Gospodarstvo
false
Sindikati na upravnih enotah zbirajo overjene podpise za zagon parlamentarnega procesa. Želijo zbrati 5.000 overjenih podpisov. Foto: BoBo
false
Na leto bi za dodatke tem delavcem država porabila med 500.000 in 600.000 evrov, je dejal predsednik Dušan Semolič. Foto: BoBo

Sindikati skupaj v boj za redefinicijo minimalne plače

Sindikati: Želimo zgolj odpraviti krivico
1. september 2015 ob 09:59,
zadnji poseg: 1. september 2015 ob 20:05
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Sindikati so se združili v nameri, da bi iz definicije minimalne plače izvzeli dodatek za neugoden delovni čas. Za to potrebujejo čim več podpore. Podpise bodo zbirali do konca oktobra.

Minimalno plačo je junija prejemalo več kot 36.000 ljudi oziroma okoli šest odstotkov vseh zaposlenih. Nekateri med njimi delajo v neugodnem delovnem času, torej ob koncih tedna, ponoči ali med prazniki, zaradi zakonske definicije minimalne plače pa za to ne prejemajo dodatkov kot njihovi sodelavci, ki že tako prejemajo višje plače.

Javnofinančno gre po mnenju predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušana Semoliča tukaj za minimalne zneske "glede na milijone, ki se dnevno trošijo za marsikaj". Na leto bi za dodatke tem delavcem država porabila med 500.000 in 600.000 evrov, je dodal Semolič.

Semolič je na nedavno novinarski konferenci poudaril, da s predlogom ne posegajo v višino minimalne plače, ampak želijo zgolj odpraviti krivico.

Sindikati so na upravnih enotah začeli zbirati overjene podpise za zagon parlamentarnega procesa. Svoje podpise so dopoldne v središču Ljubljane že oddali vodje central. Podpise se bo zbiralo najpozneje do 30. oktobra. Kot je še poudaril Semolič, želijočim prej zbrati 5.000 overjenih podpisov podpore, da bi lahko spremembe zakona o definiciji minimalne plače začele veljati 1. januarja 2016.

Pred upravno enoto v središču Ljubljane so v slabih dveh urah zbrali od 150 do 200 podpisov, so povedali na stojnici pred to upravno enoto.

K čim številčnejšemu pristopu k oddaji podpisov so pozvali še v:


Konfederaciji novih sindikatov Slovenije Neodvisnost,


Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije,


Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam,


Konfederaciji sindikatov 90 Slovenije,


Slovenski zvezi sindikatov Alternativa in


Zvezi delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost.


Podporo spremembam definicije minimalne plače lahko zainteresirani izrazijo s podpisom obrazca podpore na upravnih enotah pred uradno osebo, ki ga nato oddajo na sindikalnih stojnicah pred upravnimi enotami ali pa ga pošljejo na ZSSS. Posamezniki z digitalnimi potrdili, ki jih podpira država, lahko podporo oddajo tudi preko portala e-uprava.

V Sindikatu podpore UKC-ju svoje člane pozivajo k oddaji podpisa, čeprav menijo, da predlog sedmih sindikalnih central ni rešitev. Kot pravijo, vedo, da je to največ, kar lahko ta trenutek storijo, da vsaj malo ublažijo stisko in nepravičnost, s katerima se večina njihovih članov sooča vsak dan.

VIDEO
Sinidkati s podpisi po spremembe minimalne plače
B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Buldog
# 01.09.2015 ob 10:08
Bolje pozno kot nikoli.

