, ki nimajo dostopa do ničesar in tja priletimo z avionom nabasanim s kovčki in denar tam potem nabašejo v neke trezorje in to je to? Na tak mrtev trg ne bi nihče plasiral denarja, pa še kak bi se našel. Eni pa imate popačene predstave o tem kako se svet vrti.
ROSPO
# 05.12.2018 ob 09:54
Zaradi dolarja ZDA potrebuje mocno vojsko in toliko orozja... pa saj imajo dovolj orozja da pobijejo ves ostali svet... se je kdo vprasal zakaj potrebujejo toliko orozja... za vsakega od nas imajo na reservi 1000 metkov... da je ja sporocilo jasno in sigurno... ZDA so ze dalj cas v vojni s celotnim preostalim svetom
Radoveden
# 05.12.2018 ob 08:47
"Razlika bo samo v tem, da bo zdajšnja kriza hujša, saj so baloni in zadolženost večja."

Razlika je tudi v tem da so podjetja razdolžena in trg očiščen, podjetja pa so pametno držala kapital. Tako da vsaj delovna mesta ne bodo (takoj) na udaru hkrati pa tudi ne pritisk na socialne transferje. Stvari so drugačne kot pred 10 leti.
1970b
# 05.12.2018 ob 10:24
Sem naravoslovec in ni mi jasno kaj pomeni finančna kriza.

Denar ne more biti problem, saj je tehnično gledano neomejena dobrina.

Gre edino za začasno zmanjšanje lokalne/globalne produkcije in padec zaupanja, kar posvečeni spretno izkoristijo za to, da socializirajo izgube (asimetrija, ki so si jo prisvojili v konjukturi) in potem lahko harajo naprej v konjukturi, ko si privatizirajo dobičke (asimetrija, ki jo pokrije "narod" v naslednji recesiji).
mojenovoime
# 05.12.2018 ob 09:35
Se je že začelo. Ljudje se bodo prestrašili, prenehali zapravljati, proizvodnja se bo zmanjšala in smo tam - v recesiji.
Rjene
# 05.12.2018 ob 09:11
Zdi se da slovenija res kar dobro stoji. Že italjanske banke imajo 400 miljard slabih kreditov.
Fed vsaj sledi približno inflaciji in dviguje obrestne mere, ecb si jih ne upa, ker padejo cele države in podjetja, če obrestno mero dvignejo samo za 1 procent (pade 10 procentov evropskih podjetij).
Ecb je v pasti, ki je skoraj brezizhodna. Najverjetnejša rešitev je inflacija, vse druge so možne a manj verjetne. Vtikanje ecb v gospodarstvo (odkupovanje obveznic in delnic podjetij kot na japonskem). "Japonska skleroza" je povzročila padec osrednjega indeksa za 50 % v tridesetih letih.
Torej ali kreš ali pa vtikanje džave v gospodarstvo (japonskska skleroza ali sovjetizacija)
IndyBob
# 05.12.2018 ob 08:53
Kriza seveda prihaja. Vzrok zanjo pa so tiskarski stroji FED in ECB. Ves ta denar je odtekal v inflacijo borznih indeksov in inflacijo cen nepremicnin in drugega premozenja. Ta denar se sedaj seli v realni sektor in dviguje tudi uradno inflacijo. Centralne banke bodo prisiljene dvigniti obrestne mere in s tem mnogo podjetij in zasebnikov ter celo drzav ne bo moglo več odplacevati dolgov. Kriza bo v polnem zamahu!
Rjene
# 05.12.2018 ob 11:12
Res je denar neomejena dobrina in pravijo da je realno gospodarstvo v 25 letih zraslo za 4 krat približno, količina denarja pa več kot 10*. Kje je potem denar? V napihnjenih borznih balonih vseh vrst.
Planet ima omejena sredstva, večne gospodarske rasti ne more biti. Slej ko prej bomo prišli na limit naravnih resursov.
Capitalism
# 05.12.2018 ob 10:25
Ljudje, zakaj toliko negativizma?

Kar se dogaja je cudovito. Vasa priloznost prihaja.

