Gospodarstvo
Mercator Center
Mercator bo dele centrov, ki jih prodaja, dolgoročno vzel v najem. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
       Dogovor bo zagotovil vodilno mesto na slovenskem trgu tako Supernovi kot Mercatorju, saj Supernova širi portfelj priznanih nakupovalnih središč v slovenskih večjih mestih, medtem ko se Mercator osredotoča na svojo osnovno dejavnost trgovca.       
 Frank Albert, Supernova
Mercator
Po prodaji bo Mercator v Sloveniji še vedno 81-odstotni lastnik nepremičnin za izvajanje trgovine na drobno. Foto: BoBo

Dodaj v

Supernova kupila 10 Mercatorjevih trgovskih centrov

Mercator bo dele prodanih centrov dolgoročno najel
12. oktober 2018 ob 13:16
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Mercator in Supernova sta podpisala 116,6 milijona evrov težko prodajno pogodbo za 10 trgovskih centrov v Sloveniji. Pogodba predvideva, da bo Mercator dolgoročno najel dele centrov, v katerih izvaja svojo osnovno dejavnost.

Supernova bo prevzela trgovske centre Ajdovščina, Celje, Jesenice, Koper I, Kranj Primskovo, Kranj Savski otok, Ljubljana Šiška, Postojna, Novo mesto in Slovenj Gradec. S pogodbo si je Mercator zagotovil najemno pogodbo za dobo 15 let z možnostjo podaljšanja najemne pogodbe za nadaljnjih 15 let pod enakimi pogoji.

Kot so navedli, je Mercator v pogajanjih s Supernovo zasledoval čim ugodnejšo prodajno ceno in najemnino. Novi lastnik trgovskih centrov se je s pogodbo tudi zavezal, da bo vlagal v obnovo centrov. Po izvedeni prodaji dela nepremičnin bo Mercator v Sloveniji še vedno 81-odstotni lastnik nepremičnin za izvajanje osnovne dejavnosti, so dodali.

Projekt monetizacije se je začel s prodajo trgovskega centra v Beogradu konec lanskega leta. V začetku letošnjega leta je Mercator razpisal natečaj, na katerega je povabil mednarodne vlagatelje in sklade, katerih osnovna dejavnost je upravljanje nepremičnin.

Prodaje tudi v drugih državah
V projekt je bilo vključenih 17 centrov v Sloveniji, na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini. Po prodaji centrov v Sloveniji in zaključeni drugi fazi monetizacije bo Mercator nadaljeval s tretjo fazo, ki bo vključevala prodajo centrov v drugih dveh državah.

"Podpisana pogodba je dokaz, da Mercator uspešno nadaljuje projekt monetizacije, ki je namenjen predvsem razdolževanju, in s tem omogoča dolgoročni razvoj skupine. S prodajo 10 centrov v Sloveniji je zaključena druga faza projekta monetizacije," so zapisali v družbi in pri tem dodali, da se bo monetizacija še nadaljevala.

Kot je ob tem povedal predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić, so z današnjim podpisom pogodbe "postavili dobre temelje tudi za nov investicijski ciklus, predvsem v nov distribucijsko-logistični center v Ljubljani, ki ga Mercator potrebuje zaradi zniževanja stroškov logistike ter za poenostavljanje in hitrejše posodabljanje delovnih procesov".

Dolgoročno sodelovanje
Lastnik skupine Supernova Frank Albert pa je poudaril, da sporazum temelji na pošteni vrednosti in prispeva k dolgoročnemu sodelovanju. "Dogovor bo zagotovil vodilno mesto na slovenskem trgu tako Supernovi kot Mercatorju, saj Supernova širi portfelj priznanih nakupovalnih središč v slovenskih večjih mestih, medtem ko se Mercator osredotoča na svojo osnovno dejavnost trgovca," je pojasnil.

