O največjih zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci v panogi trgovine na debelo in drobno z neto napovedjo pri dobrih 19 odstotkih. Foto: BoBo
O največjih zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci v panogi trgovine na debelo in drobno z neto napovedjo pri dobrih 19 odstotkih. Foto: BoBo
Nove zaposlitvene priložnosti

V raziskavo podjetja Manpower je bilo vključenih 628 slovenskih delodajalcev iz 10 panog. 17 odstotkov delodajalcev napoveduje za drugo četrtletje rast števila delovnih mest, pet odstotkov pa zmanjšanje števila zaposlenih. Neto napoved zaposlovanja tako znaša dobrih 12 odstotkov, po sezonsko prilagojenih podatkih pa dobrih šest odstotkov.

Direktor družbe Manpower Group Slovenija Rudi Čebulj je podatke komentiral takole: "Potem ko so rezultati za prvo četrtletje pokazali več optimizma za slovenski trg delovne sile, kot to običajno vidimo v zimskih mesecih, napoved za drugo četrtletje izpostavlja previdneje, a vseeno relativno stabilno rast zaposlovanja."

Okrepitev v vseh desetih gospodarskih panogah
Povečanje zaposlitvenih možnosti se pričakuje v vseh desetih gospodarskih panogah. O največjih zaposlitvenih namerah poročajo delodajalci v panogi trgovine na debelo in drobno z neto napovedjo pri dobrih 19 odstotkih.

Napovedi v trgovini je komentiral Čebulj, "ko je več denarja na trgu, se sprosti tudi nakupovanje. To bi se lahko do določene mere odražalo v trgovini na drobno."

Panoge finančnih in poslovnih storitev, zavarovalništva in nepremičnin napovedujejo povečanje zaposlovanja za dobre štiri odstotke, najšibkejšo rast po tretjem četrtletju 2012 pa napovedujejo delodajalci v panogi oskrbe z elektriko, plinom in vodo, ki so oddali neto napoved pri dobrih treh odstotkih.

Najbolje kaže osrednji in jugozahodni regiji
Najmočnejši trg delovne sile pričakujejo v osrednji in jugozahodni regiji z neto napovedjo dobrih 12 odstotkov. Delodajalci jugozahodne regije poročajo o najmočnejšem trgu delovne sile vse od začetka izvajanja raziskave v prvem četrtletju 2011.

Pozitiven premik kažejo vse štiri skupine podjetij, torej od mikropodjetij (manj kot 10 zaposlenih), majhnih (10-49), srednjih (50-249) in velikih (250 ali več). Najbolj optimistična so velika podjetja, kjer neto napoved zaposlovanja znaša dobrih 12 odstotkov.

Na svetovni ravni napovedi pozitivne
V 40 od 42 držav, v katerih izvajajo raziskavo, so napovedi pozitivne. Najboljše napovedi so v ZDA, v Tajvanu, v Indiji, na Japonskem in v Panami, najšibkejše pa v Italiji in Braziliji.

Nove zaposlitvene priložnosti