Žiga Andoljšek napoveduje preobrazbo sklada. Foto: MMC RTV SLO
Žiga Andoljšek napoveduje preobrazbo sklada. Foto: MMC RTV SLO
V stanovanjskem skladu več najemniških stanovanj

V javnem pozivu, odpiranje ponudb naj bi bilo že sredi junija, bo stanovanjski sklad najprej želel ugotoviti, kakšno je zanimanje na trgu, je pojasnil novi direktor sklada Žiga Andoljšek. Ko bodo ugotovili, kakšen je interes lastnikov stanovanj, da svoja stanovanja bodisi oddajo ali prodajo, bo sklad šel tudi v nakup stanovanj iz tega t. i. mrtvega fonda. V ta namen imajo na voljo 40 milijonov evrov.
V okviru tega načrtujejo tudi sodelovanje na dražbah bank, ki so napovedale odprodajo svojih zalog zaseženih stanovanj, kjer si sklad obeta, da bodo lahko pridobili precej stanovanj po ugodnih cenah, je dodal Andoljšek. Iskali pa jih bodo predvsem na področjih z razvito infrastrukturo, bližino industrije in rastočim številom prebivalcev.
Ob tem je opozoril, da ne gre za reševanje bank, saj ne nameravajo kupovati stanovanj po napihnjenih cenah. Prihodnost sklada ob tem vidi bolj v obliki finančnega sklada, ki se ne bi več toliko ukvarjal z gradnjo stanovanj, temveč bolj z ugodnim financiranjem za nakup nepremičnin.
Projekt Brdo bo spet stekel
Med kratkoročnimi nalogami sklada je izpostavil še dokončanje gradnj 487 stanovanj v soseski na Brdu v Ljubljani. Ta projekt je po Andoljškovih besedah zastal zaradi nesoglasij med nekdanjo upravo in nadzornim svetom sklada ter propada gradbinca GPG.
V kratkem bodo tako objavili poziv za dokončanje del v obsegu, kot je bilo prvotno načrtovano. Ciljna skupina zgrajenih stanovanj pa bodo predvsem mlade družine, pa tudi starejši, saj bodo na voljo tudi varovana stanovanja.
Poleg tega je v kratkoročnih načrtih sklada tudi rešitev lastniških razmerij stanovanj, ki so na sklad prišla leta 2009. Že v bližnji prihodnosti naj bi del 540 stanovanj prišla v last sklada.
Preostanku, ki lastniških razmerij še nimajo urejenih, pa naj bi ta uredili v kratkem. V tem skladu je tudi 90 stanovanj, ki bodo namenjena občinam. Tretjino jih bodo namenili v trajno last občin in bodo neko dodatno premoženje občin, je pojasnil.
Luksuzni nepremičninski davek, zgrešena poteza
Na kratko je komentiral tudi davek na nepremičnine, ki so skupaj ali posamično vredne milijon ali več evrov. Potezo vidi kot zgrešeno, saj meni, da bo vlada na ta način skladu pobrala sredstva, ki jih potrebuje za uresničevanje stanovanjske politike. V ta namen nameravajo pripraviti popravek zakonodaje, je še dodal.

V stanovanjskem skladu več najemniških stanovanj