Gospodarstvo
Turško-ameriški spor
ZDA in Turčija sta se zapletli v gospodarski spor. Foto: Reuters

Dodaj v

Turčija ZDA odgovarja z zvišanjem carin na uvoz ameriških izdelkov

Pred tem so carine povišale ZDA
15. avgust 2018 ob 12:38
Carigrad - MMC RTV SLO, STA

Turčija je v odziv na ameriške sankcije proti njej, zaradi katerih je v zadnjih dneh močno upadla vrednost lire, zvišala carine na uvoz številnih ameriških proizvodov.

Odločitev o zvišanju carin je bila sprejeta povračilno "v odgovor na zavesten napad ameriške administracije na naše gospodarstvo", je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal turški podpredsednik Fuat Oktay.

Turčija se tako odziva na potezo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je podvojil ameriške carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije, in sicer na 50 in 20 odstotkov.

Zvišanja carin so bila objavljena v danes objavljenem odloku, ki ga je podpisal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan.

Turčija je v svojem povračilnem ukrepu prav tako podvojila obstoječe carine na ameriško blago. Po novem bodo carine na uvoz ameriškega riža 50-odstotne, na močne alkoholne pijače 140-odstotne in na kozmetiko 60-odstotne. Carine na uvoz avtomobilov dosegajo do 120 odstotkov, odvisno od tipa avtomobila.

Članici zavezništva Nato sta se zapletli v spor glede ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki ga turške oblasti obtožujejo terorizma in vohunjenja, zaradi česar mu grozi 35 let zapora.

Sodišče zavrnilo pastorjevo pritožbo
Medtem je turško sodišče v Carigradu spet zavrnilo pastorjevo pritožbo, da bi bil izpuščen iz pripora. Pastor je sicer zaradi slabega zdravstvenega stanja v hišnem priporu, navaja AFP.

Napetosti in dvig ameriških carin so močno prizadeli turško liro, s čimer se je razširil strah, da je država na robu gospodarske krize, ki bi se lahko razlila po Evropi.

Erdogan je krizo večkrat označil za "gospodarsko vojno" in napovedal, da bo Turčija v tej vojni zmagala.

Novo zaostrovanje odnosov sicer ni dodatno prizadelo vrednosti lire, ki je danes celo nekoliko okrevala. Zjutraj je bila lira pri okoli šestih dolarjih oziroma 6,8 evra. Dno je sicer v ponedeljek dosegla pri 7,24 lire za dolar in 8,12 lire za evro.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
shark77
# 15.08.2018 ob 12:59
Trumpova politika make america great again očitno temelji na tem, da tudi svojim zaveznikom meče polena pod noge in daje sankcije, obenem pa bo presenečen če bo dobil kakšne protiukrepe.Trump namenoma destabilizira Evropo in Azijo da bi bil dolar ponovno sam na vrhu..., mi pa jim kot kužki sledimo namesto da bi EU odpravila sankcije Rusiji in začela vsaj gospodarsko sodelovati z vzhodom.
totijosipborz
# 15.08.2018 ob 13:02
Sej ne, da so mi Turki simpatični, so mi pa Američani antipatični s svojo politiko in s svojim umobolnim predsednikom toliko bolj. Čas bi bil, da se Amerom kdo že upre. Čakamo še Kitajce.
dobersvet
# 15.08.2018 ob 12:55
Carine na uvoz avtomobilov dosegajo do 120 odstotkov, odvisno od tipa avtomobila.

