Španske banke pomagajo financirati kupovanje njihovih slabih terjatev. Foto: EPA
Španske banke pomagajo financirati kupovanje njihovih slabih terjatev. Foto: EPA


Zanimanje za nakupe terjatev v Španiji se zaradi čedalje nižjih cen povečuje, na preži so že ameriški skladi. Več o španskih izkušnjah s slabo banko ob obisku v Sloveniji pa pojasnjuje Luis Buceta iz banke BNP Paribas.

Kako je stekla prodaja premoženja, ki ga upravlja španski SAREB? Luis Buceta pravi: "Vse je odvisno od cene. Tržnih cen teh toksičnih terjatev sicer ne poznamo. Ampak ko enkrat vidite, kako ameriški skladi, kot je Blackrock, prenašajo sredstva v Španijo in nato kupujejo deleže ali pa celotna nepremičninska podjetja v lasti različnih bank, pa tudi velike svežnje slabih posojil iz slabe banke, sicer ne poznate njihove cene, veste pa, da je cenovno dno blizu."

Skladi kupujejo slabe terjatve po ceni, ki je 25 ali 30 odstotkov nižja od tiste, ki jo vsi pričakujejo. Denar za nakup dobijo tudi od španskih bank v znesku 100 odstotkov naložbe. "In potem opazite spremembo vzdušja. Tudi mnogo španskih institucij razmišlja, da bodo morda zamudile priložnost, zato kupujejo slabe terjatve in cikel se nadaljuje. Trenutno smo nekje sredi tega procesa," meni Buceta.
Čas poceni razprodaj
V Španiji je torej čas poceni nakupov, predvsem nepremičninskih kompleksov, ki so končali v rokah slabe banke. V zadnjih mesecih je država dovolila, da se v nakupe spuščajo tudi nepremičninska investicijska podjetja, znana pod kratico REIT.
In pod katerimi pogoji bi unovčevanje terjatev, gre predvsem za deleže podjetij, steklo v Sloveniji? "Menim, da potrebujete prestrukturiranje podjetij. Če podjetja ali banke niso prestrukturirane, vlagatelj ne vidi denarnega toka, od katerega bi imel koristi. Če sanirate banke in opravite privatizacijo podjetij, bodo vlagateljem stvari jasnejše in privlačnejše. In menedžment ne sme več delati po nareku upnikov, ampak v korist lastnikov, torej delničarjev. To bi bil pomemben signal," je dodal Buceta.

Ta priznava, da so največja španska podjetja v procesu prestrukturiranja prodala tudi najboljše in donosne naložbe, kar je bilo boleče, a edini recept za očiščenje bilance, s katero so nadaljevale novo poslovanje in naložbe.