V Sloveniji je stopnja brezposelnosti februarja ostala pri osmih odstotkih. Foto: BoBo
V Sloveniji je stopnja brezposelnosti februarja ostala pri osmih odstotkih. Foto: BoBo

V Sloveniji je bila stopnja brezposelnosti februarja 8-odstotna.

Brezposelnost se v območju evra že leto dni giblje okoli ravni desetih odstotkov, v celotni Evropski uniji pa okoli devetih odstotkov in pol. Februarja je bilo tako po ocenah Eurostata v EU-ju brezposelnih 23,051 milijona ljudi, od tega v evrskem območju 15,747 milijona. V primerjavi z januarjem se je število brezposelnih v Uniji zmanjšalo za 99.000, v območju skupne evropske valute pa za 77.000.

V primerjavi s februarjem lani se je stopnja brezposelnosti, merjena po anketni metodi, v EU-ju znižala za 31.000, v območju držav s skupno evropsko valuto pa za 77.000.

Najnižja brezposelnost na Nizozemskem, najvišja v Španiji
Med državami članicami, za katere je Eurostat imel podatke, imajo najnižjo stopnjo brezposelnosti na Nizozemskem (4,3 odstotka), v Luksemburgu (4,5 odstotka) in v Avstriji (4,8 odstotka), najvišjo pa v Španiji (20,5 odstotka), v Latviji (v četrtem četrtletju lanskega leta 17,4 odstotka) in v Litvi (v zadnjem četrtletju lani 17,3 odstotka).

Med mladimi do 25 let je bila februarska stopnja brezposelnosti v območju evra 19,6-odstotna in 20,4-odstotna v celotni Uniji.

Brezposelnost pri nas že tri mesece pri osmih odstotkih
V Sloveniji je stopnja brezposelnosti februarja ostala pri osmih odstotkih, kjer po popravljenih podatkih Eurostata vztraja že tri mesece. Urad je namreč številki za december lani in januar zvišal za 0,2 odstotne točke. V primerjavi s februarjem lani je bila brezposelnost višja za 1,2 odstotne točke.

Brezposelnih je bilo 8,3-odstotka moških (enako kot januarja in 1,3 odstotne točke več kot februarja lani), pri ženskah pa je stopnja brezposelnosti znašala 7,8-odstotka (0,1 odstotne točke več kot januarja in 1,3 odstotne točke več kot februarja lani).