Če imamo vsi ostali zaposleni dodatke k plači, naj jih imajo tudi tisti, ki so na minimalcu, ne pa da so pri njih dodatki že všteti v plačo.
Park
# 01.09.2015 ob 10:32
Sramota... v Avstriji za isto delo 1.400€, pri nas pa 600€. Kako?! Isto podjetje?!
AltForNorge
# 01.09.2015 ob 10:36
To je slovenski "paradox". Vsak, ki ima 2 minuti časa te bo olupil, dal pa ne bi noben. Ne zavidam mladini: Bi rad menjal limit na kartici? Dobro, par eurov. Bi rad obiskal dermatologa? Dobro, 70 eur za 5 min. Bi rad kaj zaslužil? Dobro, 3,8 eur.
Cvicek
# 01.09.2015 ob 10:32
delaš nočne izmene in si na minimalcu.
Slo_v_k
# 01.09.2015 ob 10:37
@Park
Cisto enostavno. V Avstriji je denar v firmi bolj enakomerno porazdeljen. Direktor pac nima oz. ne skriva jahte na hrvaskem.
AltForNorge
# 01.09.2015 ob 10:31
V nekaterih podjetjih so dodano vrednost na zaposlenega podvojili v zadnjih 4 letih. Plače pa enake... zdaj pa zastopi ti to.
Norland
# 01.09.2015 ob 10:32
Če se lahko najbogatejšim da davčne odpustke, naj dobijo pa še najrevnejši kaj...ne smemo it po poti ZDA...
rabelj
# 01.09.2015 ob 10:46
Tu dam sindikatom celo prav- minimalna plača bi morala biti za (izmensko) delo 40 ur/teden. Nočne, delo ob vikendih ali praznikih pa naj se plača kot dodatek.
Cvicek
# 01.09.2015 ob 10:38
delaš nočne izmene, delaš 12 ur... pa komaj preživiš... ni logike.
the law1
# 01.09.2015 ob 11:52
@ebdb

Večanje minimalna plače je populistični trik, ki škoduje delavcem. Še težje bo priti do zaposlitve in tako bo še več s.p.-jev med mladimi in večja medgeneracijska razlika.

Tretiranje s.p-jev v Sloveniji pa je itak na nivoju kriminala s strani države. Nikjer v evropi nimajo takšnega absurda kot ga mi imamo v Sloveniji kjer posameznik plačuje tako prispevke (delavca kot delodajalca).

Npr. na Irskem s.p. plačuje prispevke 4% od dejanskega prometa. Pri nas pa moraš vse plačevati vnaprej in še to na osnovi fiktivnih prihodkov. Naša požrešna država je največji problem za s.p.-je.
Mindmaster
# 01.09.2015 ob 12:09
Norland

@the law1

Zakaj pa delujejo tudi ostale države, ki imajo davke višje?


Ker znajo lociti med javno in zasebno lastnino in hkrati spostujejo obe. Ce bi nekdo v Sloveniji predlagal znizanje stopnje socialnih prispevkov z 38% na 4% in pa uvedbo drugega in tretjega pokojninskega stebra, ki sta od davkoplacevalcev neodvisna, tako kot imajo to urejeno Danci, boste nacional interesenti ponoreli in tam po Presercu skakali s transparenti, kako je vse vasa last in obujali spomine na nedemokraticne case.
Franc Jozef
# 01.09.2015 ob 11:51
@Norland

Države z višjimi davki delujejo zato, ker dajo državljanom nazaj bistveno več kot naša država. Dokler pa moram zdravnika plačati, če nočem umreti v čakalni vrsti, se voziti po razritih cestah, plačevati ogromno za pokojnino, ki je vprašanje, če jo bom sploh kdaj dočakal, plačevati vrtec in šolo, dokler moramo državljani zbirati za lačne otroke, pa so tako visoki davki v Sloveniji absulutno nesprejemljivi in bom naredil vse, kar je možno, da se jim v največji meri izogibam.
carlazar76
# 01.09.2015 ob 11:26
@the law1
Ja, to je res žalost, da je minimalna plača 50% povrečne plače, pa še to BRUTO.
Neto je pa minimalna plača, koliko, 70% povprečne plače!!

@mcalex
Zakaj je naša povprečna plača "nizka" je pa drugo vprašanje. Tukaj je veliko faktorjev, kot prvo, če upoštevaš še ostale faktorje (regres, malia, božičnica, prevoz, dopust, bolniške), ki jih mora podjetje plačati - in zaslužiti na trgu - povprečna bruto plača sploh ni nizka.