V idealnem primeru bi manipulatorji (predvsem tisti ki lahko tiskajo denar) pustili dow jones da pade na 20-21k do 2020. Ostali indeksi podobno, le da so azijski in evropski ze na pol poti. DJ je merilo. Ko bo pod 21k, zacnite vlagati. Ce pade pod 19k, bo najbrz recesija in je tveganje preveliko zato se umaknite z nekaj izgube. Verjetno pa bi od 20-21k slo pocasi navzgor, naslednji veliki ponzi cilj je 35k do 2025.
kingeston
# 05.12.2018 ob 10:23
svobodo ljudem, ter naj se že enkrat prične vladavina prava ter zaščita privatne lastnine.

slovenčki ki bi pa radi zasegli tuje premoženje pa morajo skozi proces pozitivne selekcije, tako da jih čaka izumrtje.

prej ne moremo priti na zeleno vejo...
ROSPO
# 05.12.2018 ob 10:19
Stop vsem nevladnim organizacijam.... pri nas imamo demokracijo in prepovedijemo vmesavanje tujih sil v naso notranjo politiko in pika. Kar ravno vsak tudi kapital se lahko mesa v notranjo politiko neodvisnih drzav. Videli smo v primeru Arabske pomladi kaj pomenijo nevladne organizacije in kam pes taco moli pod krinko demokratizacije. Nevladne organizacije pomenijo nedemokreticne principe... kdo jih je volil in jim dal pooblastila? Kapital? Trzisce s belim blagom je zacvetelo po nevladni demokratizaciji omenjenih drzav... kot trzisce s heroinom po zasedbi Afganistana.
webman
# 05.12.2018 ob 09:13
Ko je kriza novinarji o tem pišete s črnimi črkami. Ko jo ni pišete da prihaja. Vemo da ne bo vedno samo lepo, samo tole da do danes že vsaj dve leti napovedujete krizo še ne pomeni da ste jo azdeli ko pride.
7up
# 05.12.2018 ob 12:29
hepimen

Velika večina iz lestvice 100 najbogatejših posamezniku ima večino prevoženja vloženega v enem podjetju(ali holdingu, ki opravlja sorodno dejavnost.)
7up
# 05.12.2018 ob 12:02
el CARTEL

V kapitalizmu imamo ciklično obdobje krajše krize vsakih nekaj let. V vseh preostalih sistemih smo imeli pa konstantno krizo.
IndyBob
# 05.12.2018 ob 12:01
Prihodnja kriza ne bo kriza kapitalizma, pac pa kriza socializma.
Pri cemer je za mene socializem vse, cesar se dotakne drzava.

Drzave na zahodu dandanes obvladujejo od 30% pri najbolj "neoliberalnih" do preko 60 % ekonomije pri najbolj socialisticnih gospodarstvih (Slovenija). Ze direktna drzavna poraba se giblje nad 40 % pri nas, dodajmo se podjetja v posredni in neposredni drzavni lasti, pa "privatnike", ki poslujejo izkljucno s prejsnjimi in se vidi, da drzava obvladuje krepko vecino gospodarstva (vsaj v Slo.). Tudi drugje ni bistveno drugace, celo v ZDA, le procenti so nekoliko manjsi.

Dodajmo se navezo drzave kot regularja, ki s pretirano regulacijo skrbi za monopole velikih nacinalk. Zato velike korporacije le navidezno nasprotujejo novi regulaciji. V resnici se ji zlahka prilagodijo, za nova mala podjetja je to nemogoce.

Naveza drzave in centralnih bank skrbi, da svez denar koristi prvim prejemnikom - velikim igralcem in drzavi. Oni namrec najbolj profitirajo od nizkih obresti zadnjih nekaj let. Sedaj, ko se bo denar pocasi pretakal v realno ekonomijo, pa bo vecina prebivalstva dobila le inflacijo in razvrednotenje svojega premozenja in prihrankov.

Tako da glavni vzrok krize lezi pri drzavah in centralnih bankah. To ne bo kriza kapitalizma, to bo kriza etatizma.
KLIPAN
# 05.12.2018 ob 10:49
A kriza bo?
Sigurno je kriv slovenski javni sektor in Mesec:)))
Rjene
# 05.12.2018 ob 10:42
In usa ne morejo propasti, ker sami delajo denar. Tudi v evropi se dolar imenuje evro, a je v resnici ista zadeva. Dolarje usa posojajo po celem svetu in kasirajo obresti, če kdo ne more plačevati pa pride IMF (recimo Argentina) in Argentina bo plačala z zemljo, vodnimi viri...
Tu je Turčija malo bolj pametna ker zavrača pomoč IMF, čeprav je hudo stisnejo zobe in upam da jim uspe.
In zadeva petrodolar (genijalna pogruntavščina zda, seveda za druge slabo). 80 % ljudi se ne zaveda, da tako usa molzejo cel svet, zato so tako uspešni (uspešna je elita, raja je itak na bodnu)
Hvala Bogu da so se kitajci rusi in iranci uprli in ne trgujejo v dolarjih.
Iran plačuje veliko ceno, rusija tudi, kitajska ima težave. Upam da jim uspe.
ROSPO
# 05.12.2018 ob 10:01
Vsako drzavo, ki se kot Rusija upre ZDA vojnim avanturam, caka enaka usoda kot Rusijo. Sankcije, podpora notranjim separatistom, coup de stat itd. Zato je Rusija Edina drzava, ki si to upa, ker ima dovolj moznosti za prezivetje... ce bi predolgo odlasala (izgubila zaveznike Sirijo in Iran) bi se morda bila tudi sama znasla v polozaju popolne vojaske in ekonomske odvisnosti od ZDA.
Radoveden
# 05.12.2018 ob 09:56
"Pošljite sms ELITA 5 in pokažite da vam ni vseeno."

