Koalicija o razkrivanju vseh slabih posojil na državnih bankam nima enotnega mnenja. Foto: BoBo
Koalicija o razkrivanju vseh slabih posojil na državnih bankam nima enotnega mnenja. Foto: BoBo
Več transparentnosti v bančništvu

izenačenju obdavčitve rezidenčnih in nerezidenčnih nepremičnin in zakona o SDH-ju, ne pa tudi o razkritju slabih posojil, ki niso na slabi banki, kar predlaga DL.

Zapletlo se je pri noveli zakona o dostopu do informacij javnega značaja, saj Državljanska lista predlaga, da bi javnost seznanili z vsemi slabimi posojili. Glede tega koalicijskega soglasja ni, kar po besedah predsednika DL-ja pomeni, da bodo poslanci v četrtek, ko bo novela na vrsti za glasovanje, odločali po lastni presoji.

Virant sicer upa, da bodo novelo in njeno dopolnilo podprli. Predsednik DL-ja je ob tem še poudaril, da kljub neusklajenosti ne gre za nobeno krizo koalicije, ampak da "so pač mnenja različna".

Dopolnilo je po Virantovem mnenju sicer potrebno, ker gre za slaba posojila, ki so vrtala luknjo v bančni sistem, zato je potrebna transparentnost, in sicer ne glede na to, ali so posojila prenesena na slabo banko ali ne.

Po besedah Karla Erjavca (DeSUS) razkritje slabih posojil podpirajo vse koalicijske partnerice, pomisleke pa imajo zaradi opozorila Banke Slovenije, da bi lahko bilo razkritje tudi tistih, ki niso na slabi banki, ustavno sporno. Ker bi državne banke morale odpreti vse svoje posojilne mape, zasebne pa ne, bi se znašle v neenakem položaju. Koalicija bo zato ta predlog še preučila, je dodal Erjavec.

Strinjanje o SDH-ju in nepremičninskem davku
Koalicija se je sicer uskladila glede zakona o Slovenskem državnem holdingu in potrdila obe dopolnili, ki se nanašata na kapitalsko družbo in Zavarovalnico Triglav. Dogovorili so se o ustanovitvi demografskega sklada, na katerega bo prenesen 34-odstotni delež Zavarovalnice Triglav.

Del virov demografskega sklada pa bi prišel še od prodaje državnega premoženja, in sicer v višini 10 odstotkov. V skladu bi se zbirala sredstva, ki bi pokojninski blagajni pomagala pri izplačevanju pokojnin, kar bi pokojninski blagajni pomagalo k večji stabilnosti, je še dejal Erjavec.

Koalicija se je tudi strinjala z odpravo različnih davčnih stopenj pri obdavčitvi stanovanjskih nepremičnin, partnerji pa se o roku za podaljšanje ureditev evidenc niso pogovarjali.

Več transparentnosti v bančništvu