V primeru z državami s katerimi tekmujemo (Češka - po BDP so nas že prehiteli, Slovaška, Madžarska, Romunija...) je strošek dela pri nas neosnovano previsok.
Kaj pa je slovenski delavec bolšji od slovaškega, da bi nekdo postavil tovarno tukaj in plačal dlavca 2x več, namesto na Slovaškem, Madžarskem, Češkem???
Ta večvrednostni kompleks nasproti bivšim socialističnim vzhodnoevropskim bratrancem v naših glavah je žal že nekaj časa brez kakršnekoli osnove. Dlje kot si zatiskamo oči, hujše bo soočenje z realnostjo.

Iz Slovenije posel in poslovni ljudje odhajajo. Vsak podjetnik je s streni JS (ki bi mu moral biti servis) obravnavan kot sovražnik naroa, goljuf itd... ...si sploh predstavljate, kako se JS obnaša do podjetnikov v Avstriji? Pomaga jim, kar je najbolj možno!!

Pa kaj bi bili malenkostni, naj sindikati določijo, da je minimalna plača 2.000 € bruto pa je!!

Na koncu bodo tukaj ostal samo še upokojenci, javnosektoraši, branilci nacionalnega interesa...
...s takim ramišljanjem glede poslovnost ta država prihodnosti nima.
Bivši uporabnik
# 01.09.2015 ob 10:41
Sindikati so se združili v nameri, da bi iz definicije minimalne plače izvzeli dodatek za neugoden delovni čas.

Tako kot se ti bureki lotevajo stvari, bodo kvečjemu zrihtali, da se tovrstni dodatki ukinejo.
Alcarin
# 01.09.2015 ob 12:55
Problem je, ker nekateri tukaj ne razumejo da sploh ni pomembna ABSOLUTNA minimalna plača (60X €) ampak je pomembno dejstvo kakšna je NOMINALNA vrednost te plače, in dokler nekdo na minimalcu ne bo mogel živet na svojem in jest kaj več kot testenin in konzerv tu pa tam, je vse ostalo brezpredmetno.

Da niti ne omenjam socialističnega izvzetja prevoznih in malice iz BRUTO plače ki nam niža pokojnine in gre dobro izključno delodajalcu. (In potuha za delavca da ne zaživi nepremičninski trg, ker se vozijo v LJ iz Prekmurja ipd)

Zadeve bi zelo lepo in elegantno rešli z postavitvijo minimalca na 750€ ukinitvijo VSEH dodatkov (malice, prevoz, dodatek za delovno dobo (še ena socialistična korekcija plače)) in ohranit le dodatke za delo ob praznikih, nočnih in vikendih (nedeljah) kjer morajo bit 100% več od minimalne urne postavke. (in plačani izven minimalne plače)

Med 750€ neto in 900€ neto pa je potrebno pustit enak bruto oz. se bruto poviša samo glede na neto, torej če bi recimo 750€ neto bil bruto 1.150€ (izmišljujem si) bi moral 900€ neto bit bruto 1300€, in to bi dalo opcijo delodajalcu da stimulira delavca v višini 150€ mesečno BREZ da plača več prispevkov, potem pa do 2.500€ progresivno obdavčit, na vsakih 100€ za kak procent gor, od 2.500€ naprej pa lepo 50% in potem več nič naprej. (no ajde nad 10.000€ bi lahko še nardili eno stopničko ampak tudi če ne, me ne moti.

Skratka dajte si rečt, da ne more met nekdo ki dela 3 ali 4 izmene plačo 560€ neto (ali 604 ali koliko že je) medtem ko nekdo dela samo dopoldan in ima ENAKO plačo. To je kriminalno.

