Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.7 od 19 glasov Ocenite to novico!

Poudarki

  • Ekonomist Bernard Brščič meni, da v Sloveniji primanjkuje kakovostnih kadrov v bankah
Andrej Šircelj
Šircelj opozarja, da največje državne banke že dolgo ne ustvarjajo dobička. Foto: MMC RTV SLO

Šircelj: Kljub uvedbi slabe banke bodo potrebne nadaljnje dokapitalizacije bank

Za sanacijo bank po mnenju Širclja pomembne tudi spremembe v upravljanju
1. oktober 2012 ob 21:24
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na okrogli mizi Zbora za republiko je ekonomist Bernard Brščič razloge za stanje v bančnem sistemu iskal v sistemski korupciji znotraj NLB-ja. France Arhar pa opozarja, da zadeve niso črno-bele.

Po mnenju poslanca SDS-a Andreja Širclja bo kljub ustanovitvi slabe banke potrebna dokapitalizacija največjih bank v državni lasti, vendar v manjši meri, kot če slabe banke sploh ne bi bilo.

Kot tretji korak na poti k sanaciji bančnega sistema pa Šircelj vidi spremembo v sistemu nadzora in upravljanja bank, saj so te do zdaj denar iz državne dokapitalizacije porabile le za nadaljnje slabitve z dajanjem nezavarovanih posojil.

Brščič: Primanjkuje nam specialističnih znanj
Podobnega mnenja je bil tudi ekonomist Bernard Brščič, ki je opozoril, da je pri odobritvi nezavarovanih posojil v državnih bankah pomembno vlogo odigrala politika, v ozadju pa je bil pogosto namen, da se ta sploh ne poplačajo.

Brščič je skeptičen tudi do kadrovskih potencialov za vodenje nove agencije. Po njegovem mnenju v Sloveniji primanjkuje specialističnih znanj v bankah, kar pomeni, da bodo težave tudi pri iskanju ustreznih kadrov za vodenje slabe banke.

Arhar: V tujini šteje argument, ne pa politika
Direktor Združenja slovenskih bank France Arhar pa se s takim prikazovanjem stanja ni strinjal. "To me spominja na leto 1991 ali 1992. Takrat so nekateri govorili banka naj gre v stečaj, al pa naj jo kdorkoli prevzame. A mi vemo kaj pomeni stečaj ene banke?"

Pri odgovornosti odločitev v NLB-ju je po njegovem mnenju treba pogledati na lastnike. Ob tem je opozoril tudi na tujega partnerja v NLB-ju, kjer bi se morali vprašati, kakšna je bila njegova vloga. Dodal pa je, da pri tujih lastnikih po navadi šteje moč argumenta, in ne politična opcija.

Sogovorniki so se strinjali, da moramo v Sloveniji dokončno zapreti knjigo o nacionalnem interesu, šele potem si lahko obetamo izboljšanje razmer v slovenskem bančništvu.


V Odmevih sta o slabi banki in reševanju slovenskega bančnega sistema mnenja izmenjala poslanec SDS-a Andrej Šircelj in poslanec SD-ja Matevž Frangež. Vabljeni k ogledu:

VIDEO
Slaba banka - da ali ne?
VIDEO
Kako sanirati slovenske banke?
VIDEO
Kaj meni guverner o slabi banki?
L. L.
Prijavi napako
Komentarji
KmečkaPamet
# 01.10.2012 ob 21:31
Bank ne bomo dokapitalizirali.

Vir:

Pametne rešitve 10+100

P.S: Kje so pa reforme katere ste pred enim letom v SDS bojkotirali?Pod pretvezo "nadgradnje" ste jih samo prekopirali od Pahorja.

Kaj pa pametne rešitve zagona gospodarstva? Ena velika žalost in en velik nič.
Upam da za take nakladače kot je Šircelj in kompanija na naslednjih volitvah ne bo posluha.

