Gospodarstvo

Poudarki

  • Ministrstvo: Razlaga združenja ZSFI-ja zmotna
  • Kaj bo storil Pahor?
Sončna elektrarna
"Sončna elektrarna je naprava in ne objekt," pojasnjuje Merc. Foto: RTV SLO
VIDEO
Ministrstvo za okolje nad...

Dodaj v

Sončne elektrarne zaradi okoljskega ministrstva s streh?

Izdajajo odločbe o odstranitvi sončnih elektrarn
25. avgust 2010 ob 20:19
Prebold, Ljubljana

Ministrstvo za okolje z zahtevo po pridobitvi gradbenega dovoljenja nezakonito ovira postavitev sončnih elektrarn, menijo v Združenju slovenske fotovoltaične industrije (ZSFI).

Okoljsko ministrstvo je marca letos napisalo mnenje, da je nameščanje fotovoltaičnih naprav, na obstoječih objektih ali ob njih, mogoče v okviru naložbenih in vzdrževalnih del brez omejitve glede na moč ali površino naprave. Gradbeno dovoljenje je treba pridobiti samo, če se posega v zgradbo obstoječega objekta.

Predsednik združenja slovenske fotovoltaične industrije Uroš Merc pravi, da je bilo veliko sončnih elektrarn zgrajenih na podlagi mnenj ministrstva. Gradbeni inšpektorji pa z izdajanjem odločb pritiskajo na investitorje, da te elektrarne odstranijo. V primeru sončnih elektrarn gre za postavitev naprave in po veljavni slovenski zakonodaji za postavitev naprav na strehe stavb gradbeno dovoljenje ni potrebno, saj taka postavitev spada med vzdrževalna dela, še dodaja.

Ministrstvo zavrača očitke, da ovira postavitve sončnih elektrarn.
V odzivu na očitke ZSFI-ja je ministrstvo zapisalo, da je razlaga združenja zmotna. Za samo postavitev naprave gradbeno dovoljenje res ni potrebno, če se objekt rekonstruira ali se mu zaradi postavitve elektrarne spremeni zunanji videz, pa je. Pravna mnenja, ki jih po naročilu pripravljajo posamezniki ali družbe, pri odločitvah ministrstva niso relevantna, kar je ugotovilo že upravno sodišče. "Noben organ v državi, ki je pristojen za ugotavljanje nezakonitih ravnanj in odločitev ministrstva v zvezi z gradnjo sončnih elektrarn, ni ugotovil kakršne koli nezakonitosti," še dodajo.

Kaj bo storil Pahor?
V združenju so pozvali slovenskega premierja Boruta Pahorja, naj jim pomaga pri vzpostavitvi pravnih razmer. "Na panogo fotovoltaike je vezanih veliko delovnih mest, dodana vrednost, tehnološki razvoj, izvoz, močno je vpleten finančni in bančni sektor ter številni drugi družbeni segmenti sodobnega sveta," pravi Merc. Boji se, da bo zaradi različnih razlag slovenske zakonodaje zadeva končala na sodišču. Opozarja, da so naložbe v fotovoltaiko zelo velike in temu primerne bodo tudi odškodnine.

G. P.
Prijavi napako
Komentarji
LjuticaBogdan
# 25.08.2010 ob 23:32
Naslednji korak bo obdavčenje lulanja. Kdor lula v domači wc plača pavšal, kdor pa na prostem pa poseben ekološki davek, ki bo prvenstveno namenjen za dogradnjo Stožic.
Gringos
# 26.08.2010 ob 08:02
To je pa "super pametna" poteza Ministrstva za okolje in prostor. Dosedaj se je leta nazaj na veliko propagiralo in subvencioniralo že sončne kolektorje (prenosnik toplote tekočina,običajno voda z antifrizom). Potem so propagirali solarne panele (solarne celice proizvajajo el. tok). In sedaj,ko je mnogo ljudi šlo v velike investicije in ki so bili do včeraj prikazani kot veliki okoljevarstveniki,ki pomagajo pri zmanjševanju izpustov CO2 v ozračje,so naenkrat črne ovce. Ja kaj pa manjka strehi,ki je pokrita s solarnimi paneli ? Namesto da se vidi barva kritine (ki je največkrat rdeča),se sedaj vidi črna (barava solarnih panelov). Novi predpisi pri novogradnji zahtevajo (po spominu),se mi zdi,da 20 ali 25 % obnovljivih virov energije. Kako bomo potem dosegli Kiotski dogovor o uporabi obnovljivih virov energije do leta 2020,če pa vsem naprednim meče država polena pod noge. Po eni strani zavira država z neživljenskimi predpisi,po drugi se "ptičarji" borijo proti postavitvi vetrnih elektrarn na Volovji rebri. Ker imamo v Sloveniji zelo moderno in napredno podjetje BISOL za proizvodnjo solarnih panelov,ki dobiva najvišja mednarodna priznanja,bi morali tovrstno širitev fotovoltaike močno podpirati - ne pa zavestno zavirati.
Sam imam za proizvodnjo tople sanitarne vode preko poletja že cca 30 let sončne kolektorje,izdelane v samogradnji,brez vsake subvencije. In mi dobro služijo. Prihranil sem cca 100.000 kWh električne energije,in sedaj se mi lahko zgodi,da bom moral zadevo demontirati. Vlada samo tako "naprej". Ko pridemo v Butale,bomo v raju. Tam energijo zelo poceni delijo kar v vrečah. In še modernizirali so se. Včasih si dobil energijo v juta vrečah,po moderizaciji jo pa delijo v plastičnih.
mbvana
# 26.08.2010 ob 22:48
@kritizer; 26. avgust 2010 ob 14:46:

Zanimivo. Zakon o graditvi objektov, ki določa pogoje za gradbeno dovoljenje, namreč ne omenja zahteve, kakršno omenja gospa.

