Tet, ki zaposluje 174 ljudi, zaradi prenizko določenih cen elektrike vsak mesec ustvari 1,5 milijona evrov izgube. Foto: BoBo
Tet, ki zaposluje 174 ljudi, zaradi prenizko določenih cen elektrike vsak mesec ustvari 1,5 milijona evrov izgube. Foto: BoBo

Na ponovno delovanje lahko ob trenutnih cenah elektrike in njegovih stroških računa šele po tem datumu. Pa še potem naj bi po pisanju Dnevnika obratovali le do 1. decembra.

Kako bo Tet ob skrčenem obratovanju obvladoval likvidnost, bo znano v sredo, ko bo HSE potrjeval njegov letošnji poslovni načrt. Direktor Franc Blaznek izpostavlja, da bo likvidnostni položaj v Tetu letos zelo kritičen, "vendar jo skupaj s Holdingom Slovenske elektrarne (HSE) za zdaj še obvladujejo".

Zaposlene skrbi za plače
Ker pa je pred tednom dni potekla pogodba o odjemu električne energije med Tetom in HSE, je vprašanje tudi, ali bodo ta mesec v Tetu še imeli denar za plače. 174 zaposlenih se boji, da bodo ostali že brez marčevskih plač, vendar je Blaznek zatrdil, da izplačilo plač za zdaj še ni ogroženo.

Med ukrepi za uravnavanje likvidnosti naj bi tako predvideli, da bodo zaposlenim začasno odredili čakanje na delo doma, za izplačilo plač v prihodnjih mesecih pa bodo morali najti dogovor s HSE-jem ali pa se kratkoročno zadolžiti, poroča Dnevnik. Blaznek je zagotovil, da bodo plače najprej znižali vodilnim, šele nato bodo finančni ukrepi doleteli delavce.

Prodaja stoji na mrtvi točki
Medtem pa se pogovori za prodajo Teta ruskemu poslovnežu Olegu Burlakovu ne premaknejo z mrtve točke. HSE namreč prodaja svoj 82-odstotni delež v Tetu, končno soglasje o prodaji pa mora dati lastnik HSE-ja, to je država oz. Slovenska odškodninska družba.

Švicarskemu Edelweissu, ki je v Burlakovi lasti, so dovolili skrbni pregled Teta, pričakovati pa je, da bo HSE družbo pozval k oddaji nove ponudbe.

Tet je največji energetski objekt v Zasavju. S parnim blokom moči 125 megavatov in plinskima blokoma skupne moči 63 megavatov danes proizvede šest odstotkov električne energije v Sloveniji. Če bodo zgradili plinsko-parno elektrarno in prenovili blok 4, se bo ta delež povečal na 15 odstotkov električne energije v Sloveniji oziroma na več kot 2000 gigavatnih ur.