Supernovo s sedežem v avstrijskem Gradcu je ustanovil Frank Philip Albert l. 1994, njene izpostave pa so na Dunaju, v Ljubljani, Zagrebu, Bratislavi in Beogradu. Supernova je osredotočena na razvoj nepremičnin in nepremičninskih investicij, vrednost njenega trenutnega portfelja pa presega milijardo evrov.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Uomo Tigre
# 12.10.2018 ob 13:29
Vsaj ni kupil kakšen mutnik iz držav bivše juge s sumljivim poreklom denarja.
alflim
# 12.10.2018 ob 13:38
Mercator (oz. tisti, ki zadevo vodijo iz ozadja), se obnaša kot kmet, ki prodaja njive, potem pa nekatere prodane njive spet najame. Kakšno bodočnost lahko pričakuje?
semaino
# 12.10.2018 ob 13:22
Se vedno 700mio dolgov po prodaji? Noro.
MZ
# 12.10.2018 ob 13:35
Slovenija je itak najbrž država z najvišjim deležem prodajnih površin, stroške gradnje in vzdrževanja vseh teh megagradenj pa itak plačujemo pri cenah vsakodnevnih potrebščin. Zdaj, ko bo Mercator plačeval še najemnino, lahko pričakujete, da bo "najbolji komšija" še dražji.
Bivši uporabnik
# 12.10.2018 ob 13:49
alfim, pozabte mercator. to ni več naše.
Hijena
# 12.10.2018 ob 13:59
A ni Mercator hrvaški?
rjaklic
# 12.10.2018 ob 14:04
sploh se ne ve od koga je sploh, k so usi tok zapufani, da najbols, da tole dajo jankovicu, bo on zrihtal. jaki direktorji, managerji, jankovici, asi, ni da ni, ... s tujim kurcem po koprivah mlatit.
Bivši uporabnik
# 12.10.2018 ob 13:38
Kot so navedli, je Mercator v pogajanjih s Supernovo zasledoval cilja višino prodajne cene in višino najemnine. Novi lastnik trgovskih centrov se je s pogodbo tudi zavezal, da bo vlagal v obnovo centrov. Po izvedeni prodaji dela nepremičnin bo Mercator v Sloveniji še vedno 81-odstotni lastnik nepremičnin za izvajanje osnovne dejavnosti, so dodali


lol, o kakšem mercatorju vi to? kot, da imam sploh še kaj prava glasanja.. hahahah.
Bivši uporabnik
# 12.10.2018 ob 15:32
Od takrat, ko je Zoki kot direktor Mercatorja s krediti začel uničevati male trgovine po Sloveniji in jih pripojil k Mercatorju, se je začela pot navzdol. Vse to danes je le posledica njegove požrešnosti, ki se v realnem svetu ni mogla končati dobro.

Hja, če človek lahko dovolj dolgo živi, lahko prebere prav vse. Take teorije so res genialne. Janković je prevzel mercator z milijardo tolarjev zgube letno od Goslarja in iz nepomembne, lokalne ljubljanske trgovinice naredil slovensko multinacionalko.

Ne samo, da je prenesel koncept Wallmarta in da je združil slovensko trgovino pod eno streho. Če tega ne bi naredil Janković, bi imeli danes nekaj tujih veletrgovcev in večina slovenske predelovalne industrije bi bila uničena, ker se ne bi konsolidirala v obdobju 1999-2006.

Blebetati, da je pa dosežek, da je Jankovića nekdo plemenito "ustavil" in da je to naredil iz nepohlepnih razlogov, je pa res debilizem svoje sorte. Če pa so to naredili Bavčar, Šrot, Janša & Co. (ki so res pravi plemeniti, razsvetljeni altruisti) potem pa vemo, da je IQ v tej državi padel pod 25.
despi
# 12.10.2018 ob 13:27
Najboljsi sosed.
sandi4
# 12.10.2018 ob 14:48
Odlična prodaja 116,6m za 10 centrov.Pred leti so zgradili trgovski center Maribor Tabor,ki je stal 100 mil €,ker je pa v Šiški še večji si pa izračunajte kakšna prodaja je to.
komsomolec
# 12.10.2018 ob 14:38
Na sestanku pri takratnem predsedniku vlade Janezu Janši so se sestali Boško Šrot, Igor Bavčar, Andrijana Starina Kosem in Matjaž Gantar. Že konec junija so se Šrot, Bavčar in Gantar dogovorili, da dobi KD Group Abanko, Istrabenz in Pivovarna Laško Mercator, država pa vpliv na Delu. 12. avgusta 2005 so si vpleteni še segli v roke.