Koliko so bile pa prej?
dobersvet
# 15.08.2018 ob 13:48
To kar počne ZDA proti državam po svetu je nedopustno. Cel svet bi morali uvest sankcije proti ZDA.
našejenaše
# 15.08.2018 ob 13:07
Erdogan se je malo preveč repenčil. Ne moreš biti vzhajajoča gospodarska država, odvisna od tujih kreditov, hkrati pa tem posojilodajalkam diktirati pogoje, kako naj živijo... Geostrategija ni igra v peskovniku... Če je turški Beko lahko neovirano prodajal v Evropi (500 milijonskii trg), pod ceno konkuriral evropskim znamkam,hkrati pa je Erdogan začel protekcionistično politiko se je vedelo, da bo izgubil...
samo.jug
# 15.08.2018 ob 13:35
Podpišem Grenadirjev post, se strinjam. Včeraj sem potem zasledil, da je v EU že panika, ker so spet posojali keš Turkom in so evropske banke spet izpostavljene. Toda za razliko od Grčije, ki so jo dobesedno posilili s troiko, tega scenarija v Turčiji ne bo. Bodo naši bankirji trepetali do zadnjega in upali, ali bodo ta keš še videli - mi pa z njimi, ker luknje v bankah bo spet nekdo moral pokriti, če bodo nastale. In s to informacijo v glavi jaz res ne morem razumeti ljudi, ki zagovarjajo ZDA na tej točki. Če bodo ZDA izsilile v tem konfliktu svoje, bomo spet navadni ljudje v EU potegnili krajšo. Res si ne želite, da Erdogan popusti oz. odpove.
In ja, če smo še deset let nazaj poslušali zgodbe o treh državah osi zla (Venezuela, Severna Koreja in Iran), se mi zdi, da je danes teh držav že zelo, zelo veliko in da se ta tabor eksponentno hitro povečuje in povezuje okrog držav BRICKS-a. Kdo je naslednji? EU pa je zaradi velikega zavezništva z ZDA v obupnih odnosih z vsemi državami na katere meji (Turčija, Rusija - tudi Srbe porivajo vse bolj v objem Rusije) itn.
aparat-čik
# 15.08.2018 ob 13:17
z več državami kot se bodo kavboji pričkali zaradi carin, šibkejši bodo...
DETROITS
# 15.08.2018 ob 13:52
Nevem kako bolan moras biti da otroka peljes na kosilo v McDonalds. Take svinjarije bi morali z zakonom prepovedati. Alpa saj obvestilo ministra za zdravje, prekomerno uzivanje hrane v McDonaldsu ima lahko resne posledice na vase zdravje.
feldmarschall
# 15.08.2018 ob 12:51
Zjutraj je bila lira pri okoli šestih dolarjih oziroma 6,8 evra.

Tega stavka ne razumem, je bila lira vredna 6,8 evra?
Kozi03
# 15.08.2018 ob 12:49
Edino pravilno, na žalost EU proti Turčiji ne upa ukrepati, ZDA pa upa. Turčija bo pa zaradi tega zapadla v finančne težave in bo imela velike probleme pri nadaljnem zadolževanju, ker je njhova Centralna banka neposredno povezana z vlado in politiko
generacija56
# 15.08.2018 ob 13:17
Turčija se bo izvlekla.
Vprašanje je le, ali bo znala ceniti pomoč, ki jo je dobila.
Pogodbe sklepa z državami, ki jih do pred kratkim ni spoštovala.
Malo tukaj, malo tam, ne bo šlo.
Tista izjava, "ZDA skoraj pretrgale vse vezi"...
Bomo videli...
Še plavajo.
Gerold III
# 15.08.2018 ob 15:09
Novo zaostrovanje odnosov sicer ni dodatno prizadelo vrednosti lire, ki je danes celo nekoliko okrevala. Zjutraj je bila lira pri okoli šestih dolarjih oziroma 6,8 evra. Dno je sicer v ponedeljek dosegla pri 7,24 lire za dolar in 8,12 lire za evro.

Danes dobiš za eno turško liro 6$ oz 6,8€. V ponedeljek si dobil za eno turško liro 0,14$ oz. 0,12€. Po zapisih avtorja članka sodeč turška valuta res precej niha. Dopuščam pa da avtor članka ni prebral. Če bi ga mu bi bilo nekoliko neprijetno in bi hitro popravil nesmisel, ki se mu je zapisal.
Mr.Bong
# 15.08.2018 ob 14:39
@IndyBob

Prosta trgovina z vsemi, vojna z nikomer!
Tega so se vcasih drzali v ZDA in postali najbogatejsa drzava na svetu.


Mi lahko prosim izdaš skrivnost, kdaj točno so se amerosi tega držali??
Joze Koder
# 15.08.2018 ob 14:45
Če bi teoretično lahko jutri ukinili ZDA, bi zelo kmalu njihovo mesto zasedle Rusija, Kitajska, Indija, Turčija, Japonska, Nemčija, VB, ...

