55. sejem Dom bo odprl predsednik republike Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
55. sejem Dom bo odprl predsednik republike Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

sejem Dom, kjer bodo do nedelje na ogled zadnje smernice v gradbeništvu in stavbnemu pohištvu ter ogrevalni in hladilni tehniki.

Strokovni program bo postregel s številnimi posveti in predavanji. Pripravila sta jih Gradbeni inštitut ZRMK ter svetovalna mreža ENSVET - Eko sklad. Prvi pokriva strokovno-tehnično področje, drugi pa področje kreditiranja in sofinanciranja okolju prijaznih naložb fizičnih in pravnih oseb.

Posebej vabijo na dva strokovna posveta, in sicer o celoviti prenovi stavb kulturne dediščine med teorijo in prakso ter o prenovi stavb, tudi po skoraj ničenergijskih merilih.

Strokovni in neodvisni nasveti arhitekta bodo v pomoč tistim, ki načrtujejo gradnjo ali prenovo hiše ali stanovanja. Podajali bodo strokovna mnenja tako v oblikovalskem, arhitekturnem, tehničnem kot tudi v finančnem smislu.

Strokovnjaki bodo skušali odgovoriti tudi na vprašanje, s čim je najbolje ogrevati, posvetili se bodo izzivu ravnih streh, njihovi hidroizolaciji in toplotni zaščiti, soočili pa se bodo tudi z izzivom, kaj je dobro vedeti, preden naročimo okna.

V okviru predavanja in predstavitve spletne aplikacije bo s praktičnimi primeri predstavljena nova generacija nevtralnega svetovalca, ki nudi brezplačno in preprosto preverjanje prihrankov energije v gospodinjstvih.

Sejem bo odprt od danes do sobote od 10. do 20. ure, v nedeljo pa do 18. ure. Nasveti in predavanja so na voljo vsak dan od 10. do 18. ure.