Na spisku ruskih investitorjev naj bi bil tudi Telekom Slovenije. Foto: BoBo
Na spisku ruskih investitorjev naj bi bil tudi Telekom Slovenije. Foto: BoBo

Minister Karel Erjavec in ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov sta na gradu Strmol pregledala izvajanje programa pomembnejših projektov med državama in ugotovila, da je na programu 37 pomembnejših projektov. Zadnji med njimi je 124 milijonov evrov vredna izgradnja tekstilne tovarne v Rusiji. Ministra pa nista želela razkriti, kdo je investitor.

Slovenija vodi v investicijah
Slovenija je trenutno s 340 milijoni evrov veliko večji investitor v Rusiji, kot je Rusija s 46 milijoni evrov investicij v Sloveniji.

Erjavec je izrazil prepričanje, da bo po novi privatizaciji slovenskih podjetij razmerje precej drugačno. V slovensko-ruski medvladni komisiji za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, računajo, da bodo ruske družbe vstopile v vsaj enega izmed 15 slovenskih podjetij, ki so na trenutnem seznamu za privatizacijo.

Ruse zanimajo slovenska podjetja
Ruske investitorje pa naj bi zanimal nakup več slovenskih podjetij. Po besedah Nikiforova je med njimi zagotovo Telekom Slovenije, zanimive pa so tudi banke in Aerodrom Ljubljana. Predmet zanimanja sorodnih ruskih podjetij pa lahko postanejo tudi posamezna slovenska podjetja iz različnih panog.

Erjavec je ob tem izpostavil, da je Rusija za Slovenijo pomemben gospodarski strateški partner, gospodarsko sodelovanje med državama pa se krepi. V prvih letošnjih mesecih se je blagovna menjava med državama tako povečala za 22 odstotkov, kar za 36 odstotkov pa se je v prvi polovici tega leta v primerjavi z lani povečal prihod ruskih turistov v Slovenijo.