Ampak kot pravim, glavni problem plač v Sloveniji so stroški samostojnega življenja v najemu. Če greš v najem z minimalcem nisi samo revež ampak skorajda podhranjen...... najemnina 200-300€, amortizacija avta 50€ (rabljenega za 1.500€) amortizacija ostalih domačih elektronskih naprav (hladilnik, štedilnik, bojler) 25€, računi za elektriko, vodo RTV(katastrofa) odvoz smeti so tam nekje okrog 120€ pa pozimi dodaš še ogrevanje 40€ minimalno pa ti znašajo fiksni stroški 430-530€ MESEČNO...... pa še nisem vštel hrane (če hočeš dokaj kvalitetno jest je 5€ na dan v povprečju MINIMUM) pa obleke, čevljev, frizerja 1x na 6-8 tednov, higiene itd............

In kako naj to vse zgoraj pokrije nekdo z plačo 604€ na mesec, pa če še regres razdelimo na 12 mesecev, pa pridemo na 650€........... pa naročnine za mobitel sploh nisem vračunal tukaj recimo, kaj šele kakšen redek priboljšek da se ti glih ne zmeša v Sloveniji (pivo ali dve)

Torej zdaj vidite problem minimalne plače, to ni plača sama po sebi v absolutnem smislu ampak je njena nominalna vrednost v okolju kjer živimo..... problem po moji oceni pa so predvsem sledeče zadeve:

1. katastrofalni najemniški trg, tako zakonsko gledano, (in urejeno) kot to da živi v iluzijah o prihodkih ljudi

2. katastrofalne obdavčitve in dajatve pri fiksnih življenskih stroških, samo poglejte si primer elektrike in tisoče dajatev tam......

3. predrage trgovine (to je še najlažje odpravit, če hodiš k kmetu po kaj itd.)

Ampak problem vsega tega pa je tudi ponudba in povpraševanje, če dvignemo plačo na 900€ minimalca, bo pa kruh šel procentualno enako gor recimo, pa spet ne naredimo nič, torej kot pravim, porebno je spreminjat na odhodkovni strani z vidika države ki je prepožrešna, ampak hkrati pa tudi jasno povedat delodajalcem, da nategovanja v stilu 4 izmencev in 600€ plače ne bomo tolerirali zakonsko.
Lovec
# 01.09.2015 ob 12:23
Sindikati so del problema in ne rešitve. So nevoljena veja oblasti, ki so bojevniki na vpoklic.
the law1
# 01.09.2015 ob 11:25
@Norland

Minimalec ni prenizek. Prenizka je povprečna plača, to pa je zato, ker sindikati ne opravljajo dobro svojega dela.

Odganjali ste in še vedno odganjate tuja podjetja, ki imajo kapital, know how in produkte z višjo dodano vrednostjo. Potem pa se še celo bunite ali kaj?

Ma ti misliš, da boš kar z dekretom spremenil gospodarstvo. Imaš isto razmišljanje kot ti fosili iz sindikatov in zato nazadujemo.
juk
# 01.09.2015 ob 11:18
Minimalc absolutno ni prenizek glede nato da ljudje z diplomo delajo za 900 evrov. Minimalc je ubistvu kar normalno postavljen. Problem so vse ostale stvari.
rabelj
# 01.09.2015 ob 11:12
Bi pa predlagal še ločitev slednjega:
-minimalna plača- minimum ki je potreben za preživetje (npr. le prehrana in osnovna elektrika in voda; v državnem stanovanju, brez luksuza (npr. radiotranzistor namesto TV, klasični telefon namesto brezžičnega...), brez počitnic na morju...)
-osnovna plača- plača ljudi s srednjo ali visokošolsko izobrazbo za 40-urni delanik, ki poleg osnov omogoča dostojno življenje (tekom življenja nakup ene nepremičlnine in avta, redne počitnice, občasno dražje obleke....)

