Smo pred vstopom v Unijo, ko smo plačevali še s tolarji, za enak denar res dobili več? Foto: BoBo
Smo pred vstopom v Unijo, ko smo plačevali še s tolarji, za enak denar res dobili več? Foto: BoBo
false
Zadolženost države se je s slabih 27 odstotkov BDP-ja povečala na kar 83 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO
false
Najbolj sta se podražila alkohol in tobak. Foto: MMC RTV SLO

Cene so se od leta 2004 do konca leta 2015 v povprečju zvišale za slabih 28 odstotkov. Pa poglejmo nekaj primerov cen, ki smo jih pretvorili v evre. Pred 12 leti smo na primer za manjši avtomobil plačali okoli osem tisoč petsto evrov. Danes plačamo pet tisoč evrov več, 30 centov višja pa je tudi cena za liter neosvinčenega bencina. Kadilci še enkrat višjo ceno plačujejo za škatlico najbolj prodajanih cigaret. Za približno pol evra je dražje tudi pivo.

Prav alkohol in tobak sta se v dvanajstih letih najbolj podražila, in sicer za več kot 78 odstotkov, hrana za 38 odstotkov, izobraževanje za več kot 42 odstotkov.

Kaj pa pocenitve?
Tudi te so. Zelo so se znižale cene rabljenih avtomobilov, zato povprečno plačujemo slabih 42 odstotkov manj za prometna sredstva. Pa tudi bolnišnične storitve so se pocenile za več kot 18 odstotkov. Najbolj pa se je v teh 12 letih pocenila avdio-, video-, fotografska in računalniška oprema, in to za kar 45 odstotkov.

Imamo višje plače, a tudi večjo brezposelnost
Danes je povprečna bruto plača za dobrih 440 evrov višja. V primerjavi z letom 2004 pa je skoraj še enkrat večja tudi brezposelnost, ki je danes 12,9-odstotna. Še bolj vznemirjajoč pa je podatek o zadolženosti, saj se je v tem obdobju namreč bruto dolg s slabih 27 povečal na kar 83 odstotkov slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP). In to pomeni, da je vsak izmed nas danes zadolžen za več kot 16 tisoč evrov.

Cene leta 2004 in cene danes
Cene leta 2004 in cene danes