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/tocno-stiri-leta-od-znamenitega-sestanka-pri-jansi/209716

da se ve koliko škode je Sloveniji povzročil janez janša in sds !!!
zapravico
# 13.10.2018 ob 09:47
Najboljši sosed je zdaj policija.Dajo ti 50% popusta,pa še pike dobiš ;)
fakinaza
# 12.10.2018 ob 15:15
Seveda zadeva z Mercatorjem ni enostavna, kot se bo bralo moje pisanje. Kljub vsemu pa poenostavljati tako, kot nekateri v svojih komentarjih tukaj, res ne gre.
Mercator prodaja "svoje" (te stavbe niso njegove, temveč so v lasti posojilodajalcev) stavbe, ker jih mora.
Očitno je, da posojilodajalci pritiskajo, saj ocenjujejo, da Mercator najetih posojil ne bo odplačal. In tako se mora razdolževati.
V odvisnosti od vsebine sklenjenih posojilnih pogodb (mislim, da Mercator z odplačili pošteno zamuja; vsaka dodatna pogajanja so za Mercator seveda dražja, ker se ne pogaja, temveč prosi), je celo možno, da bo najem cenejši od posojil.
Podjetja ne gre enačiti s kmetom. Kmet si njiv ne amortizira, niti jih ne kupuje (vsaj včasih jih ni). Podjetje pa nepremičnine kupi (v večini primero s kreditiranjem) in jih amortizira. Tudi vzdrževanje ima svojo ceno. Na primer v Nemčiji veliko podjetij najema prostore.
Supernova bo brez dvoma ta posel speljala z dobičkom.
Mercator bo brez dvoma prodal ceneje kot je zgradil. Zaradi tega, ker je v poslu (in verjetno še lep čas bo) v podrejenem položaju, zato ker te nepremičnine že en čas uporablja in so delno že amortizirane (potrebno je pogledati koliko pod računovodsko vrednostjo jih bo prodal) in tudi zaradi tega, ker prodaja stavbe, ne pa tudi opreme.
Seveda pa se tudi meni "srce para" ko berem take zgodbe. Nič vrednega v Sloveniji nismo uspela obdržati, kaj šele oplemenititi (tu nimam v mislih svetlih izjem, ki so začeli iz nič).
MAN0
# 12.10.2018 ob 14:52
Iz članka:
Mercator in Supernova sta podpisala 116,6 milijona evrov težko prodajno pogodbo za 10 trgovskih centrov v Sloveniji.
Meni se pogodba zdi bolj lahka, tako na uč cca jurja za kvadrat!
FrancL
# 12.10.2018 ob 15:27
@Kekec99
"In tako avstijci pridejo do slovenskega paradnega konja, lipicance si sicer že lastijo, zakaj se ne bi še mercatorja?"

In kakšne veze ima Supernova z Mercatorjem? Zakaj komentirajo ljudje, ki nimajo blage veze?
OnionRing
# 12.10.2018 ob 16:20
najbols je pa neki prodat in potem to isto stvar uzemat v najem hahaha
Puma
# 12.10.2018 ob 15:46
V bistvu gre za prodajo in odkup nazaj preko lizinga (uradno se temu reče najem). BTW se je to šel naprimer Merkur pa vsi vemo kako se je končalo.

Kar se pa Zokija tiče, tisti trenutek ko si je kot direktor ustanovil še lastno podjetje med Mercatorjem in izvajalci (predvsem gradbenih del) je to pomenilo obremenitev in krajo premoženja Mercatorja.
Valerija
# 12.10.2018 ob 13:48
Zdaj, ko bo Mercator plačeval še najemnino, lahko pričakujete, da bo "najbolji komšija" še dražji.

seveda, saj so stroški vzdrževanja 5.000 kvadratov višji kot stroški 1.000 kvadratov (z najemnino vred), kajne?
Bivši uporabnik
# 12.10.2018 ob 13:36
supernova pogoltnila "našo" največjo firmo..
Nikolaj
# 12.10.2018 ob 19:52
V Mercatorju so samo še hrvaški izdelki, tu pa tam na spodnjih policah pa nekaj slovenskih.
To je hrvaška trgovina; vanjo ne hodim zaradi mejnega spora.
Tudi na Hrvaško morje ne hodim zaradi mejnega spora.
Mercator na žalost ni več moj sosed, on je le susjed.
Branko3
# 12.10.2018 ob 19:14
nadaljuje se ropanje Slovenije- kraja Mercatorjevih trgovin, zastonj razdajanje Ljubljanske banke, itd, itd.
fakinaza
# 12.10.2018 ob 18:09
Njupi
"Prevzem Mercatorja bi med drugim koristil tudi Zoranu Jankoviću, polovičnemu lastniku družbe KLM Naložbe, prek katere nekdanji člani Mercatorjeve uprave obvladujejo dva odstotka Mercatorjevega lastništva. S prevzemom Mercatorja bi KLM Naložbe lahko izstopile iz lastništva Mercatorja in odplačale posojila, medtem ko trenutno ne morejo plačevati niti obresti."