Pri nas smo malo pozabili, da obstaja več družbenih razredov in vseprepogosto se zdi, da želijo ljudje z minimalno plačo živeti kot bogataši.
Hočem reči da bi poleg politične definicije morali urediti razmerja tudi v naših glavah.
mcalex
# 01.09.2015 ob 11:02
To kvečjemu zato, ker je tudi naša povprečna plača izredno nizka in horda ljudi na minimalcu je pač bližje tej ( žalostni ) številki. Jaz bi rajši videl povprečno plačo 1500 € pa pol minimalno 700 bi blo boljše.
Bobr
# 01.09.2015 ob 12:49
In smo ena redkih držav ki se o plačah pazi v ZASEBNEM sektorju pogovarjamo na nivoju države.

Minimalna plača je zakonsko določena v 22 od 28 držav EU...zakonsko pomeni da je določena na nivoju države, velja pa seveda za vse sektorje.
Bobr
# 01.09.2015 ob 12:19
Plača je stvar dogovora med delavcem in delodajalcem. Semulič, ko boš pa kaj zraven dal, se pa oglašaj!

Mogoče če imaš kako bolje plačano delavno mesto...tisti najslabše plačani pa velja tiho bodi in delaj, drugače je na zavodu dovolj ljudi. Če bi bilo kaj drugače ne bi nekateri delali troizmenski delavnik, nedelje, sobote,..da na koncu prilezejo 1EUR nad minimalno plačo, s tem da jim še premalo prispevkov trgajo in plačajo po 500EUR dohodnine na koncu. Z "minimalnimi" plačami so take manipulacije da glava boli, za to so pa seveda zaslužni tudi sindikati.
the law1
# 01.09.2015 ob 11:54
@twwwter

Še do včeraj so govorili, tudi mnogi na tem forumu (the law, juk itd.), da dvig plač ne pride v poštev, ker še nismo izšli iz krize.

Zvišanje plače v JS niti pod razno ne pride v poštev, ker se za te plače še vedno zadolžujemo. Ker pa nam kljub lepi rasti javni dolg še vedno narašča bi morali dejansko javno porabo še celo znižat
juk
# 01.09.2015 ob 11:51
@twwwter o čem ti to? jaz sem govoril da se plače v JS ne smejo dvigovati. Do revolucije ne bo prišlo, edino če se bodo lenuhi dvignili.
waslich
# 01.09.2015 ob 10:45
Vidim, da eni nimajo čisto razjasnjenih pojmov. Višina plač v eni državi je odvisna od produktivnosti (produktivnost =/= garanje) in višina proizvedene dodane vrednosti v gospodarstvu. Oboje je občutno nižje kot v Avstriji, zato so tudi plače nižje. K temu še dodamo davke na plače, ki so glede na našo stopnjo razvitosti previsoke in dobiš sliko kot jo imaš danes. Z samim nabijanjem minimalne plače ne rešiš ničesar... Samo večaš brezposelnost in delaš uravnilovko.
commodore
# 01.09.2015 ob 21:29
če bi se kdo drug boril za to zadevo bi mogoče še kaj bilo iz tega, ko so pa zraven sindikati se pa že vnaprej ve da je vse skupaj brezveze
Haloo
# 01.09.2015 ob 15:01
Od minimalca ti mora še kaj ostati.
Odpoveš se stvarem, storitvam, ki si jih ne smeš privoščiti ( za avto na primer, gredo najmanj 3 plače letno), lahko si pa tudi sam sebi delodajalec in boš razumel, kako se evrčke služi in deli.
johnsmith
# 01.09.2015 ob 14:34
In to je kost, ki jo bo Semolič glodal do konca svojega življenja, ker v penzijo tako ne bo šel, ker mu je preprosto prelepo.
juk
# 01.09.2015 ob 14:31
Znotraj tarifnih razredov je tako malo prostora da bolje da jih ni. Država ima preveč vpliva na plačno politiko v zasebnem sektorju. To se da tudi empirično dokazati
tech
# 01.09.2015 ob 13:44
Me prav zanimajo višine podkupnin, ki so jih dobili te iz sindikatov, da so vsa ta leta zatiskali oči, medtem ko so politični izbranci kradli po podjetjih.
Haloo
# 01.09.2015 ob 12:30
Tudi to zadnje je nakladanje!
Razmerje med plačami in cenami je važno, učeno rečeno kupna moč. S plačami se z manjšim zamikom, dvigajo tudi življenjski stroški.
To je lovljenje lastnega repa v krogu.
Glej igro mačke:-))
LordByron
# 01.09.2015 ob 12:24
Kakšne izjave tukaj pod komentarji. Minimalna plača je previsoka. Ja, mogoče je previsoka glede na povprečno, ampak zakaj bi vi brihtiči nižali minimalno plačo, ki je že tako mizerna, ne bi pa višali povprečne plače? Pot iz negativne spirale je višanje povprečne plače in ne nižanje minimalne.

