Lastniki dragih nepremičnin naj bi državi nakapljali nekaj dodatnih evrov. Foto: MMC RTV SLO
Lastniki dragih nepremičnin naj bi državi nakapljali nekaj dodatnih evrov. Foto: MMC RTV SLO
Kdo bo plačal protikrizni davek?

S 1. junijem bo država obdavčila vse, ki imajo nepremičnine v skupni vrednosti več kot milijon evrov. Po oceni vlade bo državni proračun bogatejši za 10 milijonov evrov na leto. Stroka je prepričana, da gre za napačen ukrep, večina bogatašev se bo namreč tej obdavčitvi izognila. Davek pa bo, kot kaže, plačala država sama.

Imate nepremičnino, ki jo je Geodetska uprava RS ocenila na milijon evrov ali več, ali pa ste lastnik več nepremičnin v skupni vrednosti najmanj milijon evrov? V tem primeru lahko pričakujete položnico davčnega urada.

Pol odstotka oziroma odstotek cene nepremičnine, če je ta vredna več kot dva milijona evrov. Všečen predlog, ni kaj? Krizo naj plačajo tudi bogati!

Način bodo zagotovo našli
A s tem se ne strinja Andreja Cirman, izredna profesorica na ekonomski fakulteti: "Tisti, ki imajo stanovanjske nepremičnine v višini en milijon evrov, bodo poskrbeli, da bodo porazdelili nepremičnine med pravne in fizične osebe, tako da bodo te pod mejo. Posebej zato, ker je davek relativno visok. Davčna stopnja je visoka in se to absolutno izplača."

Kdo bo torej plačal protikrizni davek, če ne bogataši? Ker je država iz obdavčitve izvzela poslovne, industrijske, gozdne in kmetijske površine ter stavbe v javni rabi, ostanejo le še ministrstva, cerkev in občine. Med drugim stanovanjski skladi s številnimi neprofitnimi stanovanji. Prva v vrsti Mestna občina Ljubljana.

Konec stanovanjskih naložb
"Davek v višini enega odstotka pomeni toliko, kot je znesek vseh najemnin na leto, to se pravi, da ne bomo mogli investirati, graditi, bodisi kupovati novih stanovanj," pravi direktorica Stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana Jožka Hegler.

"Kar pomeni, da bodo že tako minimalna vlaganja v neprofitno stanovanjsko oskrbo šla v plačevanje protikriznega davka in dvomim, da so imeli to v mislih sindikati, ki so predlagali ta ukrep," dodaja Cirmanova. Protikrizni nepremičninski davek bo predvidoma veljal do leta 2014.

Kdo bo plačal protikrizni davek?