Dolg je bil vsaj 11 mio evrov dolgo (2-3 leta) pred Agrokorjevim nakupom.
jCoob
# 12.10.2018 ob 17:56
beninorc # 12.10.2018 ob 17:24
prvi potop mercatorja se je začel v času ropa in potem pod janšo. dogovarjanje z bavčarjem in šrotom in končno prodaja pod okrilje šrota in tajkunov ( istraben pa glavni sponzor - v to všteto union , laško , mercator , fructal ) in kako se je končalo.vemo. ničveč ni naše . nič.
fructal - srbi
laško in union - nizozemci
mercator - hrvatje , zdaj avstrici.
naslednji ????
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
tovrstno komentiranje, da je mercator sedaj avstrijski, je že nekaj komentatorjev pred mano opozorilo, da nekateri narobe razmišljate, pišete.. mercator je še zmeraj hrvaški. razlika je zgolj v tem, da bo odslej deloval kot najemnik avstrijskega lastnika nepremičnine, prej pa je bil ta-isti objekt pač njegov lasten.. ni tolk težko razumet razlike..
Bivši uporabnik
# 12.10.2018 ob 17:37
Fakinaza
Tudi ne drži, da Zoki zasebno ni bil zadolžen. Zelo zadolžen je bil, predvsem zaradi nakupa Mercatorjevih delnic. Bilo je tik pred tem, da vse izgubi (pritisk banke), a ga je rešil hrvaški kupec. Koliko je imel Zoki s prodajo Mercatorja, pa vendar ni skrivnost.

Kolikor se jaz spomnim, je Janković najel nekaj milijonski kredit za nakup delnic po nekaj tisoč tolarjev ... 3900 tolarjev. Prodal pa jih je nekaj let kasneje po ceni 41.000 tolarjev.


