Ekonomist Peter Kraljič meni, da se Slovenija še lahko reši sama, vendar se čas izteka. Predvsem je treba sanirati banke, politika pa se mora poenotiti. Foto: BoBo
Ekonomist Peter Kraljič meni, da se Slovenija še lahko reši sama, vendar se čas izteka. Predvsem je treba sanirati banke, politika pa se mora poenotiti. Foto: BoBo

Izjave o predsedniku, ki sem jih slišal od premierja, v civiliziranih državah ne bi slišal.

Intervju z ekonomistom in finančnikom Petrom Kraljičem

Ekonomist Peter Kraljič, ekonomist in mednarodni svetovalec, je na 3. programu TV Slovenija govoril o aktualnih gospodarsko-političnih temah.

"Moti me, da niti vlada ni enotna. Janez Janša je dal nespametno in neodgovorno izjavo, da bomo nelikvidni, finančni minister Janez Šušteršič pa trdi drugače. Ni čudno, da tuji trgi delujejo nervozno. Vlada mora postaviti pozitivno sporočilo našemu narodu, kaj hočemo in kam gremo."

Zakaj bi prodajali dobra podjetja
Prednostna naloga slovenske vlade mora biti sanacija bank, je prepričan Kraljič. Da je trajalo kar devet mesecev, da je bil le izbran nov predsednik uprave Nove Ljubljanske banke, je po njegovem sramota. Prodaji banke in nekaterih pomembnih podjetij, v katerih ima država delež, ni naklonjen. "Če je to koncept, da bo državni holding prodal tisto, kar imamo, črno gledam na prihodnost Slovenije. Če bo NLB sanirana in bo dobro delala, zakaj bi jo prodali?"

Ena vlada obljubi nekaj, druga to zanika
Moti ga, ker se vodilni politiki ne poenotijo. "Premier in predsednik Slovenije se čudno obnašata. Izjave o predsedniku, ki sem jih slišal od premierja, v civiliziranih državah ne bi slišal."

Tega je bilo že v preteklosti veliko: "Če je Ropova vlada obljubila, da bo lahko belgijska KBC lastništvo v NLB-ju povečala prek meje 50 odstotkov, kako lahko potem Janševa vlada reče: Ne, to ne velja. Ta diskontinuiteta pri obljubah naših vlad vpliva na slovensko verodostojnost v tujini. Zato nam pada boniteta. Naši politiki vlečejo poteze po strankarskih interesih, ne v interesu države, kar škodi našemu ugledu."

G. Vizjak ima skromna merila za kakovost
Sprejetje pokojninske reforme je po mnenju Petra Kraljiča nujno, pa čeprav sedanji predlog ni najboljši. "Svetlikova pokojninska reforma je bila torpedirana, zdaj pa isto pokojninsko reformo z malce popravki predstavljajo za boljšo. Če g. Vizjak pravi, da je njegova reforma boljša, ima skromna merila za kakovost."

Kakor koli, sprejetje reform je nujno: "Apeliram na sindikate in opozicijo, da podprejo reforme. Slovenci se moramo združiti in potegniti voz iz blata. Prej, kot se bodo sprejele reforme, bolje bo. Ko lani nismo sprejeli Svetlikove reforme, je tujina dobila dokaz, da nismo sposobni sprejeti niti ene reforme. Zato nam je padla boniteta, obrestne mere na slovenske obveznice so začele naraščati."

Zakaj pametni ljudje ne najdejo skupnega jezika
"Ne moremo si več privoščiti prerekanja. Da bo torej opozicija delala to, kar je prej Janša, ki je čakal, da bo Pahor padel. Politiki tako škodujejo narodu in niso državotvorni. Ne razumem, zakaj odrasli, pametni ljudje - Janša, Virant, Jankovič - niso sposobni najti skupnega jezika."

Opozarja, da so Nemci vse te reforme, ki jih Slovenija dela zdaj, naredili pred desetimi leti, zato jim gre tako dobro. "Mi pa smo po vstopu v Evropsko unijo zaspali. Niti Rop niti Janša si nista začela prizadevati za konkretne strukturne reforme."

Izjave o predsedniku, ki sem jih slišal od premierja, v civiliziranih državah ne bi slišal.

Intervju z ekonomistom in finančnikom Petrom Kraljičem