Damjan Belič ne bo več nadzoroval SDH-ja. Foto: BoBo
Damjan Belič ne bo več nadzoroval SDH-ja. Foto: BoBo

Damjan Belič ni razkril razlogov za odstop, ostaja pa član nadzornega sveta. Po informacijah Televizije Slovenija ni dobil zaupnice preostalih članov nadzornega sveta. Njegov odstop pa naj ne bi bil povezan z morebitno razrešitvijo predsednice uprave Lidije Glavina.

Pred sejo nadzornega sveta SDH-ja v sredo se je veliko govorilo o kadrovskih odločitvah, a zlasti o zamenjavi na čelu holdinga. Glavino naj bi zamenjal Andrej Božič, ki je Steklarno Hrastnik poslovno prestrukturiral v eno uspešnejših slovenskih podjetij. Mandat člana uprave SDH-ja je začel ta teden. Po neuradnih informacijah nekaterih medijev naj bi se nadzorniki s predsednico uprave dogovarjali o sporazumnem odhodu s funkcije.

Belič je odstopil.

Kot je za Radio Slovenija poročala Simeona Rogelj, bodo nadzorniki, ki jih zdaj vodi Kržan, odločali o tem, kdo bo v upravi in kdo jo bo vodil. "Vse to ima v rokah nadzorni svet, ki je vezan na ustrezno zakonodajo: zakon o SDH-ju in na zakon o gospodarskih družbah, ki ima zelo jasne določbe, kakšne so pristojnosti nadzornega sveta, kdaj lahko zamenja upravo, kdaj odpokliče, na kakšen način se sporazume. V sami pogodbi so tudi določene odpravnine," je za Radio Slovenija pojasnil korporativni pravnik Borut Bratina.

Do odpravnine Glavina ne bi bila upravičena, če bi jo razrešili iz krivdnih razlogov. Očitajo ji predvsem nesodelovanje pri uresničevanju strategije turizma, ki predvideva prestrukturiranje hotelskih podjetij. Prav zaradi tega naj bi izgubila zaupanje gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, zlasti kar zadeva uresničitev turistične strategije, v okviru katere si država prizadeva, da bi prevzela nadzor v treh pomembnih hotelskih družbah ‒ Sava Turizem, Istrabenz Turizem in Hoteli Bernardin ‒ ter to preprečila srbskemu poslovnežu Miodragu Kostiću. Hoteli se namreč spopadajo z neučinkovitim upravljanjem in propadanjem. Po strategiji bi moral holding oblikovati sklad za prestrukturiranje, konsolidacijo lastništva in strukturiranje novega portfelja. A zataknilo naj bi se že pri finančni analizi, ki so jo pripravili na SDH-ju ter poslali na gospodarsko in finančno ministrstvo.

V ta namen naj bi država za prevzem Save razmišljala celo o dokapitalizaciji SDH-ja, Počivalšek pa si želi, da bi do dokončne privatizacije turističnih podjetij za izboljšanje njihovega poslovanja poskrbela posebna turistična enota znotraj upravljavca državnega premoženja.