Prvi mož Twitterja Dick Costolo ima te dni polno dela s pripravo podjetja na vstop na borzo. Foto: EPA
Prvi mož Twitterja Dick Costolo ima te dni polno dela s pripravo podjetja na vstop na borzo. Foto: EPA

Predali smo potrebne dokumente za prvo javno ponudbo delnic, so, pričakovano, s tvitom sporočili iz podjetja, ki so ga leta 2006 ustanovili Jack Dorsey, Biz stone in Evan Williams. Vrednost podjetja je ocenjena na več kot deset milijard dolarjev. Podatki o datumu vstopa in ceni delnic za zdaj ostajajo skrivnost.

Po oceni marketinškega svetovalnega podjetja eMarketer naj bi imel Twitter letos 583 milijonov dolarjev prihodkov od oglaševanja, kar je njegov glavni vir prihodkov, poroča BBC.

Postopek bo potekal tajno
Zdaj, ko je podjetje vložilo potrebne dokumente pri komisiji za vrednostne papirje in borzo (SEC), je vstopilo v t. i. "tiho obdobje," ko ne sme imeti stikov z mediji. Lani je bila namreč sprejeta zakonodaja, ki omogoča, da poteka vstop na borzo za podjetja, ki imajo manj kot milijardo dolarjev prihodkov, proč od medijske pozornosti.

Twitter je tako še zadnje razvito družbeno omrežje, ki vstopa na borzo, potem ko na njej že kotirajo delnice Facebooka in Linkedina. Facebookove delnice so po lanskem uspešnem kotiranju na borzi močno izgubljale vrednost, negativen trend pa se je obrnil šele letos poleti.

Analitiki ocenjujejo, da se bo moral Twitter še naprej posvečati inovacijam, predvsem pa bo moral poskrbeti, da bodo njegovi uporabniki še naprej aktivni.