Najbolj uporabljan spletni iskalnik je zdaj v lasti Telekoma. Foto: RTV  SLO
Najbolj uporabljan spletni iskalnik je zdaj v lasti Telekoma. Foto: RTV SLO
Iskalnik je med najbolj obiskanimi in nenehno širi vsebine. Je Telekom le vmesna postaja? Foto: RTV SLO

Telekom je za nakup večinskega deleža v podjetju odštel 8,55 milijona evrov. S tem so kupili tudi najbolj obiskano spletno stran v Sloveniji, Najdi.si, ki jo uporablja prek 800.000 Slovencev, kar je 85 odstotkov vseh slovenskih uporabnikov interneta. Nakup je v skladu s Telekomovo strategijo na področju medmrežnih storitev in vsebin, ki krojijo panogo elektronskih komunikacij.

Za nakupom Telekom nadaljuje tudi s prestrukturiranjem upravljanja in združevanja vsebin, obenem pa bodo lahko enake storitve in kakovost zagotovili tudi hčerinskim podjetjem v tujini.

S prenosom znanja pričakujejo, da bodo dosegli popolno sinergijo med organizacijskimi enotami, ki se ukvarjajo z multimedijskimi storitvami, sčasoma pa naj bi prerasle tudi v samostojno družbo.

Z novim znanjem še hitrejši napredek
"Z znanjem, ki ga imajo zaposleni v naši novi hčerinski družbi, bomo to lahko še hitreje uresničili. Še več, sedanjo kakovost bomo nadgradili in hkrati popestrili ponudbo," je bil ob podpisu pogodbe zadovoljen predsednik uprave Telekoma Bojan Dremelj.

Podjetje Interseek ima poleg Najdi.si v lasti več podobnih iskalnikov na Hrvaškem, v Srbiji, Makedoniji in BiH-u. Telekom še pojasnjuje, da bo v zakonsko določenem času nakup prijavil tudi uradu za varstvo konkurence.

Nakup 2 leti prepozno?
Na nakup iskalnika pa se je odzvala tudi družba Menea, ki upravlja portal slowwwenia.com. Direktor Aljoša Domijan meni, da se je nakup zgodil dve leti prepozno, saj naj bi iskalnik Google že prevzel vodilno vlogo v Sloveniji, k ameriškemu gigantu pa naj bi se steklo tudi že veliko oglaševalskega denarja. Prihodnost naj bi po mnenju Domijana imeli le specializirani iskalniki.