Nekaj dni nazaj je bilo tukaj govora o plači v vojski, povprečna je 700€ in vsi so skakali da je to mizerija. A ko pa delavec dobi minimalca pa to ni mizerija al kako? Da tistih bučk o menjavi avtomobila vsake 3-4 leta in nakup novega, zimskem smučanju in večtedenskih poletnih počitnicah sploh ne komentiram. Tisto sigurno niso družine kjer starši prejemajo minimalno plačo, verjemi.

Za dvig plače pa itak nikoli ni dober moment. Ko je recesija in kriza je treba šparat, ko je pa čas rasti in debelih krav je treba pa tut šparat, ker je recesija pred vrati. Važno da imajo direktorji 40x višjo plačo od delavca in si jo še višajo, ker oni so pač 40x bolj produktivni..
ebdb
# 01.09.2015 ob 11:45
Večanje minimalna plače je populistični trik, ki škoduje delavcem. Še težje bo priti do zaposlitve in tako bo še več s.p.-jev med mladimi in večja medgeneracijska razlika. Država ne »ustvarja« delovnih mest – za to da, mora nekomu, nam (ljudjem) vzeti. Delavna mesta ustvarjamo mi(ljudje) sami, ko (če) se odločimo za odprtje podjetja z namenom ustvarjanja dobička. Več ekonomske svobode prosim!
Norland
# 01.09.2015 ob 11:39
@juk

Točno. Davek na plače znižat na minimalno, da dobijo delavci več izplačanega. Na drugi strani pa povišat davek na dobiček.
the law1
# 01.09.2015 ob 11:34
@Norland

Super ideja, dajmo tekmovat kdo ima čim nižje davke. Na koncu bomo vsi na 0%. Bogataši bodo še bolj bogati, ceste, šole, zdravstvo, itd....bo pa propadlo.
Te floskule z nižjimi davki plasirajo neoliberalci, častilci pohlepa...to nikjer na svetu ne deluje.


Meni se zdi, da Irska deluje in to mnogo bolje kot Slovenija oz. mnogo bolje kot katerikoli druga evropska (EU) država. Irska ima index BDP-ja glede na povprečje EU 132, kar pomeni, da zaostaja samo za Luksemburgom. Vse ostale države so zadaj in to kljub krizi.
waslich
# 01.09.2015 ob 11:32
Super ideja, dajmo tekmovat kdo ima čim nižje davke. Na koncu bomo vsi na 0%. Bogataši bodo še bolj bogati, ceste, šole, zdravstvo, itd....bo pa propadlo.

Irska tekmuje z nizkimi davki... pa ni videt, da bi propadla. Pred leti, ko je udarila gospodarska kriza, so se naši levičarji nasmihali.. lej neoliberalci propadajo. Ti povem, da oni še vedno bolje živijo kot mi. Pojdi gor, pa preveri, če mi ne verjameš.
the law1
# 01.09.2015 ob 11:06
@Norland

kako je pa z obdavčitvijo kapitala v sloveniji...?

