Gospodarstvo
(4)
Borut Borštnik
Mladi podjetniki nameravajo v prihodnje vzpostaviti tudi povezave z večjimi podjetji. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
"Ne osredotočamo se na vi...

Dodaj v

"Usmerjeni smo na čas pred ustanovitvijo podjetja"

Mladi podjetniki se ne osredotočajo na visokotehnološka podjetja
3. julij 2009 ob 11:04
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ker je do informacij o poteku ustanovitve podjetja težko priti, se je porodila ideja o ustanovitvi Mladega podjetnika.

Gre za neprofitno organizacijo, ki je namenjena podpori podjetništva med mladimi. Kot je v MMC-jevi spletni klepetalnici pojasnil eden izmed direktorjev zavoda Borut Borštnik, so na portalu zavoda na voljo podjetniške novice, prispevki, ki govorijo o ustanovitvi podjetja in katerih namen je olajšati vstop v podjetništvo. Organizirajo tudi izobraževanja, na katerih izkušeni predavatelji podajajo svoje izkušnje.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

O podjetniški ideji je treba najprej dobro premisliti
Za čim boljšo uresničitev poslovne ideje Borštnik svetuje, da je treba o ideji najprej dobro premisliti, pripraviti dober poslovni načrt in preizkusiti morebiten trg. Treba se je namreč prepričati, pravi, ali je ideja realno izvedljiva in da pri ocenjevanju njene veljave bodoči podjetnik ni preveč subjektiven. Naslednji korak je snovanje dobre ekipe, na idejo se je treba osredotočiti, iskati pomoč v organizacijah za podporo podjetništva. Ob tem pa je pomembno tudi, da podjetnik idejo nenehno dopolnjuje, izboljšuje in prilagaja trgu. Če imate idejo za lasten posel in želite pomoč Mladih podjetnikov, Borštnik predlaga, da se obrnete nanje.

Mladi podjetniki pomagajo vsem oblikam podjetij, vse vsebine na portalu in vsa izobraževanja so brezplačna.

Podjetniško okolje v Sloveniji ni prijazno
Sicer pa Borštnik mladim svetuje, da stike z morebitnimi zaposlovalci pridobivajo že med formalnim izobraževanjem, saj je to odlična priložnost za pridobivanje izkušenj in predstavitve zaposlovalcem. Vsem pa ne svetuje odpiranja lastnega podjetja, saj je v podjetništvu izjemno težko uspeti. Tudi tistim z ekonomsko izobrazbo včasih ne uspe, saj izkušnje kažejo, da te ekonomska fakulteta ne pripravi dovolj na svet podjetništva. Tudi sicer Borštnik meni, da slovensko okolje podjetnikom ni prijazno, saj so prispevki in davki zelo visoki, kar je po njegovem mnenju slabo za razvoj podjetništva.

A. M.
Prijavi napako
Komentarji
malcek
# 05.07.2009 ob 11:15
Takšnih parazitov se je treba bati, ki zaračunavajo velke denarce za prodajanje megle. Ko sem sam ustanavljal podjetje sem dobil na upravnih enotah ali VEM točkah vse potrebne podatke za ustanovitev s.p.-ja, za firmo pa je itak najbolje vzeti odvetnika mu plačaš 250-400 eur (odvisno od zahtevnosti registracije) in je zadeva urejena v 14-21 dneh. Danes so že vsi svetovalci samo svetujejo slabo. Poleg tega bi novopečenim s.p.-jem ali d.o.o. bolj svetoval, da si najprej izberejo računovodski servis jim razložijo kaj bodo delali in v kakšnem obsegu in ponavadi ti oni dobro svetujejo kakšno obliko si odpreš (s.p., d.o.o., d.n.o itd)
Primarius
# 03.07.2009 ob 16:19
Slabo za razvoj človeka, ne le podjetništva...
Ninjazbec
# 03.07.2009 ob 15:00
Kolikor poznam se je Obrtno-podjetniška zbornica tudi zavzemala za mlade podjetnike z nekimi paketi itd. Pa mlade tako po starosti kot tudi pač tiste, ki bi radi s podjetništvom začeli.
Kolkim pa lahko pri nas uspe zalaufat svoje podjetje, da bodo od tega živeli.... Verjetno ni lahka.
ty
# 03.07.2009 ob 14:18
Več kot očitno ima tale mladenič dobre veze, pardon marketing, da uspe s takim poflnom prodreti na osrednji slovenski mm portal. Takihle "vsebin" in "nasvetov" je poln internet, še država ima nekaj podobnih projektov, kako z nasveti pomagati mladim podjetnikom.
Mlade podjetnike lahko spodubdiš samo z spodbudno davčno politiko, zagotovitvijo rizičnrga kapitala za izpeljavo poslov ter umikanjem administrativnih ovir.
izobraževnje ja, je ključ do uspeha, vendar ne na tak način, kot se le ta izvaja v Sloveniji. pri nas se izobražuje zato, ker je to dobr posel - od univerze do zasebnih fakultet, vse delujejo na enak način, samo plačnik je neposredno drug.
Kazalo