V NLB-ju so identificirali več dejavnikov, ki so prispevali k vzrokom za nastanek slabih naložb. Foto: BoBo
V NLB-ju so identificirali več dejavnikov, ki so prispevali k vzrokom za nastanek slabih naložb. Foto: BoBo

V Novi Ljubljanski banki (NLB) od konca leta 2012 izvajajo sistematičen in strukturiran proces ugotavljanja vzrokov za nastanek slabih naložb. V tem procesu potekata tudi preverjanje in preiskovanje morebitnih sumov kaznivih dejanj in odškodninske odgovornosti posameznikov.

Do konca preteklega leta so pri 200 največjih problematičnih komitentih temeljito pregledali za več kot 800 milijonov posojil, kar pomeni približno tretjino njihove celotne izpostavljenosti.

Identifikacija vzrokov za slabe naložbe
Do konca lanskega leta so tako identificirali več dejavnikov, ki so prispevali k vzrokom za nastanek slabih naložb in jih neposredno vključevali v prenovo poslovnih procesov.

"V tem procesu smo v banki ugotovili sume različnih kaznivih dejanj in podali organom pregona v obravnavo 32 primerov sumov kaznivih dejanj, povezanih s posameznimi naložbami. Banka je v letu 2013 zoper tri osebe vložila tudi odškodninske tožbe," so navedli v NLB-ju.

Pregled portfelja največjih problematičnih komitentov se nadaljuje. Pristojne službe banke tako ta čas poglobljeno proučujejo nekaj več kot deset primerov, ki predstavljajo dobrih 300 milijonov evrov skupne izpostavljenosti.

V NLB-ju tudi izvajajo ključne preventivne dejavnosti. Pri tem za vsak ugotovljeni vzrok za nastanek slabih naložb sprejemajo ukrepe, vezane na prenovo poslovnih procesov.

Novi mehanizmi notranjega nadzora
Postavili so tudi mehanizme notranjega nadzora, s katerimi želijo preprečiti ponavljanje napak v prihodnosti. Spremembe se nanašajo predvsem na področje kreditnih politik in procesov, pa tudi na področje neodvisnega in strokovnega korporativnega upravljanja ter kakovostnih in transparentnih procesov odločanj.

Prav tako so prenovili poslovno politiko sprejemanja tveganj, pri čemer so najprej izboljšali postopke za njihovo strateško načrtovanje in razpršitev. Nadgradili so sistem spremljanja in nadzora posojilnih tveganj in začeli "vzgajati poslovno kulturo, ki poudarja zdravo nagnjenost k prevzemanju poslovnih tveganj".

Banka pa je sprejela tudi navodilo glede preiskovanja sumov škodljivih ravnanj, ki opredeljuje odgovornosti in postopke s tega področja.