Seznam je dolg, vsaka od njih pa brezkompromisno uveljavlja svoje interese. ZDA pri tem ni izjema, je pa trenutno mogoče najmočnejša in si zato privošči več kot ostale.
marre
# 15.08.2018 ob 14:37
Bravo.. Tako se miri nadutega sultana.. Lahko rečete kar hočete o Trumpu, samo Amerike ne more "zajebavati" nihče.. To je zame resnična sila, ki se bori za svoje interese in se ne uklanja...

Če pa pogledamo kaj počne EU, sultan zagrozi EU se prikloni in nakaže milijarde.. Niti toliko nimajo hrbtenice, da bi mu naravnost povedali, da Turčija nikoli ne bo član EU-ja... Če bi bila EU pol toliko trdna kot je Amerika danes, bi Turčiji enostavno zagrozila z ekonomskih embargom, če se ne bo držala dogovorov.. Od migrantskih naprej..
grenadir
# 15.08.2018 ob 13:51
"EU pa je zaradi velikega zavezništva z ZDA v obupnih odnosih z vsemi državami na katere meji (Turčija, Rusija - tudi Srbe porivajo vse bolj v objem Rusije) itn."..... Jp, samo.jug..... Nekako se vidi, da USrA, če se izrazim po pasje " lula na meje svojega teritorija".....Jačanje NATO na Baltiku ni zaradi Rusov, pač pa zaradi preprečitve povezave , Nemčija- Rusija".....Imamo še nekaj mejnih držav, kot so Turčija in Srbija, kjer se še koleba, pa vseeno sedaj že vidi, da gre Turčija v vzhodni blok.. Za Srbijo pa se še ne ve... Politika bi šla v EU, narod pa k Rusiji....Bo še zanimivo...... Sem pa skoraj povsem prepričan, da Slovenci, skupaj z večino EU ostanemo v "dollarskem bloku".... Ali bo to za nas v bodoče dobro ali ne, pa bomo seveda še videli......Osebno mislim, da bo zaradi reševanja "vojaka USrA" dollar dostopen po čedalje višji ceni ( beri, krediti ) in bo že zaradi tega zelo verjetno slabše...
IndyBob
# 15.08.2018 ob 13:47
Ne vem, ali so ti politiki tako neumni ali tako pametni, da uvajajo carine na uvoz. Prakticno vse carine pomenijo dodaten davek za domace prebivalstvo, saj drazje placujejo tako uvozene kot domace izdelke.
Verjetno je ljudstvo tako neumno, da se pusti obdavcevati in obirati do grla.
LetherHosen
# 15.08.2018 ob 13:21
Kako je s carino na ameriško svinjino?
leonis
# 15.08.2018 ob 15:43
Gledam te komentarje in vidm da je kar nekaj takih ki obsojajo Turčijo,ker je dala povračilne ukrepe američanom na sankcije. So vsaj pokazal da majo cohones. A je sploh še kdo s katerimi se jenkiji niso v času Krampa skregal? Na osnovi tistih zastrupljenih agentov v Londonu so brez dokazov dal dodatne sankcije Rusiji, dal je tud nove davke EU, in mi smo jim dal kontra ukrep davke na žgane pijače(viskiji),jeans,motorje (harley-davidson...),.., kaj je naslednje, gradnja tistga njegovga mehiškega zida in osamitev Amerike od celega sveta?
generacija56
# 15.08.2018 ob 13:26
Ameriški pastor ni vreden, da zanj uvažajo svinjino...
rotschild
# 15.08.2018 ob 15:17
DETROITS
15.08.2018 ob 13:45
"Neuravnovešen. Na Trupa mislim. Kloven spada v cirkus ne pa da je vodeitelj države. Saj res, v Ameriki je vse možno. Hahahahaaaa cel svet se vam smeje."

