Ukrajina je za slovenska podjetja še vedno zanimiva. Foto: EPA
Ukrajina je za slovenska podjetja še vedno zanimiva. Foto: EPA

Slovenski izvozniki tako ne izgubljajo optimizma, so ta teden ugotavljali udeleženci posveta o trenutnih razmerah v Ukrajini, ki ga je v sodelovanju z ukrajinskim veleposlaništvom v Sloveniji ter slovenskimi izvozniki pripravila Gospodarska zbornica Slovenije (GZS).

Razmere v Ukrajini so zelo resne in zelo negativno vplivajo na tamkajšnje gospodarstvo, je dejal ukrajinski veleposlanik v Sloveniji Mikola Kiričenko. Kot je dejal, vladam v prejšnjih letih žal ni uspelo ustvariti ustreznih odnosov s potencialnimi vlagatelji oziroma tujimi poslovnimi partnerji, in to dejansko najbolj občutijo ravno tuja podjetja.

"Gospodarstvo Ukrajine je zelo krhko," je dejal Kiričenko in dodal, da to lahko popravimo le s "korenitimi reformami". Med njimi - vlada si jih je zadala uresničiti do leta 2020 - so predvsem sistemska odprava korupcije, ustvarjanje privlačnega poslovnega okolja ter davčne politike. Predpogoj za to pa je vzpostavitev miru, je dejal.

Problematičen odlok ukrajinske centralne banke
Slovenska podjetja so med drugim izpostavila težave zaradi odloka ukrajinske centralne banke konec septembra, ki prepoveduje plačila v tujino za vse posle oziroma blago, kjer je carinska deklaracija starejša od 180 dni. Dodaten problem je, da je SID banka posledično ustavila kratkoročna zavarovanja. Podjetja menijo, da je v zadnjem času poleg upada naročil čutiti tudi previdnost pri vzpostavljanju novih poslovnih povezav s tujino.

Predsednik Slovensko-ukrajinskega poslovnega sveta in direktor Duola Dušan Olaj je opozoril na slabe razmere tudi v Rusiji in Kazahstanu, ki se po njegovih besedah drastično slabšajo, ter podjetja pozval k previdnosti pri poslovanju s tema državama.

Promocija slovenskih podjetij
Aleš Cantarutti in Vanja Bele z GZS-ja sta podjetjem predstavila novo spletno stran slovensko-ukrajinskega poslovnega sveta, ki predstavlja stičišče podjetij na slovenski in ukrajinski strani za poslovno sodelovanje. Predstavila sta tudi katalog slovenskih izvoznikov, ki poslujejo oziroma želijo poslovati na ukrajinskem trgu.

Publikacija bo namenjena tudi promociji domačih podjetij v ukrajinskih gospodarskih zbornicah, zlasti tistih na zahodnem delu države, ki vse bolj pridobiva pomen.