Na novo se je na zavod prijavilo 7247 brezposelnih. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik
Na novo se je na zavod prijavilo 7247 brezposelnih. Foto: MMC RTV SLO/Aleksander Kolednik

Februarja se je sicer na novo prijavilo manj brezposelnih kot januarja, in sicer 7.247. Na zavodu za zaposlovanje zato ocenjujejo, da se je rast brezposelnosti umirila. Najbolj se je zmanjšalo število tistih, ki so brezposelni, ker so izgubili zaposlitev za določen čas.

Med na novo prijavljenimi je bilo 959 iskalcev prve zaposlitve, 1.806 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 3.063 brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas. Nekoliko je porasel delež dolgotrajno brezposelnih.

Iz evidence se jih je prejšnji mesec odjavilo 6.771, pri čemer se jih je zaposlilo ali samozaposlilo 4.868.

Delodajalci so februarja prijavili 14.307 prostih delovnih mest, kar je 5,8 odstotka manj kot januarja in 22,1 odstotka več kot februarja lani.

Največ novih brezposelnih v Ljubljani in Mariboru
Februarja se je v primerjavi z januarjem brezposelnost povečala v sedmih območnih službah zavoda, in sicer najbolj na območju Ljubljane in Maribora. V petih območnih službah pa se je brezposelnost znižala, najbolj na območju Velenja.

Povpraševanje po delavcih se je v prvih dveh mesecih letošnjega leta povečalo v vseh treh največjih dejavnostih po številu zaposlenih: v predelovalnih dejavnostih za 38 odstotkov, v gradbeništvu za 29,4 odstotka in v trgovini za 23,1 odstotka. Najbolj pa se je povpraševanje povečalo v dejavnosti rudarstva, za 300 odstotkov, vendar je bilo letos prostih samo 52 delovnih mest.