*********
O kaksnem klovnu pises? Mogoce o bodocem PM R Sovenije?
https://www.youtube.com/watch?v=4lsOScdj
0eg

Najprej je potrebno pomesti pred domacim pragom
DETROITS
# 15.08.2018 ob 13:19
Vsi uvesti sankcije proti ZDA, uvesti 300 odstotne carine na njihove izdelke, izgnati vse njihove vojake in baze kjer so, dati jo na seznam osi zla skupaj z Izraelom pa Savdsko Arabijo. Pa bi bil svet lepsi in ziveli bi v miru.
grenadir
# 15.08.2018 ob 12:59
Turčija je bila seveda na to pripravljena že dolgo časa, kar kaže tudi na to, da centralna banka ne zvišuje obrestne mere.... Turčija se poslavlja od dollarske USrA hegemonije in se počasi seli v drugi tabor.... Že res, da ima z EU še vedno veliko trgovinsko izmenjavo, kot je tudi res, da izmenjava z "vzhodnim blokom" ( Kitajska, Rusija Iran, pa še kdo ), hitro narašča..... Poleg Turčije se hitro v vzhodni tabor seli tudi Pakistan, tako, da vse počasi prihaja na mesto v novem zaenkrat bipolarnem svetu..... O turškem dolgi (ki mimogred ni nič posebnega ), kako se ta dolg enostavno preko dolžniškega bankrota prenese na tuje ispostavljene banke, pa vse do prodajanju svojega dolga, državi, ki ima veliko akumulacijo v dollarskih obveznicah in nima kam z njo, pa kdaj drugič...
FranzFerdinand
# 15.08.2018 ob 17:21
"...Carine na uvoz avtomobilov dosegajo do 120 odstotkov, odvisno od tipa avtomobila..."
Avtomobili iz Amerike? Kdo pa kaj takega kupuje?
foxhunt
# 15.08.2018 ob 15:25
Kdo pravi "bravo Erdogan" je zelo nagnjne k fasizmu, nacizmu ali komunizmu. Njemu je svoboda govora in demokracija tuja stvar.

A sploh veste koliko je dejanskih politicnih beguncev iz Turcije.
grenadir
# 15.08.2018 ob 15:18
Rusija predlaga Turčiji , da se v medsebojni mejavi odpovesta $$$ in uporabljata zgolj rubelj in liro..... Zanimivo bo spremljati in videti odgovor Turčije.... Pa še turške trgovske partnerke ... Mislim, da bo marsikdo presenečen...
IndyBob
# 15.08.2018 ob 13:56
Najboljsa politika za vsakogar bi bila:
Prosta trgovina z vsemi, vojna z nikomer!

Tako so obogatele Benetke, Nizozemska. Tega so se vcasih drzali v ZDA in postali najbogatejsa drzava na svetu. Z vojnami po svetu pa le ropajo lastno prebivalstvo, ki se tega niti ne zaveda.
kren10
# 16.08.2018 ob 08:11
Trump (in s tem Amerika) se obnaša kot tisti najstarejši (saj je že dvakrat zaostal) in največji otrok na šolskem dvorišču, En dan malo tepe enega, pa drugi dan malo drugega, pa naslednjič tretjega sošolca, ker je od vsakega vsaj malo večji in močnejši. Mogoče bi že bil čas, da se ti sošolci združijo (Evropa, Rusija, Kitajska, Turčija ...) in tega neotesanca pošteno nabunkajo, da se nauči obnašanja
HOR
# 15.08.2018 ob 21:54
Katar se zavezuje, da bo Turčiji namenil 15 milijard dolarjev neposrednih naložb...
Katar se je že odpravil na reševanje turške valutne krize.
Katar, Turčija in Iran krepijo zavezništvo proti Savdski Arabiji in drugim zalivskim državam...
klik...
adnan1984
# 15.08.2018 ob 20:50
Kok se meni zdi bodo tele sankcije bolj zda "prizadele" v smislu jeklo pa aluminij bodo turki že komu drugemu poturili, tiste zadeve iz Zda si pa pa tud Turki lahk dobijo drugje-cenej. Odlično za konkurenco.
ZDA si tak mal ene 90 milijonski trg skurijo tak mal za dobro jutro, ker je negdo ustal napaljen, ker mu žena ni .............skuhala kave....
Dobesedno Turke, pa Ruse, Kitajce skup potiskajo, pametno ni kej, logika na nivoju-zda pač.
Turki pa tud mal užaljeni pa še kako novo ruto spustijo z par milijoni prebežnikov, pa tak mal-može se.
Bivši uporabnik
# 15.08.2018 ob 17:06
Zdaj se splača iti v Turčijo na dopust. Ceneje bo kot na Hrvaškem.
Bivši uporabnik
# 15.08.2018 ob 15:29
Donald in Tayyip

