Slabo vodenje Factor banke in Probanke bo državo stalo več sto milijonov evrov. Foto: BoBo
Slabo vodenje Factor banke in Probanke bo državo stalo več sto milijonov evrov. Foto: BoBo

Koga so ovadili in kakšna kazniva dejanja so odkrili, v Factor banki v petek po pisanju Dnevnika niso želeli komentirati, "saj bi to lahko negativno vplivalo na sam postopek in morebitne zahtevke za odškodnino". Po neuradnih informacijah Dnevnika pa naj bi obe ovadbi vložili proti nekdanji upravi Factor banke pod vodstvom Borisa Pesjaka.

Factor banka in Probanka sta od začetka septembra v postopku nadzorovane likvidacije, obe sta dobili izredno upravo. Izredna uprava Factor banke naj po prevzemu vodenja morala oslabiti za kar 360 milijonov evrov slabih posojil in nasedlih naložb. Za razliko od Factor banke, ki je že vložila ovadbe, pa se v Probanki na vložitev prvih kazenskih ovadb po neuradnih informacijah časnika šele pripravljajo.

Na vprašanje, kakšne postopke proti nekdanji upravi in nadzornikom so doslej sploh že sprožili, v Probanki niso želeli odgovoriti. Večina odkritih nepravilnosti naj bi bremenila zlasti nekdanjo predsednico in članico uprave Probanke Romano Pajenk in Milano Lah, ki sta bili razrešeni septembra lani.