Z eno besedo: Nakladači.
Jethros
# 01.10.2012 ob 22:00
Saj veste kako pravi Adi Smolar: "Ne šraufe, tovarne je treba krast!"
Za šrauf te dobijo, zašijejo in zaprejo, za krajo tovarne, uživaš v svoji vili ob bazenčku, škodo pa sanirajo davkoplačevalci.
To je sporočilo naše politike, ko namešča svoje vojačke po firmah, nakar dvignejo vsi roke v luft "ne vem jaz nič" in seveda "kriva je prejšnja vlada".
To je to.
In tako bo, dokler ne bodo VSI v tej državi dojeli, da nas je slepo podpiranje SVOJIH FAVORITOV pripeljalo v situacijo iz katere se vlečemo. LDS je zgodovina, Zares je zgodovina, čas je, da še desničarji pošljejo svojo največjo lažnivo stranko na smetišče.
generacija56
# 01.10.2012 ob 21:53
A bo kdo odgovarjal prej?
A res lahko pri nas nekaznovano "odtujiš" 4 milijarde evrov?
A je sploh kdo normalen v tej državi, razen preprostega prebivalstva?
Kako lahko nekdo že samo zapiše tak odstavek v medij, ne da bi omenil posledice?
Kaj imamo pri nas, samopostrežno demokracijo?
Bohemic
# 01.10.2012 ob 21:44
Ma kaj ko bi enkrat samkrat od teh politikov slisal, da dajmo resevati ljudi namesto teh bankirskih kartelov?!???

Lp
črnavest
# 01.10.2012 ob 23:20
se pravi bo vlada v imenu države z denarjem davkoplačevalcev dokapitalizirala banke in se odpovedala lastništvu, dobičke bo pa pobral novi lastnik ali kako že?

tem se je popolnoma zjanšalo
K_ris
# 01.10.2012 ob 22:57
A prav razumem, da bomo dali par milijard za slabe terjatve, ki jih bo reševala slaba banka IN HKRATI še dokapitalizirali državne banke? In v čem je potem to boljše od navadne dokapitalizacije v višini nekaj milijard? In kje so zdaj tiste obljube, da za banke ne bomo več namenjali davkoplačevalskega denarja?
zapatist
# 01.10.2012 ob 23:48
Šircelj: Kljub uvedbi slabe banke bodo potrebne nadaljnje dokapitalizacije bank

hahaha
Šušteršič, Virant, Janša pred volitvami in sestavo vlade:
Niti evra davkoplačevalskega denarja ne damo več v banke:)
Brezkosti.si
# 01.10.2012 ob 22:28
Šircelj: Kljub uvedbi slabe banke bodo potrebne nadaljnje dokapitalizacije bank

LOOOL! Zadnjič sem poslušal poslance koalicije, ki so na parlamentarni seji trobezljali o tem, kako si ne želimo več dokapitalizacij, saj da so predrage in neučinkovite, zato bomo ustanovili slabo banko. Ta bi naj bila cenejša (sic).

Danes izvem od poslanca koalicije, da bomo raje dobili kar oboje: slabo banko IN dokapitalizacije. Dokapitalizacij se torej ne bomo znebili, v to kolobocijo bomo zgolj dodali 4 milijarde garancij prek slabe banke.

Za vsak slučaj. Banke nas potrebujejo. No, potrebujejo naš davkoplačevalski denar, nas niti ne. Podobnost s politiko je zgolj naključna. ;)
Anar Hija
# 01.10.2012 ob 21:37
Namen t.i. slabih bank ivana janše je povrnitev izgubljenega kapitala Zvonu 1 in 2. Slabe banke bodo financirali iz proračuna, Zvonovoma se ne bo zgodilo hudega, izguba bo poplačana in nikomur nič. V roku parih let. Boste videli.

NE janšizmu!
stefana
# 01.10.2012 ob 21:56
naj jih dokapitalizirajo tisti, kateri so dobili denar in tisti kateri so jim dajali denar...a konec koncev janša ve kako so se talali tajkunski krediti pa naj jih SDS dokapitalizira!!!!!
pingo69
# 01.10.2012 ob 21:52
Men že gre vse skupaj že na k.... od politikov do obnašanja delodajalcev do ubogih ljudi, ki iščejo delo pa radi bi delali ampak lastnoki bi jim dali samo mezde. Sovražim moderni kapitalizem.
wu-pe
# 02.10.2012 ob 09:03
Kaj je pogoj za članstvo v SdS!?
Da lažeš, ne da bi trznil z očesom!
gesan
# 02.10.2012 ob 07:15
Bank ne bomo dokapitalizirali.
Vir:
Pametne rešitve 10+100