Veš stvari so malo bolj kompleksne. DDPO je res 17% toda kaj ima to veze, ker tudi po plačilu tega davka je še vedno denar od PODJETJA. Če si hoče posameznik izplačati ta dobiček in ga prosto uporabljati bo plačal še 25% davka od tega, kar pomeni, da je dejanska obdavčitev 37,75%. A to ni dovolj ali kaj?
janceh
# 01.09.2015 ob 19:26
Danes sem oddal podpis na stojnici pred UE Ptuj, nakar sem malo opazoval dogajanje. Ko so državljani izvedeli da se morajo legitimirati pri podpisu, se jih je mnogo premislilo. Očitno so ljudje že tako zastrašeni, da ne upajo javno dati podpore sindikatom....
Sindikalna poverjenika sta nekaj pred 11.00 stojnico zapustila, brez da bi se potrudila obesiti obvestilo morebitnim podpisnikom, kam se obrniti za podpis. In to je očitno bil konec podpisovanja. Me pa res zanima koliko ur sta poverjenika dobila plačanih, ker bi po moje popoldan bilo veliko več podpisnikov, kot dopoldan ko zaposleni nimajo časa.
the law1
# 01.09.2015 ob 16:45
@Buldog

Glede tega smo ti že večkrat dokazali, da bučke prodajaš. Ampak očitno deluješ po načelu večkrat izrečena laž kmalu postane resnica.

Ne vem komu naj bi ti kaj dokazal oz. čudn stvari sanjaš. Spoda imaš link OECD kjer je obdavčitev povprečnih plač brez nobenih olajšav oz. samski in brez otrok. To je merodajno, ker neke olajšave so že diskrimatorni popusti

LINK-taxing-wages-2014

Povzetek o skupni obdavčitvi plač (imaš tudi prikazano posebej koliko je dohodnina, prispevki delavca in prispevki delodajalca):

Slovenija: 42,3%
Danska: 38,2%
Norveška: 37,3%
Švedska: 42,9%
Irska: 26,6%
Švica: 22,0%

No sedaj mi prosim razloži kje sem prej "prodaja bučke", ko se navedel, da imajo tako Danska kot Norveška manj obdavčene plače kot Slovenija in , da ima Švedska za 0,6% višjo obdavčitev plač kot Slovenija. Daj pametnjakovič razloži mi?
exequor1
# 01.09.2015 ob 16:34
@Alcarin
zelo dober post. Edino na kar bi s prstom pokazal je, ko si omenil, da greš h kmetu po hrano. Seveda je to govora zopet o sivi ekonomiji, ki se jo na ta način stimulira. In to kar je važno, je da nas država sili v "kazniva dejanja", po drugi strani pa nas hočejo še kaznovati za to. Moj poudarek je na to dvolično državo. Nobena država ne bi smela sprejemati zakonov, reform, pravil, ki te silijo v kršitev recimo neke druge. To je samo en primer, v naši državi je mnogo več protislovij še na voljo. LP
Alcarin
# 01.09.2015 ob 14:39
@AM

Kralj Matjaž

"Minimalna plača je 1100€, "

Kje si pa to pobral ??

Minimalna plača je: 789,15 EUR
Podatek za leto 2014, vir: http://www.durs.gov.si/si/aktualno/minim
alna_in_zajamcena_placa/minimalna_placa_
po_mesecih/


Ja minimalna plača je cca 790€ bruto, to je res, ampak če v to vštejemo minimalno malico, povprečen prevoz (večina ljudi ga dobi) pa potem še razdelimo dejstvo da imaš 21 dni dopusta torej razdelimo še eno plačo 790€ bruto na 11 delov, pa regres na 11 delov, pridemo na bistveno višjo številko kot je 790€ bruto, ne pozabi dleodajalec to vse vkalkulira na mesečno povprečje, ti pa računaš izključno statistično minimalno plačo, ampak ko si ti mesec dni na dopustu mora to delat nekdo drug, torej ti dobiš plačo pa še nekoga mora plačat itd.

