Smrekar ne mogel ostati član uprave in nadzornega sveta dveh konkurenčnih družb. Foto: BoBo
Smrekar ne mogel ostati član uprave in nadzornega sveta dveh konkurenčnih družb. Foto: BoBo

Nadzorniki pivovarne so skupaj s sprejemom odstopne izjave preklicali tudi za petek sklicano skupščino družbe, na kateri bi delničarji odločali, ali je bil Smrekar v konfliktu interesov. Ker pa je tudi nadzornik Goran Brankovič odstopil s čela družbe Presad in ker je Smrekar nepreklicno odstopil s položaja člana nadzornega sveta družbe, ni bilo več razloga za sklic petkove skupščine, so sporočili prek spletne strani Ljubljanske borze.

Brankovič in Smrekar sta bila v nov nadzorni svet imenovana na junijski skupščini. Njun mandat pa je začel teči z začetkom septembra.
Zakon jima dvojnega stola ne dopušča
Presad in Droga Kolinska opravljata dejavnost, ki je konkurenčna dejavnosti Pivovarne Laško oziroma njenih odvisnih družb. Tako ima družba Presad med svojimi dejavnostmi navedeno tudi proizvodnjo (sadnih) sokov, Droga Kolinska pa proizvodnjo mineralnih vod in brezalkoholnih pijač.
Zakonodaja določa, da poslovodje družbe z omejeno odgovornostjo, člani uprave, upravnega odbora in nadzornega sveta delniške družbe ne smejo sodelovati v nobeni izmed teh vlog, pa tudi ne kot delavci v kateri koli drugi družbi ali kot podjetniki z dejavnostjo, ki je ali bi lahko bila v konkurenčnem razmerju z dejavnostjo prve družbe.