Podjetje Riko je na beloruskem trgu prisotno že desetletje. Foto: www.riko.si
Podjetje Riko je na beloruskem trgu prisotno že desetletje. Foto: www.riko.si

Iz podjetja so sporočili, da je samo gradnja hotela Kempinski vredna 57 milijonov evrov. Hotel bo imel skoraj 23.000 kvadratnih metrov površin, stanovanjske enote nekaj več kot 14.000 kvadratnih metrov, poslovni prostori se bodo raztezali na 15.000 kvadratnih metrih, medtem ko bodo zgradili tudi 23.000 kvadratnih metrov parkirišč in pomožnih prostorov.

"Vključili bomo tudi slovenske partnerje"
Podjetje Riko je na beloruskem trgu sicer prisotno že desetletje. Zatrjujejo, da bodo v izvedbo gradnje omenjenega kompleksa vključili tudi slovenske partnerje, tako v procesu izgradnje kot pri dobavi opreme.

Investitor projekta je družba Elite Estate JLCC, arhitekturno rešitev pa je prispeval moskovski arhitekturni biro SPEECH LCC. Rok za izgradnjo hotela je konec leta 2013, izgradnja stanovanjskega in poslovnega dela kompleksa se mora končati pred koncem leta 2014.

Več kot polovico sredstev bo zagotovil investitor
Investitor bo zagotovil več kot polovico lastnih sredstev, potrebno posojilo pa mu bo dodelil konzorcij mednarodnih bank - SID banka bo kot agent slovenske države zavarovala posojilne rizike.

Posel pri financiranju gradnje hotela pa naj bi dobile tudi slovenske banke, saj bo konzorcij slovenskih in tujih bank na čelu z NLB-jem dal Sberbank Belorusija 48 milijonov evrov osemletnega posojila.

Za 40 odstotkov poslov pri gradnji hotela se bodo lahko potegovala slovenska podjetja, 15 odstotkov poslov bodo dobila beloruska podjetja, drugo pa podjetja iz tretjih držav.