Bodimo pošteni in računajmo pravilno, če pa dodamo še povprečno količino bolniških na aktivno zaposlenega pa je cifra še višja.
AM
# 01.09.2015 ob 14:06
Kralj Matjaž

"Minimalna plača je 1100€, "

Kje si pa to pobral ??

Minimalna plača je: 789,15 EUR
Podatek za leto 2014, vir: http://www.durs.gov.si/si/aktualno/minim
alna_in_zajamcena_placa/minimalna_placa_
po_mesecih/
Bobr
# 01.09.2015 ob 14:03
Pri nas se tudi sektorsko določa plače na ravni države in ne na ravni podjetij.

Isto imaš v Avstriji tarifne razrede, edina razlika je da so zakonsko določeni na deželni ravni, pri nas pa na državni, ker so glede regionalne politike 2 razreda pred nami. Politika pa je v plače tudi v zasebnem sektorju vpletena prav povsod, je pa v zasebnem sektorju bistveno večja svoboda glede tarifnih razredov znotraj plačilnih razredov v zasebnem sektorju bistveno večja kot v javnem sektorju, tudi pri nas. Kolektivne pogodbe morajo biti pa v vsakem primeru usklajene z zakonom, tako pri nas kot v Avstriji.
Bobr
# 01.09.2015 ob 13:13
Ne govorim o tem. Govorim na splošno o plačni politiki.

V čem se določanje plač v zasebnem sektorju v Sloveniji razlike od denimo Avstrije?
a.orhidejca
# 01.09.2015 ob 12:24
a se mister 5000€ plače spet oglaša?
kralj matjaž
# 01.09.2015 ob 12:08
Ni probelm minimalna plača. Problem so davki.
Minimalna plača je 1100€, več kot dovolj za dostojno življenje, seveda potem pa pridejo socialisti in ti poberejo denar, ki si ga pošteno zaslužijo in si ga vtaknejo v žep, ti pa si reven in se s težavo prebijaš iz meseca v mesec.
juk
# 01.09.2015 ob 11:35
Pozabljate pa, da bo marsikdo zaradi malenkost višje plače (minimalna + dodatki) presegel prag dohodka, pri katerem je še upravičen do dodatne davčne olajšave. Strošek podjetij bo precej večji, država bo pokasirala precej več dohodnine, narod bo pa mičken na boljšem. Res vrhunska poteza naših sindikatov :)

Še to ja, novinarji sploh niso sposobni prikazati realne slike. Samo slepo sledijo populističnim sindikatom. Realno bi morale biti plače tam do 2000 evrov popolnoma isto obdavčene. Najvišja obdavčitev pa ne bi smela presegati 30%. Če hočeš delavca plačati 9000 evrov te stane več kot 20 tisoč evrov. In če imaš 5 takih je to 100 jurjev stroškov ki jih ne boš nikoli not prinesel. Realno primerljiva podjetja pa imajo stroškov za pol manj.
Zebdi
# 01.09.2015 ob 11:30
Pozabljate pa, da bo marsikdo zaradi malenkost višje plače (minimalna + dodatki) presegel prag dohodka, pri katerem je še upravičen do dodatne davčne olajšave. Strošek podjetij bo precej večji, država bo pokasirala precej več dohodnine, narod bo pa mičken na boljšem. Res vrhunska poteza naših sindikatov :)
the law1
# 01.09.2015 ob 11:28
@waslich

Pri nas verjetno bi bil povprečen slovenc zadovoljen, da nad 1500 neto, bi bila dohodnina 90% in obdavčitev dobička tam nekje 97%. Pač bogati ne smejo bit preveč bogati, ker ziher so kradli.

No, saj maša sramotna dohodniska lestvica gre točno v smeri te filozofije. Ko si samo malo nadpovprečen te že koljejo in to pri res smešno nizkih absolutnih zneskih
Franc Jozef
# 01.09.2015 ob 11:16
Prvi pameten predlog sindikatov po zelo dolgem času. Tega pa podpiram.
Kazalo