Termalna kopališča so bila najbolj priljubljena turistična točka. Foto: BoBo
Termalna kopališča so bila najbolj priljubljena turistična točka. Foto: BoBo

Slovenske turistične kraje in znamenitosti je novembra obiskalo 165.000 turistov, ki so ustvarili 449.000 prenočitev, so sporočili državni statistiki.

Polovica tujih turistov je v Slovenijo pripotovala iz Italije (23 odstotkov vseh prihodov tujih turistov), Avstrije (19 odstotkov) in s Hrvaške (osem odstotkov). Tem so sledili turisti iz Srbije, Nemčije in z Japonske.

Največkrat so prespali Avstrijci
Tuji turisti so pri nas ustvarili 48 odstotkov vseh turističnih prenočitev. Največji delež teh so prispevali avstrijski turisti (24 odstotkov), italijanski (20 odstotkov), nemški (osem odstotkov), hrvaški (sedem odstotkov), srbski (šest odstotkov) ter ruski turisti (pet odstotkov).

Najbolj priljubljene toplice in Obala
Največ turistov je novembra obiskalo zdraviliške občine, in sicer 36 odstotkov. V teh občinah so ustvarili 47 odstotkov prenočitev. Število prihodov turistov v zdraviliške občine se je v primerjavi z novembrom 2010 povečalo za 15 odstotkov, število njihovih prenočitev pa za 12 odstotkov.

Na drugem mestu po številu prihodov in prenočitev turistov so bile obmorske občine. Tam so turisti ustvarili 17 odstotkov vseh prenočitev ali sedem odstotkov več kot v novembru 2010. V gorskih občinah je bilo ustvarjenih 11 odstotkov vseh prenočitev turistov oz. 15 odstotkov več kot v novembru 2010. V občini Ljubljana je bilo zabeleženih devet odstotkov vseh prenočitev turistov ali za dva odstotka več kot pred enim letom.