Nisi povedal svoje telefonske.
malikaliber
# 05.12.2018 ob 08:57
Če že imamo črni petek, zakaj pa ne bi imeli še črnega torka...? No včasih smo se igrali pa Črnega Petra, ki ni povzročal glavobolov...
7up
# 05.12.2018 ob 18:58
el CARTEL

Šala je predvsem tvoje razumevanje in (ne)dojemanje napisanega. Če bi vedel, kako se definira krizo, bi mogel vedeti, da noben "družbeni" sistem, ne more zbežati temu naravnemu pojavu.

Ti si pa skočil na prvo žogo he he he
nikhrast
# 05.12.2018 ob 17:17
Pogreb danes, marketi so zaprti, Trump pa tudi ne tweeta.
Trump pa res ekspert, no, pa saj se dobro spozna na bankrote, samo kaj bo rekel ubogi folk ki ima svoje penzione investirane na borzah.
Radoveden
# 05.12.2018 ob 17:07
"A kriza bo?
Sigurno je kriv slovenski javni sektor in Mesec:)))"


In njegovi simpatizerji ki sta jim je delovna uspešnost in dodana vredno0st španska vas.
7up
# 05.12.2018 ob 15:39
Ko je že govora o rasti bdp... potrebno se je predvsem vprašati. Če je rast smiselna in posledično na dolgi rok vzdržna.

V SZ očitno ni bila... država je na koncu dobesedno bankrotirala. Umetna vlaganja v vojsko, so za nekaj let dvignila številke. NA daljši res se je pa izkazalo za polomijo.....

Note also that the Soviet Union spent a sizable share of its economy (15-17%) on military spending (vs 5% in the US in the 80s) and on investment (rather than consumption), so GDP growth does not translate into population welfare equally in every country. This could be read to mean that the USSR would have done even better had it spent less on the military. Or, conversely, that its GDP did that good because of it, if it’s easier to grow an economy oriented to produce T-72s and MiG-29s than consumer goods.
7up
# 05.12.2018 ob 15:31
el CARTEL

Ahm ti ne razumeš nobene šale.... drugače, humor je v visoki korelaciji s inteligenco :)

Do rasti BDP je v SZ prišlo zaradi napredka tehnologije in predvsem zaradi rasti števila prebivalstva. Vseeno pa ta rast, ni bila ravno visoka: cca 2% Kar je približno 0,5% manj od zahodnih držav. To je bilo še posebej slabo, ker nerazvite države(kamor je spadala tudi SZ) procentualno rastejo precej hitreje.

Tukaj imaš primerjavo s USA.
https://artir.files.wordpress.com/2016/0
3/usasov1.png?w=640

Aja ti ni ne maraš/razumeš številk :) Bad luck!
el CARTEL
# 05.12.2018 ob 11:41
kar se tiče napovedi kriz, so stalnica.

navsezadnje tako kot krize v kapitalizmu, prav tako stalnica.

sistem, ki temelji na večni rasti in nebrzdanemu konzumiranju, medtem pa se mu ponavljajo krize na vsakih - v povprečju - 8 let, je resno defekten sistem.

komurkoli se to zdi logično in zagovaraj tak sistem, ima pač defektno logiko. kako defektno, pa vidimo v vsem tem onesnaženju, ko jemo lastno (mikro)plastiko ki smo jo proizvedli.
Celine
# 05.12.2018 ob 10:37
Prava reč....Ameri bodo denar natisnili pa bo.
Čas je za novo vojno, a ne Donald? Magari z Grenlandijo.
aparat-čik
# 05.12.2018 ob 09:51
obdobja poceni denarja je zgleda konec. Borze so rastle dokler je obrestna mera blizu 0. Z višanjem obrestne mere bo sledil vsaj veeeelik popravek, tudi padec se lahko zgodi :) Zato ne priporočam nakupa, ker bo še padalo.
7up
# 06.12.2018 ob 11:08
el CARTEL

No vidiš točno o tem govorim! Kdor ne razumeš empiričnih rezultatov(ki navadno vedno posledica takšni ali drugačnih znanstvenih raziskav) vedno lahko vsa dejstva reducira na "floskule".

Takšni ljudje ste idealen material za razno-razne populiste. Na srečo ste tudi v vsaki družbi, ki vsaj deluje na meritokratski podlagi odrinjeni stran od vseh vzvodov moči in odločanja(posredno na nek način tudi od denarja)

Tako, da lahko samo bentite v mamini mansardi. Kar je dobro za nas :)
el CARTEL
# 06.12.2018 ob 07:32
7up @ ti si pač ideolog neoliberalizma, tako da tvoje "šale" in ostale floskule povezane s socializmom so le dokaz tvoje obsedenost z lastno ideologijo.