Le kako bi se lahko strokovno reklo taki izgubi spomina???
:)
davide
# 01.10.2012 ob 22:06
pa dejmo ljudstvo dokapitalizirat, bo veliko več koristi....banke naj propadejo, kriza bo pa hitro izginila
generacija56
# 02.10.2012 ob 07:35
No, pa je prišlo na dan...
Šefu tega finančno nenasitnega butalca je nagrado za inovativnost v politiki podelilo zasebno podjetje s koreninami na bližnjem vzhodu.
Mi je smrdelo takoj. Še vedno je zanimivo, kje ima skrit denar....
moonylink
# 02.10.2012 ob 07:17
gesan; janševitis
stoychi
# 01.10.2012 ob 23:23
zakaj je večina za dokapitalizacije, ki samo obremenjujejo davkoplačevalce?
Odgovor je zelo jasen, ker so tudi ti tovariši vpleteni v politične kredite na lepe oči, vključno z arharjem in kranjcem. Zato pa noče razkriti podatkov o političnih kreditojemalcih, ki jih je zahtevala ustrezna državna institucija.
Jethros
# 02.10.2012 ob 08:37
Od teh ekonomistov, ki sem jih imel možnost poslušati je še najbolj realno in objektivno govoril prav Arhar...lepo je okurcal vse vlade po vrsti, tudi BS se je dotaknil in sicer njene pasivnosti, pa slabo banko ne vidi kot rešitev, ampak kot nadaljevanje problema...
Binder Dandet
# 02.10.2012 ob 08:27
Kot laik ne razumem.

Če slabe terjatve prestaviš v slabo banko, v obstoječih bankah ostanejo zgolj dobre terjatve.

Dokapitalizacija pa je potrebna, kadar potrebuješ nov kapital, v primeru slabih terjatev za pokrivanje izgub iz tega naslova.

Vprašanje torej je, če nov kapital ne bo šel za servisiranje slabih terjatev, za kaj se bo porabil? Imam občutek, da se nekaj skriva. To, ali pa gre preprosto za lakomnost bankirjev.
Kosana
# 02.10.2012 ob 09:12
Slaba banka se ustanavlja za to, da bi se poplačali pufi, ki jih je ustvarila mariborska nadbarabija iz proračuna. Zato bo dokapitalizacija. Namesto da bi Vatikan kot vrhovna inštanca mednarodne korporacije, ki je zagonila milijardo in 200 € lepo plačal dolg svoje izpostave, ga bo naša vlada iz proračuna.
Bambola
# 02.10.2012 ob 08:46
Stop dokapitalizacijam in slabim baankam! Bančno luknjo naj s svojim premoženjem zakrpajo tisti, ki so dajali in prejemali nezavarovana posojila ter denar naložili na skrite račune v davčnih oazah ali kam drugam. Za vsak kredit obstaja dokument z imeni! Če jih v banki nočejo razkriti, češ da so poslovna skrivnost, naj v parlamentu nemudoma izglasujejo odpravo tajnosti.
AlFe
# 02.10.2012 ob 01:04
Šircelj: Kljub uvedbi slabe banke bodo potrebne nadaljnje dokapitalizacije bank

BARABE!
stoychi
# 01.10.2012 ob 23:28
aja pa še to, da ne pozabimo; Po ocenah ekonomistov je kleptomafija iz slovenije pokradla in odnesla več kot deset milijard evrov, ki so na tujih računih na raznih eksotuičnih otočjih.
In zakaj kleptokrate ni ustaviladavkarija dokler je bil še čas, saj jim je zakonodaja to dovoljevala?
Tovariši so si ustvarili tako davkarijo, ki je bila za kaj takega popolnoma nesposobna. Kaj pa policija in tožilstvo? Barbara brezigar je deset let jokala, da nimamo ustreznih kadrov za preganjanje gospodarskega kriminala. Naj si vsak misli svoje.
Jezni Smrk
# 01.10.2012 ob 21:28
Sovražim črne banke.
STANE
# 02.10.2012 ob 12:01
Še pomnete,kako je ta koalicija prišla do tolikšnega procenta volilcev ?
Njihov moto je bil BANK NE BOMO VEČ DOKAPITALIZIRALI.
NE BOMO SE ZADOLŽEVALI
Oboje zgornje so očitali Pahorju...Same laži....!
gesan
# 02.10.2012 ob 07:21
Dokler se bodo bankirji obnašali kot, da oni ustvarjajo za nas, tako dolgo vi lahko zaganjate denar v banke kot kurjač zaganja premog v peč nad katero je ogromen dimnik...

