Urs Rohner, predsednik upravnega odbora švicarske banke Credit Suisse, ki so ji ameriške oblasti stopile na prste. Foto: EPA
Urs Rohner, predsednik upravnega odbora švicarske banke Credit Suisse, ki so ji ameriške oblasti stopile na prste. Foto: EPA
Dolarji, dolarski bankovci
Banke so 22.000 Američanom pomagale utajiti za več kot 10 milijard dolarjev davkov. Foto: EPA
Švicarska banka sodelovala pri davčnih utajah

Banka je v postopku pred ameriškimi zveznimi oblastmi priznala, da je bogatim Američanom pomagala skrivati denar na računih v Švici. Preiskovalci so ugotovili, da naj bi 22.000 bogatašev utajilo za več kot 10 milijard dolarjev davkov. Kot je dejal generalni zvezni tožilec Eric Holder, je bila "banka vpletena v obsežno zaroto, s katero je ameriškim davčnim zavezancem pomagala utajiti davke".

Kot poroča CNN, naj bi to trajalo več desetletij. Čeprav je banka priznala krivdo, pa - v nasprotju z letom 2009, ko je privolila v plačilo 780 milijonov dolarjev odškodnine in predložila seznam strank - tokrat ni izdala imena strank, ki so se z njeno pomočjo izmaknili plačevanju davkov.

Credit Suisse je priznala, da je dejavno novačila bogate Američane, da ji zaupajo denar, pa poroča STA. Banka je svoje ljudi pošiljala na lov za bogataši na golfturnirje in druga lovišča, ki so polna petičnežev. Za pošteno provizijo so jim potem denar poskrili po davčnih zavetiščih in zabrisali sledi.

V izjavi za javnost je izvršni direktor banke Brady Dougan izrazil obžalovanje zaradi nepravilnosti, ki jih je banka storila v preteklosti.

Prva banka, ki je priznala nečednosti
Švicarska banka je prva velika banka v 20 letih, ki je priznala kaznivo dejanje. Kar nekaj ameriških bank je namreč po zadnji finančni krizi do zdaj privolilo v plačilo odškodnin zaradi zavajanja vlagateljev, regulatorjev in javnosti, a pri tem nobena ni priznala krivde za nič. Največjo kazen za prevare je do zdaj sprejela JP Morgan Chase, in sicer 13 milijard dolarjev, vendar je šlo za civilni, ne pa kazenski pregon, kar pomeni, da ne bo šel nihče v zapor. Pri Credit Suisse pa gre za del obsežne akcije administracije predsednika Baracka Obame ter kongresa, da stopijo na rep bogatim Američanom, ki skrivajo denar pred davkarijo na tajnih švicarskih računih.

Švicarska banka sodelovala pri davčnih utajah