Ameriški tanker z utekočinjenim plinom zadostuje za tedensko porabo Portugalske. Foto: EPA
Ameriški tanker z utekočinjenim plinom zadostuje za tedensko porabo Portugalske. Foto: EPA
Plinovod
Američani bi radi konkurirali ruskim plinovodom. Foto: EPA

Kupljeni plin, ki je prispel iz terminala v Louisiani, bo zadoščal za teravatno uro elektrike, kar zadostuje tedenski porabi Portugalske oziroma dvema odstotkoma njene letne porabe, so pojasnili v družbi Galp Energia, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Plin je dobavila ameriška družba Cheniere Energy s sedežem v Houstonu. "Pošiljka ameriškega plina, ki predstavlja približno odstotek letnega nakupa Galp Energie, je namenjena potrošnikom na Iberskem polotoku," je dejal neimenovani tiskovni predstavnik portugalske družbe.

Na pošiljke iz ZDA računajo tudi družbe iz Francije in Velike Britanije. Francoska družba Engie je z družbo Cheniere Energy tako že sklenila dogovor o nakupu 12 tankerjev utekočinjenega plina med letoma 2018 in 2023.

Ameriški plin iz skrilavca
Dobava ameriškega plina na staro celino je posledica izkoriščanja plina iz skrilavcev, ki se je razmahnilo v ZDA, saj so te postale največja proizvajalka plina na svetu, še letos pa naj bi postale neto izvoznica.

V ZDA si obetajo, da bi postali pomemben igralec na trgu EU-ja, na katerem trenutno prevladuje Rusija, ki EU-ju dobavi tretjino plina. ZDA so plin že izvozile tudi v Argentino, Brazilijo in Indijo.

Med letoma 2010 in 2014 je proizvodnja plina v ZDA narasla za skoraj 43 odstotkov, njihova cena pa je za potrošnike izredno privlačna. V Evropi po njihovih ocenah proizvodnja plina stane okoli 4,18 dolarja na milijon britanskih termalnih enot (1 Btu = 1,055 kJ), v ZDA pa le okoli dva dolarja. Transportne stroške so ocenili na 50 centov za milijon enot.