Pomisleki, ki se pojavljajo v javnosti, gredo predvsem na račun centralizacije projektov na enem mestu. Foto: MMC RTV SLO
Pomisleki, ki se pojavljajo v javnosti, gredo predvsem na račun centralizacije projektov na enem mestu. Foto: MMC RTV SLO
Nastaja superministrstvo

Kdo bo vodil t. i. "superministrstvo", ki bo nadziralo milijardo vreden projekt drugega tira Divača-Koper, tretjo razvojno os, pripravo drugega bloka Jedrske elektrarne Krško, projekt plinovoda Južni tok, verigo spodnjesavskih elektrarn, za zdaj še ni znano. Omenja pa se nekdanjega gospodarskega ministra Andreja Vizjaka, nekdanjega državnega sekretarja Andreja Širclja, nekdanjega prvega moža Elesa Vitoslava Türka in vodjo sektorja strateških naložb za energetiko pri AUKN-ju Igorja Šalamuna.

Šoltes: Učinkovitost naj ne potepta transparentnosti
Združevanje ministrstev v tolikšni meri sicer zbuja vprašanje prevelike centralizacije naložb in s tem preveliko moč enega odločevalca, je za TV Dnevnik poročala novinarka Alenka Pogačnik. Predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes ob tem opozarja, da je treba pri združitvah, katerih cilj je večja učinkovitost, paziti, da učinkovitost ne potepta tudi pravilnosti in transparentnosti.

Nekdanji član Liste Virant Marko Pavliha pa je zaskrbljen, ker prihajajoča vlada ministrstva in s tem pristojnosti združuje, ne da bi pred tem javnosti predstavila študije pozitivnih in negativnih združevalnih učinkov. "Združevanje in zmanjševanje da, vendar na bolj premišljen način, da nas ne bo pozneje bolela glava," je opozoril Pavliha.

Ministrstvo kot servis umeščanja projektov v prostor?
Zaskrbljeni so tudi na Inštitutu politike prostora, kjer pravijo, da bodo postopki pridobivanja prostorskih dovoljenj z združitvijo resorjev sicer hitrejši, skrb vzbujajoče pa je, da bo vse potekalo pod le enim ministrstvom. "Malo nas skrbi, da se prostor v tem kontekstu skoraj razume izključno kot servis umeščanja državnih projektov v prostor," je dejal Marko Peterlin z inštituta.

V superministrstvo naj bi bile vključene ceste, železnice, energetika in elektronske komunikacije.

Nastaja superministrstvo