Adria Airways je prodajala vozovnice, čeprav je bila izvedba poletov negotova. Foto: BoBo
Adria Airways je prodajala vozovnice, čeprav je bila izvedba poletov negotova. Foto: BoBo

Tržni inšpektorat je nepošteno poslovno prakso ugotovil pri prodaji letalskih vozovnic, ker je družba potrošnikom 24. in 25. septembra prodajala letalske vozovnice za izvedbo poletov za četrtek in petek, 26. in 27. septembra, čeprav je bil položaj za izvedbo poletov negotov, saj so bila letala Adrie v času prodaje vozovnic že prizemljena.

"Vodstvo družbe Adria Airways bi glede na to, da je razpolagalo z vsemi informacijami o finančnem poslovanju družbe in s podatki o dejanski razpoložljivosti letal, primernih za izvedbo poletov, za katere so prodajali letalske vozovnice, moralo vedeti, da družba dejansko ne bo mogla zagotoviti izvedbe teh poletov, s čimer bi lahko bili zavedeni potrošniki, ki so se v dobri veri glede izvedbe leta in z zaupanjem v letalskega prevoznika odločili za nakup vozovnic," je v sporočilu zapisala glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić.

Tržni inšpektorat sicer pri družbi Adria Airways izvaja nadzor tudi glede drugih vprašanj, o ugotovitvah pa bo javnost obvestil takoj, ko bodo inšpekcijski postopki končani. Inšpektorat potnikom svetuje, da spremljajo razvoj dogodkov in se pri nakupu vozovnic odločajo za tiste letalske prevoznike, ki imajo zagotovljene polete. Enako svetujejo tudi tistim, ki se v teh dneh odločajo za nakup letalskih vozovnic, ki jih bodo uporabili v prihajajočih mesecih.

Upanje na pomoč države

Vodstvo Adrie išče rešitve, njeni lastniki pa upajo na pomoč države. Vlada odločitve še ni sprejela, v prihodnjih dneh je pričakovati sestanek pristojnih.

V ponedeljek bo Adria letela v Frankfurt, München, Bruselj, Zürich in na Dunaj. Pri vseh petih destinacijah bo izvedla tudi povratni polet. Letela bo tudi iz Ljubljane v Tirano.

Vodstvo Adrie Airways išče sredstva, lastniki pa upajo na pomoč države. Foto: BoBo
Vodstvo Adrie Airways išče sredstva, lastniki pa upajo na pomoč države. Foto: BoBo

Počivalšek bo vladi predstavil mogoče rešitve

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek bo izkoristil priložnost ponedeljkovega zasedanja vlade za seznanitev o stanju podjetja in odločanje o mogočih nadaljnjih korakih, so povedali na gospodarskem ministrstvu, potem ko so pristojne državne institucije že pozvali k preučitvi stanja Adrie Airways.

Minister Počivalšek je sicer že v preteklih dneh večkrat poudaril, da je država pripravljena pomagati Adrii Airways, ki v teh dneh izvaja le nekatere polete. "Adria potrebuje celovito lastniško, finančno in poslovno prestrukturiranje, v okviru teh možnosti bomo iskali rešitve," je dejal v sredo in dodal, da bodo poskušali ukrepati hitro.

Po neuradnih informacijah Dela je pregled menda potrdil, da ima Adria za okoli 90 milijonov evrov dolga. Za nadaljnje poslovanje družbe pa naj ne bi zadostovalo le štiri milijone evrov posojila, kot naj bi v zadnjih dneh državnim institucijam zatrjevali predstavniki Adrie, ampak bi menda takoj potrebovala 20 milijonov evrov, v nadaljevanju pa še 10 milijonov evrov. Kako bo država reševala bodisi Adrio Airways bodisi letalsko povezljivost Slovenije, je v rokah vlade.

Spremembe zakona o letalstvu

Ministrstvo za infrastrukturo je sicer že pripravilo spremembe zakona o letalstvu, s katerim bi, če bi bilo to potrebno, država zagotavljala povezljivost Slovenije s svetom. Če se bo stečaj Adrie zgodil, bo tako povezljivost Slovenije s svetom zagotavljala država in financirala določene linije. Na vprašanje, katere, je pojasnila, da bo treba ugotoviti, katere linije bo trg vzpostavil sam in katere od tistih, ki niso vzpostavljene, so pomembne za državo.

Ugiba se tudi o možnosti, da bi država pustila, da gre Adria Airways v stečaj, nato pa ustanovila novo podjetje. Po neuradnih informacijah Dela bi za njegovo ustanovitev na začetku potrebovali od 15 do 20 milijonov evrov, nato pa od pet do deset milijonov evrov, s katerimi bi država lahko subvencionirala nekatere linije. Težava pri ustanovitvi novega prevoznika je, da bi ta potreboval nekaj časa za pridobitev dovoljenj.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je glede te možnosti opozorila na evropska pravila, a dodala, da če za to obstaja možnost, so v SAB-u za, da pa to ni vprašanje zanjo, ampak za finančnega ministra. Ob tem se je sicer vprašala, zakaj država te možnosti ni izkoristila že leta 2016, ko je bila Adria Airways prodana.

Vodstvo išče sredstva

Vodstvo družbe še naprej išče sredstva, da bi Adrio ubranili pred stečajem in izgubo operativne licence, medtem ko lastniki – nemški finančni sklad 4K – upajo na pomoč države. Še vedno čakajo na odločitev vlade, ali bo družbi namenila štiri milijone evrov pomoči, s katerimi bi po njihovih besedah lahko nadaljevali letenje, v nasprotnem naj bi družbo poslali v stečaj.

Kmalu bo znana usoda Adrie Airways
Agencija za civilno letalstvo je v sredo dala Adrii še teden dni časa za potrjen finančni načrt, sicer ji bo odvzela licenco za letenje. Foto: BoBo
Agencija za civilno letalstvo je v sredo dala Adrii še teden dni časa za potrjen finančni načrt, sicer ji bo odvzela licenco za letenje. Foto: BoBo