Telekom naj bi bil vreden več kot 800 milijonov evrov. Foto: BoBo
Telekom naj bi bil vreden več kot 800 milijonov evrov. Foto: BoBo

Slovenska odškodninska družba je začela postopke iskanja svetovalnega podjetja, ki bo prodalo državni Telekom. Država si od te prodaje obeta precejšen izkupiček, saj naj bi bil Telekom vreden več kot 800 milijonov evrov.

A minister za izobraževanje opozarja, da moramo do leta 2020 zagotoviti dostop do hitrega medmrežja vsem, saj brez tega ne bo enakomernega razvoja podeželja in mest. To infrastrukturo ima zdaj v lasti Telekom, vanjo pa je gotovo treba vložiti 450 milijonov evrov. Denar, ki ga morebitni kupec Telekoma ne bi zagotovil.

"Kadar se zadeva proda, tisti, ki jo kupi, zasleduje komercialni interes. Komercialni interes ponudnikov je tam, kjer so mesta, ker so posledično vlaganja v infrastrukturo manjša na prebivalca," je prepričan minister, ki bi tako infrastrukturo Telekoma pustil državi, prodal pa blagovno znamko. Nekaj, česar sklep državnega zbora ne vključuje, zato bi najprej zahteval soglasje vlade. "Zaenkrat nasprotovanja ni bilo," dodaja.

Analitik: Prodaja bi se zamaknila vsaj za eno leto
Takšna poteza bi privatizacijo Telekoma zamaknila vsaj za eno leto, opozarja analitik Andraž Grahek. A pomembneje, vrednost Telekoma bi se znižala: "Prodajal bi se torej le trg, ne pa dominanten položaj pri infrastrukturi. To bi bistveno zmanjšalo krog potencialnih investitorjev in s tem tudi znesek, ker bi se prodajala samo blagovna znamka."

Tu so še vprašanja: katero podjetje, infrastruktura ali blagovna znamka bi prevzela 300 milijonski dolg Telekoma ali pa plačala za 600 milijonov evrov tožb, ki visijo nad Telekomom. "Malo dvomim v resnost globalnih pomislekov, kje mora biti infrastruktura. Mislim, da se pač upiramo privatizaciji," pravi Grahek.

Namesto Telekoma naj bi zato v vladi že snovali načrt prodaje Zavarovalnice Triglav. Podjetje, ki pa ga neuradno - ker posluje pozitivno - ne želi prodati finančni minister.

Pri prodaji Telekoma se že zapleta
Pri prodaji Telekoma se že zapleta