S socializmom ste obremenjeni predvsem posamezniki, ki razlimšljate samo o denarju. Seveda tujem!

in še ena floskula,
you're on the roll :)
Bivši uporabnik
# 05.12.2018 ob 21:26
Če bo vsak petek black friday potem ne vem kaj bo.......
brezlj
# 05.12.2018 ob 20:37
@7up
# 05.12.2018 ob 18:58
Če bi vedel, kako se definira krizo, bi mogel vedeti, da noben "družbeni" sistem, ne more zbežati temu naravnemu pojavu.


Js (finančne) krize ne bi ravno definiral kot naravni pojav.
7up
# 05.12.2018 ob 19:00
el CARTEL

S socializmom ste obremenjeni predvsem posamezniki, ki razlimšljate samo o denarju. Seveda tujem!

btw stvari s Sovietski zvezi pa niso nobena šala....
el CARTEL
# 05.12.2018 ob 18:07
7up @ aja to je bila šala. kdo bi vedel pri tebi, ko si pa ideolog neoliberalizma, vam hodi po glavi samo socializem

torej je bila šala da so ostali sistemi bili nenehno v krizi (kateri so tu zajeti, feudalizem tudi?)

"šala" je še vedno bedna. očitno je res nekaj na tem da je humor povezan z inteligenco.
Radoveden
# 05.12.2018 ob 17:22
"Nasdaq je potrdil, da bo začeu trejdat BTC futures, kar pomeni ogromno buy orderjev"

Kaj, a sell button bo pa disejblan al kako?

A smart money do zdej ni mogel vstopat na ta trg, ko bo pa nasdaq prišel s tem na sceno, potem bodo pa stari ati znali kupit kaj? Če zna frizerka kupit in je kupila, potem je to bilo to. Tiste frizerke in ati ki so imeli namen kupit, so kupili. Koliko novih večjih tepcev je ostalo, bomo pa videli. Za tiste, ki na veliko stavijo zdaj in nam ostalim ne pravjo da smo butli, privoščim, če bi kaj pobrali. Tistim, ki pa nam pravjo butli, pa tudi privoščim, ampak ono drugo. Imam pač rad ironijo :)
Radoveden
# 05.12.2018 ob 17:13
"Ja, ampak če ima nekdo v davčni oazi milijardo, od tega morda kroži manjši del premoženja. Saj niso butasti, da se bodo šli borzne mahinacije in rizična vlaganja s svojim celotnim bankrollom, to je tako, kot bi življenjske prihranke stavil na rdečo.

Seveda imajo pa sredstva v raznih nepremičninah na elitnih lokacijah in kake delnice v uspešnih podjetjih, pa lahko brez kroženja vrednost raste... Zraven pa še kak nogometni klub, da je denar bolj čist in dišeč."

Denar, ki je šel za nepremičnino je zaokoržil, dragi moj. Ni v nogavici. Nekdo ga je prejel, oni bogataš pa je dobil cegle in od teh ceglov bo dobil novi denar od najemnine in spet vložil dalje v kak nov projekt. In ja, ko je konjunktura je celotna milijarda nekam naložena, nekaj manjšega je pa v gotovini, če bi potrebovali nujno, še preden se uspe katerakoli druga naložba likvidirat.

Kako pa je ona milijarda naložena je pa odvisno. Precej zna biti v obveznicah in če je, potem je denar SPET zaokoržil, saj ga je dobila neka država ali podjetje.

V glavnem... vi resno mislite da bogati denar držijo v štumfih, ker so do njega prišli tako da niso imeli pojma kako in kam investirat in jim je padel iz neba. Ne igrajo vsi bogataši lota, pravzaprav če pomislim, koliko pa ga igra?
el CARTEL
# 05.12.2018 ob 14:43

7up
# 05.12.2018 ob 12:02
Prijavi neprimerno vsebino

V kapitalizmu imamo ciklično obdobje krajše krize vsakih nekaj let. V vseh preostalih sistemih smo imeli pa konstantno krizo.


floskula,
ampak od tebe smo tega navajeni.

kateri moderen sistem pa je še obstajal?
poleg kapitalizma (socializem je bil pač državni kapitalizem)? a si mislil na feudalizem?

in če si slučajno mislil na socializem (ker ideologi neoliberalizma vedno mislite na socializem), potem si poglej obdobja rasti Sovjetske Zveze, predvsem ko so rasli z 20+% rastjo na leto.
torej tudi v tem primeru teza o "stalni krizi" pač ne drži.
Kazalo