Črni oblaki nad Atenami. Če ne bo dogovora o odpisu dolga, so lahko posledice ne le v Grčiji, ampak po vsem svetu nepredvidljive. Foto: Reuters
Črni oblaki nad Atenami. Če ne bo dogovora o odpisu dolga, so lahko posledice ne le v Grčiji, ampak po vsem svetu nepredvidljive. Foto: Reuters
Tako kot so v današnjem mrzlem zimskem jutru številni avtomobili potrebovali nove akumulatorje, tako Ljubljanska borza nujno potrebuje večjo likvidnost, da bi lahko zaživela. Za zdaj prav nič ne kaže na skorajšen preobrat. Foto: Reuters

Grška vlada se še vedno ni dogovorila z zasebnimi upniki, čas pa se počasi izteka. Za nov obrok posojila bo dogovor nujen, poleg tega mora koalicija danes potrditi boleče varčevalne ukrepe. Vodilni delniški indeksi v Evropi so nov teden začeli s padcem do enega odstotka, res pa je, da je bilo po robustni rasti že pričakovati popravek navzdol; zlasti pri bančnih delnicah. Evro je zdrsnil pod 1,31 dolarja.

V petek indeksi na najmanj polletnem vrhu
Vlagatelji se letos niso kaj dosti ozirali na dolžniško krizo, na nevarnost recesije v Evropi in še manj na napetost v Iranu. Frankfurt je na tedenski ravni v petek porasel sedmi teden zapored in pri 6.766 točkah postavil polletni vrh. Dow Jones je končal na najvišji ravni po začetku finančne krize, tehnološki Nasdaq pa celo najvišje po letu 2000. Rast delniških indeksov je v petek pospešila novica o padcu ameriške brezposelnosti na triletno dno.

Kitajska rast bi se lahko prepolovila
Ameriškemu gospodarstvu gre torej mnogo bolje, kot je kazalo lani poleti, veseli pa tudi podatek, da Kitajska ohranja visoko rast. Mednarodni denarni sklad sicer opozarja, da bi se lahko rast kitajskega BDP-ja prepolovila in znašala le še štiri odstotke, če bi se evropska dolžniška kriza zaostrila. V zadnjem lanskem četrtletju je bila kitajska gospodarska rast 8,9-odstotna na letni ravni, kar je najmanj v zadnjih 10 četrtletjih. V tem četrtletju utegne biti rast le 7,5-odstotna.

Za zlato okrog 1.720 dolarjev
Zlato, ki je v petek padlo za dva odstotka (spodbudna januarska slika na ameriškem trgu dela je povečala verjetnost, da bo Fed pred koncem leta 2014 začel zaostrovati denarno politiko), je zaradi močnejšega dolarja tudi v ponedeljek zdrsnilo in padlo pod 1.720 dolarjev. Nekateri sicer zlato še vedno kupujejo zaradi njegovega slovesa varnega pribežališča, vendar manj kot na vrhuncu dolžniške krize. Cena nafte brent zaradi napetosti v Iranu ostaja nad 114 dolarji.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi:

LUKA KOPER

+5,90 %

8,79 EUR

TELEKOM

+0,00 %

70,00

MERCATOR

-0,64 %

139,10

ZAV. TRIGLAV

-0,91 %

10,86

KRKA

-1,37 %

50,50

PETROL

-2,30 %

157,10

NOVA KBM

-3,81 %

3,03

GORENJE

-5,67 %

3,962


LJSE: Delnice večinoma cenejše
Indeks SBI TOP (575 točk), ki je v sredo s 597 točkami dosegel najvišjo letošnjo vrednost, je nov teden začel z 1,5-odstotnim padcem. Najbolj so zdrsnile delnice Gorenja, ki imajo v indeksu najmanjšo utež. Ker predlog uprave Gorenja o oblikovanju sklada lastnih delnic na skupščini ni dobil zadostne podpore delničarjev, je cena strmoglavila za skoraj šest odstotkov in zdrsnila pod štiri evre, tako da so delnice le še malenkost nad najnižjo vrednostjo v tem stoletju. Z Mercatorjem je bilo za 467 tisoč evrov prometa, posli so se sklepali med 139,10 in 140 evrov.