A tile pametnjakoviči še vedno niso dojeli, da nas je njihova pamet koštala tega, da se ljudem, ki niso glih imuni na možgansko labilnost... meša od gledanja dnevnika in vseh teh javnih trobil.
hubertfast
# 02.10.2012 ob 06:37
Kranjec je čuval banane in smo videli, kam smo prišli.
Nikec3
# 01.10.2012 ob 22:20
Sogovorniki so se strinjali, da moramo v Sloveniji dokončno zapreti knjigo o nacionalnem interesu, šele potem si lahko obetamo izboljšanje razmer v slovenskem bančništvu.

Aleluja!
mkrebs
# 02.10.2012 ob 11:10
No, Šircelj, si se zagovoril?

V vsakem primeru bodo to plačevali davkoplačevalci, ni druge!

Nadaljevale se bodo barabije, še sam Bavčar se je odločil zahtevati "njegovih"8,6 mio eur.
gesan
# 02.10.2012 ob 07:24
gesan; janševitis

Tako nekako...ja!
zemljemerec
# 02.10.2012 ob 07:23
Neodgovorno in neresno, kot da se bo s tem prenosom dolg kaj zmanjšal? Grozljivo, najprej so se politiki z bankirji in poslovneži preračunljivo omastili z denarjem od mednarodnih kreditov in premoženja državljanov, sedaj pa bi vse dolgove umestili v neko "novo ustanovljeno družbo" ki bo bremenila vse generacije, ki niso imele nikakršne možnosti, da rečejo NE.Politiki so podprli kriminalno diktaturo mafijskih strank.Slovenija stagnira na vseh področjih.
stefana
# 01.10.2012 ob 23:44
stoychi

z dokapitalizacijo ali brez dokapitalizacije bo to vse raja plačala...kdo misliš, da bo manjka poravnal?janša, bavčar, šrot, škrabec, lovšin, bankirji, nadzorniki...itn...mi navadni mali državljani...serviserji tajkunov!!!!
Hephaestus
# 01.10.2012 ob 21:29
Naj jih dokapitalizirajo novi lastniki.
Prodaja takoj!
mkrebs
# 02.10.2012 ob 16:54
Šircelj bi bil v primeru, da Državljanska lista ne bi vztrajala pri svojem kandidatu, finančni minister. Zelo dobro je služil JJ, garal noč in dan, tudi od doma pri Mojci.
PRPA
# 02.10.2012 ob 14:22
France Arhar : "To me spominja na leto 1991 ali 1992,..".

S tem se popolnoma strinjam. In Janša pripravlja vse ukrepe, da bi uresničil svoje sanje o drugi republiki po njegovi meri.

Glede ostalih traparij o slabi banki, SDH,.. namenih vlade pri teh ukrepih, mi zmanjkuje besed. Lahko bi ponavljal komentarje podane na:
http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/druzba-za-sanacijo-bank-bo-zavarovana-pred-politiko/292385>
http://www.rtvslo.si/gospodarstvo/sloven
ci-se-moramo-zdruziti-in-potegniti-voz-iz-blata/291518#comments>

Naj ponovim le besede dr. Kraljiča: : "Če je to koncept, da bo državni holding prodal tisto, kar imamo, črno gledam na prihodnost Slovenije."

Glede Širclja in izjav , da "vidi spremembo v sistemu nadzora in upravljanja bank", da bo "kljub ustanovitvi slabe banke potrebna dokapitalizacija",… ostanem brez besed. Človek izgubi vsako voljo, da bi ga še poslušal. Podoben je Jerovšku, Grimsu, Černaču, Gorenaku in drugim piskačem stranke SDS.

Nikoli se ne prepiraj z idiotom, kajti speljal te bo na svoj teren, kjer ima absolutno prednost in te porazil. Tako pravi šala dneva.
trocki
# 02.10.2012 ob 10:01
A ni zanimivo, kako hitro politki spremenijo stališče. Še nedavno so pljuvali po Pahorju in njegovih milijonih za NLB.