Tako da ne vem o katerih bankah govoriš.
Resni_falot
# 12.10.2018 ob 14:55
Odlicno. Upam, da bodo sedaj imeli boljso ponudbo in lrimernejse cene.
Kapetano
# 16.10.2018 ob 06:56
Hvala Janši za uničenje velikih slo podjetij iz prejsnega stoletja, s tem segmentom je “dobro” obracunal
Bivši uporabnik
# 13.10.2018 ob 10:11
Predsednik uprave Mercatorja bo najbrž predlagan za managerja leta in bo to "prestižno titulo" tudi osvojil.. Prodajati nepremičnine ne da bi v njihov obstoj in razvoj prispeval en sam evro svojega denarja, da bi jih potem najel z "neprofitno" najemnino, je res "mojstrovina" vseh mojstrovin. Blagajničarke Mercatorja bodo spet jokale, kot takrat ko sta Mercator zapuščala Janković in kreativna računovodkinja Dakićeva, ki sta olajšala družbo, vsak za par deset milijončkov....
leonis
# 13.10.2018 ob 00:59
Dobr bi blo če bi avtor pridobil podatke za primerjavo kakšni so stroški po kvadratnem metru v teh hipermarketih ki jih prodajajo in kakšni so stroški pri najemu v hipermarketu v Supernovi.
apollo11
# 12.10.2018 ob 20:04
A kdo resno še sploh hodi v Mercator kupovati? Hvala bogu, da imamo konkurenčen in razvit trg trgovin. Mene Mercator ne vidi. Prav tako mi je tudi čisto vseeno kdo je lastnik Mercatorja. Mercator je zapufan do konca.
Nikolaj
# 12.10.2018 ob 19:49
Najboljši sosed se je prodal in samega sebe vzel v najem.
beninorc
# 12.10.2018 ob 17:24
prvi potop mercatorja se je začel v času ropa in potem pod janšo. dogovarjanje z bavčarjem in šrotom in končno prodaja pod okrilje šrota in tajkunov ( istraben pa glavni sponzor - v to všteto union , laško , mercator , fructal ) in kako se je končalo.vemo. ničveč ni naše . nič.
fructal - srbi
laško in union - nizozemci
mercator - hrvatje , zdaj avstrici.
naslednji ????
fakinaza
# 12.10.2018 ob 16:35
njupipupi
Z večino se strinjam. Tako pač novodobni kapitalizem deluje. Saj smo vedno imeli izbiro. Lahko smo kupovali pri sosedu (resda ne najboljšem) ali pa pri Mercatorju. Izbrali smo slednjega. Razlogi so znani. Da ne bo pomote - sploh nisem Zokijev fan, ravno nasprotno. Imeli smo (deloma še imamo) možnost vplivati na izid globalizacije, turbo kapitalizma (in kaj ti je vse še teh izrazov) in smo izbrali natančno to kar imamo. Zdaj pa nam ni prav, da je tako. Če sem bolj natančen, samo delno nam ni prav. Da nam je prav smo potrjevali z odhodom v trgovine (multi)nacionalk, a se tu (in še marsikje drugje) sprenevedamo, da nam ni prav. Na napačen, zelo hinavski način to kažemo.
Ne strinjam se pa s tem, da je bil Mercator "neki lokalec". Zokiju je bila dana z Mercatorjem zelo dobra možnost, vendar je tudi res, da jo je izkoristil, marsikdo pred njim in za njim je ni.
Tudi ne drži, da Zoki zasebno ni bil zadolžen. Zelo zadolžen je bil, predvsem zaradi nakupa Mercatorjevih delnic. Bilo je tik pred tem, da vse izgubi (pritisk banke), a ga je rešil hrvaški kupec. Koliko je imel Zoki s prodajo Mercatorja, pa vendar ni skrivnost.
uuuuu
# 12.10.2018 ob 16:18
Prodajajo bivše družbeno premoženje (nepremičnine), da bodo lahko še naprej furali svoje rabote, ima se može se, trgovine pa 90% prazne. Cene pa iste kot leta 1995, 2003,2005 itd., to je visoke, so pa domače, nje. Vse domače podpiramo, tako tudi v zdravstvu, nabavo opremice za kakih 500 milijončkov letno (drobižek), pa mal pisarniškega materiala za ene 300 milijončkov na ministrstvih letno, Jožica zmanjkal nam je svinčnikov HB 1, naroči za 3 milijone eurov tega ..., ampak se pa zaplete pri dvigu socialke ker bo šlo 40 milijonov, in tega proračun ne bo prenesel.