Gradbeno dovoljenje je vezano na povsem druge pogoje kot trg. Za zagon in uporabo elektrarne za tržno dejavnost je potrebno pridobiti energetsko soglasje, izpolniti je treba pogoje lokalnega elektrodistributerja, ter pridobiti uporabno dovoljenje. Gradbeno dovoljenje pa je vezano na objekt, kar sončne elektrarne niso. So le naprava.

Torej: sončne elektrarne (kot nek element na strehi) po zakonu ne potrebujejo gradbenega dovoljenja. Potrebuje pa ga objekt, na katerega se namešča elektrarna - ampak samo v primeru, da se objektu spremeni zunanjost (ta del je recimo meni sumljiv), ali pa da se zaradi elektrarne spremenijo statične lastnosti hiše.
kritizer
# 26.08.2010 ob 14:46
mbvana - Včeraj, na RTVslo, je ena gospa (ne vem imena, niti funkcije) po moje z MOP, povedala, kot sem prej napisal. Če gre za lastne potrebe, gradbeno dovoljenje ni potrebno. Če gre za trg, pa ja. Meni se zdi razlaga razumljiva. Tudi za hišo ne rabiš uporabnega dovoljenja, če samo stanuješ v njej. Če pa se greš neko dejavnost... pa ja.
mbvana
# 26.08.2010 ob 14:02
Ni nujno, elektriko iz sončnih elektrarn lahko tudi sam porabiš, le da se ti v tem primeru gradnja z ekonomskega vidika ne izplača prej kot v 25-30 letih.
tihuana
# 26.08.2010 ob 13:45
sončna elektrarna je namenjena prodaji el. toka, a ni?
mbvana
# 26.08.2010 ob 13:02
@kritizer; 26. avgust 2010 ob 11:20:

Glede na to, da v članku ni niti omenjene prodaje elektrike iz sončnih elektrarn na trg, me zanima povezava z gradbenim dovoljenjem. Prosim za razlago.
mbvana
# 26.08.2010 ob 12:42
Tole je vse skupaj en velik nateg na državnem nivoju. Inšpektorji lahko dejansko vsem po vrsti poberejo elektrarne, če se držijo črke zakona.

Pri obnovi objekta se lahko vsak zgovarja na to, da dela potekajo v sklopu vzdrževalnih del in da zaradi tega ne potrebuje gradbenega dovoljenja. Vendar po zakonu o graditvi objektov potrebuješ gradbeno dovoljenje v kolikor na objektu, ki je predmet obnove, vzdrževanja ali nadgradnje, pride do sprememb na zunanjem videzu, posega v mehanske lastnosti objekta, itd... Torej se definicije prekrivajo do te mere, da lahko za vsak primer najdeš več možnosti.

Sončne elektrarne se smatrajo za enostaven objekt, njihova namestitev pa sodi med vzdrževalna dela. Potemtakem bi morala za upravno enoto zadoščati izjava pooblaščenega statika, da namestitev nekih elektrarn na streho (ali celo kot streho) ne slabša obstoječe statične situacije.

Je pa jasno, gradbeno dovoljenje pomeni lep prihodek v blagajno, inšpektorjem pa ni težko dokazat, da sončne elektrarne ne spreminjajo videza. V Sloveniji pri teh birokratih zdaj Mercu in njegovemu Bisolu ne preostane drugega, kot da začne delat fotovoltaične elektrarne v obliki in barvi avtohtonega domačega bobrovca.

Ali pa mediji (spet) polovičarsko poročajo in se cela panika dela zaradi enega primerka, ki dejansko zlorablja sistemske ureditve.
kritizer
# 26.08.2010 ob 11:20
gringos - Odmontirati boš moral le zaradi lastne nepismenosti. Problem so SONČNE ELEKTRARNE, ne kolektorji za toplo vodo. In tudi njim ne bo treba demontirati, le gradbeno dovoljenje bodo morali pridobiti. In to samo tisti, ki proizvajajo za trg. A zakaj ? Če nisi razumel gornjega teksta, tudi razlage zakaj je potrebno gr. dovoljenje ne boš.
ta_prav
# 26.08.2010 ob 09:42
Uh pardon minister za okolje je vendar Žarnič ne Erjavec ...
ta_prav
# 26.08.2010 ob 09:41
Kaj je zdaj Erjavček?! A zdaj bomo pa šparali pri subvencioniranem odkupu električne energije iz sončnih elektrarn?! Zrelo za interpelacijo! Prokleta birokracija, ne samo da zažira s svojimi davki gospodarstvo, še zgago dela.
hogar13
# 26.08.2010 ob 07:14
Lep primer kje bi morala biti fleksibilnost velika. Za ušive kolektorje te gnjavijo in pehajo sem ter tja a ko gre za miljonske posle mogotcev se zakoni, pravila in norme upogibajo in spreminjajo dnveno če je potrebno. Sicer pa...zakaj pa nebi država imela kaj od tega, če se odločimo za ekološke objekte?
tech
# 26.08.2010 ob 07:02
Kaj stokajo, saj brez subvencij ne bi prodali pol tega kar prodajo...
Kazalo