Se bo leta 2017 zgodil velik premik denarja v države, ki sporazuma niso podpisale? Foto: BoBo
Se bo leta 2017 zgodil velik premik denarja v države, ki sporazuma niso podpisale? Foto: BoBo
V OECD-ju izmenjava podatkov o stanjih na računih


Sporazum so države podpisale s spoznanjem, da se je davčnim utajam mogoče upreti samo s sodelovanjem na svetovni ravni, so sporočili z ministrstva za finance. Po sporazumu o avtomatični izmenjavi informacij o finančnih računih si bodo države letno izmenjevale informacije o finančnih računih - podatke o njihovih imetnikih, stanju na teh računih in določenih dohodkih oziroma iztržkih iz finančnega premoženja -, ki jih bodo pridobivale od finančnih institucij.

Slovenska vlada se je s podpisom sporazuma zavezala, da bo začela prvo izmenjavo informacij o finančnih računih že v letu 2017. Slovenija bo s sporazumom tako dobila vpogled v finančne račune slovenskih davčnih zavezancev tudi v davčnih oazah po vsem svetu. S tem bo omogočena bolj pravična razdelitev davčnega bremena vseh državljanov, je dejal podpisnik v imenu Slovenije finančni minister Dušan Mramor.

Slovenija je tako pristala v prvi skupini podpisnic sporazuma, s katerim se omejuje izogibanje plačevanju davkov, predvsem v davčnih oazah. Sporazum je podpisalo vseh 28 članic EU-ja, medtem ko je Švica, znana po bančnih tajnostih, še v pričakovanju referenduma o tem vprašanju.

Prav tako so sporazum podpisale nekatere karibske države, Liechtenstein in Singapur, sicer znani po velikih mednarodnih bančnih sektorjih. Sporazuma pa niso podpisale ZDA, ki pa že imajo sprejeta podobna pravila. Do leta 2018 bo sporazum glede na dane zaveze podpisalo še 38 držav.

V OECD-ju izmenjava podatkov o stanjih na računih