Delu čast in oblast, sosede moj, ti si najjači, evo ti kuvertica pa pozdravi mamicu.
Yanez
# 12.10.2018 ob 15:10
Od takrat, ko je Zoki kot direktor Mercatorja s krediti začel uničevati male trgovine po Sloveniji in jih pripojil k Mercatorju, se je začela pot navzdol. Vse to danes je le posledica njegove požrešnosti, ki se v realnem svetu ni mogla končati dobro.
Še srečo ima, da ga je Janša v navezi s Šrotom in Bavčarjem takrat ustavil. S tem mu je omogočil vsaj politični vzpon, ker so mu hrbet krili strici. V nasprotnem primeru bi Zoki z Mercatorjem že prej bankrotiral, pa še župan ne bi bil nikoli...
Mercator je tipična slovenska zgodba požrešnosti in lopovščine...
toreksreda
# 12.10.2018 ob 14:52
Najbolsi sosed, najlepse mesto... A veste da medtem ko stojimo v ljubljankih kolonah cekini zvenketajo..nam pa odtekajo ker cas je denar
mcHudurra
# 12.10.2018 ob 14:37
soc, male trgovinice so že zdavnaj propadle, vsaj tiste,ki se ukvarjajo samo z prodajo in morajo plačevati najemnino(vem iz prve roke). Ti giganti in naši vrli politiki, ki skrbijo samo za sebe so nas dobesedno povozili.
zapravico
# 13.10.2018 ob 09:46
Merkator naj kar zaprejo,ker še za stečajnega upravitelja ni denarja
x1ijn
# 13.10.2018 ob 08:17
@bori, eno je fizika, drugo pa jezikoslovje. Teža je sinonim za vrednost z nekaj simbolične moči, ki nakaže, da stvar ni majhna.
Bivši uporabnik
# 13.10.2018 ob 01:26
beninorc Naj nadaljujem tvojo misel....NLB -Belgijcem, Železnice Kitajcem , avtobusi Italijanom, spodnje gate Hrvatom.....
Bivši uporabnik
# 13.10.2018 ob 01:21
Važen je promet in dobiček , ne pa lastnina.Večini to ni jasno. Z mislijo še vedno v socializmu. Enako je z najemništvom in podnajemništvom pri nas.Ko nekaj oddajo mislijo da je še njihovo in se tako tudi obnašajo.Tem rečem socialistični primitivci.! Zakaj je Mercator tu kjer je? Največja trgovska mreža ,skorajda monopolna v Sloveniji. Dobički so in kam gredo? Saj veste kam. Izčrpavanje podjetja ,dvakratna skoraj milijardna dokapitalizacija ,pa še skoraj milijarda dolga. Dajte no , a se hecate.Žal je pa za zjokat , kaj lahko počne elita nekaznovano.!
Aeda
# 15.10.2018 ob 20:58
Portal Siol.net piše, da so prodali po ZELO nizki ocenitvi...smo že videli pri prodaji NKBM. Kdaj se bo razprodaja po najnižjih ocenitvah končala?? Že res, da je (bil) lastnik Agrokor, ampak ali tukajšnje poslovodstvo nima nobene možnosti vpliva?
ejga40
# 15.10.2018 ob 13:13
Sale & lease back
galoper
# 14.10.2018 ob 10:41
Jank rezidenc niso prodali?
galoper
# 13.10.2018 ob 14:04
Je v tej ceni že obračunani davek?
bori
# 13.10.2018 ob 12:58
x1ijn, # 13.10.2018 ob 08:17
@bori, eno je fizika, drugo pa jezikoslovje. Teža je sinonim za vrednost z nekaj simbolične moči, ki nakaže, da stvar ni majhna.

Se strinjam, ja. Le da je danes velikokrat marsikaj napisano precej 'zvito'. Zato večkrat napišem kakšne takšne malce 'zmedene' primerjave. Da kdo vsaj malo razmišlja... In izgleda, da razlika med maso in težo ni vsem ravno jasna... (Čeprav se tehtamo, tehtnica pokaže Maso v kilogramih. Teža je sila F=m x a(g) [N] ... (gravitacija (~9,81ks x m/s^2) in Newton).. No, zato bi bile univerze na Luni 6x lažje ... vsi premdeti.. tam iz osnovne šole je to pri nas..
bori
# 13.10.2018 ob 02:45
x1ijn, # 12.10.2018 ob 18:00
jCoob, enim je težko razumet. Tut če jim narišeš, še vedno ne bodo razumeli. Na stavbi piše Mercator, torej je to stavba od Mercatorja, in ta stavba je v lasti Avstrijcev, torej je Mercator avtrijski. Evo, logično ;)
--
"Mercator in Supernova sta podpisala 116,6 milijona evrov težko prodajno pogodbo za 10 trgovskih centrov v Sloveniji."
-
Piše, da je pogodba težka 116,6milijona ... upoštevali so torej težo, ne maso, kar je velika razlika v vesolju... razlika, kje so to pogodbo tehtali in kakšna je bila gravitacija. Zadnjih trideset let imajo naši ekonomisti velike težave (izgleda) s temi enotami ... saj je nastala kar večmilijardna črna luknja ... Znanstvene zanimivosti.. glede na to, da kupuje Supernova.. ;)
Upajmo, da čimprej odkrijejo ta finančni bozon. Glede na lastnosti črne luknje je potencial za to pri nas zelo velik.. ponovno bi nekaj velikega odkrili ... v vesolju ...
Robiland
# 12.10.2018 ob 18:54
sandi

Koliko je stal Maribor Tabor center? 100 miljonov?

Toliko stane celoten center Maribora. Ne morem verjet, da si dobil 11 plusov.
borut-blas
# 12.10.2018 ob 18:21
naš vrli osamosvojitelj je uspel da smo osamosvojeni od lastnega premoženja - bravo !
naši desničarji imajo itak že od nekdaj cilj da nas komandirajo nemci
ja, ja , ja arbeit macht frei
jCoob
# 12.10.2018 ob 18:05
hehe.. res je.. logično :)
Kazalo