Še bolj zanimivo pa je, da je Arhar razumen. Kar pomeni, da ga bo Janša odrezal. Kar se že vidi v primeru Hrvaške LB.
papiga
# 02.10.2012 ob 09:09
A boste podprli referendum o holdingu in slabi banki?
PONOS
# 02.10.2012 ob 08:40
Nisem ljubitelj Brščiča tokrat je povedal vse korektno.
Namerna kraja državnih bank v sodelovanju politike,nadzora in uprave.
Kako bodo to v prihodnosti preprečili ostaja enigma..majbrž z prodajo večinskega deleža.
LosAlamos
# 02.10.2012 ob 08:12
Ja ja... saj razumemo, da ste hoteli samo opozoriti kar že vemo.
DREADLORD
# 02.10.2012 ob 07:52
Bravo dosedanje vlade. Dobro ste dovolili svojim prisklednikom prazniti našo lastnino. Ko so na državnih proslavah govoričili o zgodbah o uspehu in svetilniku, so zelo verjetno sebe osebno imeli v mislih. Pezdeta.
zemljemerec
# 02.10.2012 ob 07:26
Kranjec, ti se boš zapisal v zgodovino Slovenije kot najbolj elastičen bankir ever.
Molotow
# 02.10.2012 ob 01:04
Slovakija je eksperiment, kako vsem pre očmi speljat državo. To je pa tudi vse.
Šentvid
# 02.10.2012 ob 10:27
Cinik!
"On memore razumet ljudi kateri ne podpirajo dobro idejo"
Naj se SDS umakne iz proračuna pa bo ostalo 4,5 miliona evrov mesečno za druge potrebe.
Morate ljudem povedati resnico o stanju v bančnem sistemun,ne muljat.
Naj same banke odprodajo ali po sodni poti izterajo svoja potraživanja, da niso sodišča pod vaso erusdikcijo, to vam neogovarja.
Povejte zakaj?
Ker ni tako kot vi lažete javnost.
jast123
# 02.10.2012 ob 08:34
Ali je ta Brščić postal ekonomsko trobilo SDSa.? Dobro ga je Arhar utišal, da pojma nima, s čemer se strinjam.
Valuk_
# 02.10.2012 ob 08:13
Ok, pustimo to kaj je bolje. Naj povedo res strokovnjaki. Sam sicer mislim, da je slaba banka res tudi slaba rešitev in bo na koncu davkoplačevalce stala mnogo ve.

Kar me bolj moti je, da Slovenija se ukvarjat s tem vprašanjem konec leta 2012, medtem ko so to v razvitih državah reševali že 2 leti nazaj.
PONOS
# 02.10.2012 ob 08:35
Laično in preprosto povedano, banke so očiščene bremen, lažje in bolj ugodno bodo lahko pridobivale nove kredite na mednarodnih trgih zaradi boljšega ratinga saj bodo dosegle vse norme.Odpravljen bo kreditni krč za gospodarstvo ,zopet se bo lahko zadolževalo upam da po pameti z nadzorom-to bo zagnalo domače gospodarstvo ki bo vračalo z davki...
Vloga slabe banke je izključno terjanje terjatev-če bo izterjala 50% bo to uspeh..pogrešam pa skupno terjanje z tožilstvom,dursom in policije.
PONOS
# 02.10.2012 ob 08:28
Tukaj se strinjam z rešitvijo vlade.
Slaba banka bo bolj zavzeto izterjala dolgove.Banke bodo lahko potem sprostli kreditni krč in se bolj posvečale tekočem poslovanju brez bremen.To bo zopet lahko pognalo gospodarstvo.
Teorija je dobra..me pa zanima kakšen je nadzor,če bo tak kot do zdaj se lahko obetajo nove samopostrežbe.
Caetano
# 01.10.2012 ob 22:27
Udbomafijsko strukturo, ki je naredila te dolgove v bankah je treba, kot prvo nagnati iz NLB. Zavoženih stvari pa ne bo tako lahko rešiti, to je jasno.
Hephaestus
# 01.10.2012 ob 22:06
@ Jethros

LDS je zgodovina, Zares je zgodovina, čas je, da še desničarji pošljejo svojo največjo lažnivo stranko na smetišče.
--------------------------------------------------------------
LDS je zgodovina? Čakaj, a ni predsednik uprave Abanke dipl. geograf Jože Lenič?
A veš kdo je Jože Lenič? A veš kaj je Abanka? Prosim manj neumnosti.
Kazalo