Delnice McDonald'sa so se v sredo pocenile za skoraj dva odstotka, potem ko so pri Goldman Sachsu te delnice odstranili s seznama nakupnih priporočil in znižali njihovo ciljno vrednost. Foto: EPA
Delnice McDonald'sa so se v sredo pocenile za skoraj dva odstotka, potem ko so pri Goldman Sachsu te delnice odstranili s seznama nakupnih priporočil in znižali njihovo ciljno vrednost. Foto: EPA
Petrol
Petrolove delnice so se letos podražile že za skoraj 20 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO

Španija je v sredo izdala nove obveznice, vendar je bilo povpraševanje slabo, zahtevana donosnost pa višja, kar je povzročilo tudi rast donosov 10-letne španske obveznice za več kot 30 odstotnih točk, na 5,77 odstotka. Pri italijanski obveznici je donosnost porasla za več kot 20 bazičnih točk. Na srečo se je danes Francija lahko ugodno zadolžila. Izdala je za 8,439 milijarde evrov obveznic, zanimanje pa je bilo precejšnje. Zahtevana donosnost je bila le malenkost višja kot na zadnji dražbi. Pri 10-letni obveznici je z 2,91 narasla na 2,98 odstotka.

Finančne krivulje na Valu 202:

Le dva od desetih članov odbora ameriške centralne banke menita, da bi moral Fed nadaljevati politiko kvantitativnega sproščanja.


Čas za (vsaj delni) umik s trga
Razviti delniški trgi, ki so v prvem četrtletju poznali le pot navzgor in pridobili tudi do 20 odstotkov, v zadnjih treh dnevih "krvavijo". Frankfurtski DAX30 je v sredo padel za skoraj tri odstotke, v četrtek dopoldne pa za nadaljnjega 1,4 odstotka, tako da je pogledal pod 6.700 točk. Pred velikonočnimi prazniki vlagatelji očitno nočejo tvegati in raje unovčujejo dobičke. Londonski FTSE100 je zdrsnil do vrednosti 5.663 točk, kar je več kot polodstoten minus. Britanska industrijska proizvodnja je februarja utrpela največji mesečni padec v skoraj letu dni.

Nasdaq izgubil največ letos
Newyorški Dow Jones se je v sredo drugi dan zapored znižal, tokrat za skoraj odstotek, na 13.074 točk, medtem ko je Nasdaq (3.068 točk) izgubil 1,46 odstotka, kar je največ letos. Najslabše so se odrezale delnice finančnih in tehnoloških podjetij. Tečaj banke Morgan Stanley, ki je pogosto pod vplivom evropske dolžniške krize, je padel za 3,5 odstotka. Vlagatelji so negotovi glede gospodarskih obetov. Pesimisti so prepričani, da so dobri podatki prvega četrtletja bolj kot ne le posledica mile zime v ZDA. Realna slika naj bi sledila v tem četrtletju.

Zlato na trimesečnem dnu
Tudi surovine in plemenite kovine so v sredo doživele precejšen udarec. Cena bakra se je znižala za tri odstotke (največ v zadnjih dveh mesecih), zlato pa je padlo na najnižjo vrednost v zadnjih treh mesecih. Trenutno (ob 17. uri) je treba za 31,3-gramsko unčo odšteti okrog 1.630 dolarjev. Cena nafte vrste brent se je spustila pod 122 dolarjev, vendar nato hitro pridobila približno en dolar, saj so vlagatelji pred prazniki začeli zapirati kratke pozacije. Evro je vreden manj kot 1,31 dolarja.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

POZAV. SAVA

+7,04 %

6,10 EUR

ZAV. TRIGLAV

+2,86 %

14,40

PETROL

+1,65 %

185,00

TELEKOM

+0,74 %

68,00

KRKA

-0,18 %

48,90

MERCATOR

-1,52 %

130,00

GORENJE

-6,45 %

5,51

NOVA KBM

-6,94 %

3,35


Občuten padec Gorenja in Nove KBM
Indeks SBI TOP (593 točk) je bil večji del četrtkovega trgovanja pozitiven, na koncu pa je izgubil 0,28 odstotka. Največjo krivdo nosijo delnice Gorenja in Nove KBM, ki so se pocenile za skoraj sedem odstotkov. S Krko je bilo spet daleč največ prometa, in sicer za 573 tisoč evrov. Tečaj se je malenkost znižal. Petrolove delnice so nadaljevale rast in so zdaj vredne 185 evrov, kar je največ po avgustu.