Prav Borut, to sta sanjska moška
maja kibira
# 15.08.2018 ob 12:50
Bravo Erdogan..tako bi se morale odzvati vse drzave in svoj trg preusmerit iz ZDA v druge drzave pa bi jenkiji hitro spoznali svojo napako
astro
# 15.08.2018 ob 17:43
Jaz ne razumem nakupov v Turčiji.
Evro je res več vreden, ampak najbrž bodo tudi njihove cene narasle.
Bivši uporabnik
# 15.08.2018 ob 17:13
Ameriški dolarski dolžniški balon se je že preveč napihnil, da se le ne nabode na kakšen kaktus.
Bivši uporabnik
# 15.08.2018 ob 17:04
Vsi, ki tulite, da je potrebno povisati carine na VSE Ameriske izdelke.
Ni panike. Kar povisajte jih.
Ampak, kako boste potem "trolali" po forumih, brez racunalnikov. Brez operacijskega sistema. Pa telefonirali, brez Androida ali iOSa?....
Pa srfali brez Ameriskih streznikov?
Taksni ste, kot norec, ki je zbezal na drevo, sedi na veji, ki jo zaga

Kitajska ima že vse to. Kmalu bodo petrojuani spodrinili petrodolarje in takrat bo ZDA padla s prestola.
rotschild
# 15.08.2018 ob 15:21
Vsi, ki tulite, da je potrebno povisati carine na VSE Ameriske izdelke.
Ni panike. Kar povisajte jih.
Ampak, kako boste potem "trolali" po forumih, brez racunalnikov. Brez operacijskega sistema. Pa telefonirali, brez Androida ali iOSa?....
Pa srfali brez Ameriskih streznikov?
Taksni ste, kot norec, ki je zbezal na drevo, sedi na veji, ki jo zaga
pingo69
# 15.08.2018 ob 14:58
Iiiiiii zdaj bi moral na shoping v Alaniyo, ko je 1:8 prejšni mesec pa 5,50.
tanja-bor
# 15.08.2018 ob 16:21
Turčija gospodarsko propada zaradi nesposobnega diktatorja, ki - kot smo vajeni - krivi druge.
grenadir
# 15.08.2018 ob 15:30
"Kdo pravi "bravo Erdogan" je zelo nagnjne k fasizmu, nacizmu ali komunizmu. Njemu je svoboda govora in demokracija tuja stvar.

A sploh veste koliko je dejanskih politicnih beguncev iz Turcije."...............................
................. Hja.... Ko pridejo na temo take modre misli, je zame čas, da se poslovim in prepustim modrim, iskušenim in razgledanim mesto v temi.... Pa LP...
Mr.Bong
# 15.08.2018 ob 14:33
Prej


Potem
DETROITS
# 15.08.2018 ob 13:45
Neuravnovešen. Na Trupa mislim. Kloven spada v cirkus ne pa da je vodeitelj države. Saj res, v Ameriki je vse možno. Hahahahaaaa cel svet se vam smeje.
Kekec99
# 15.08.2018 ob 14:57
ZDA pritiskajo na cel svet, zadnje čase se jim traparije ki jih počnejo vrnejo kot bumerang. Višje kot si, je padec bolj boleč.
slo.venec
# 15.08.2018 ob 13:43
Povsod po svetu naj naredijo milijon % davek na vse ameriške izdelke (ne samo na uvoz), ki se tam prodajajo. Amerika več prodaja po svetu kot svet prodaja kaj v Ameriki. Če bi imeli vsi tak davek, bi lastniki Microsofta, Googla, McDonald'sa, Coca Cole ... hitro prepričali Trumpa, da ukine svoje svinjarije.
webman
# 15.08.2018 ob 12:45
ZDA se zapleta z napačno državo. Nebi jaz tako zlahka odpisal Turčije, ne gospodarsko, ne vojaško in sploh ne politično. So ogromen neto kupec orožja, največ od članic NATA, strateška pozicija in vojaška moč pa že sama po sebi nekaj pomeni.
Mislim da bi nam moralo biti v planu sodelovanje, ne pa razhajanje!
Kazalo