Z osebnim stečajem se spopada vse več Slovencev. Foto: Thinkstock
Z osebnim stečajem se spopada vse več Slovencev. Foto: Thinkstock

Po podatkih vrhovnega sodišča je bilo od 1. oktobra 2008 do konca junija letos predlaganih kar 1.416 osebnih stečajev, uvedenih 812 in končanih 494, piše časnik Delo.

Začetih osebnih stečajev v letošnjem polletju 347
V prvih šestih mesecih letošnjega leta so posamezniki vložili 540 predlogov za začetek osebnega stečaja, v enakem obdobju lani pa 286. Začetih osebnih stečajev v letošnjem polletju je bilo 347, v primerljivem lanskem obdobju pa 126. Ker ta institut velja šele od oktobra leta 2008, ni mogoče ugotoviti, ali je povečanje števila teh stečajev povezano izključno z gospodarsko krizo, še poroča Delo.

Največ osebnih stečajev je uvedenih nad potrošniki oziroma fizičnimi osebami. Podatki vrhovnega sodišča kažejo, da je bilo od oktobra 2008 do konca julija letos uvedenih kar 720 tovrstnih stečajev, medtem ko je bilo osebnih stečajev samostojnih podjetnikov 92.

Najpogostejši vzrok za osebni stečaj prezadolženost dožnika
Gregor Strojin
, vodja službe za odnose z javnostmi pri vrhovnem sodišču, je za Delo pojasnil, da so predlagatelji uvedbe osebnih stečajev najpogosteje dolžniki sami. Pri fizičnih osebah so imeli na ljubljanskem okrajnem sodišču le en primer, ko je bil predlagatelj upnik. Strojin je dodal, da je najpogostejši vzrok za osebni stečaj prezadolženost dožnika.

Stečajna upravitelja Andrej Marinc in Bojan Klenovšek opažata, da se za osebni stečaj pogosto odločajo ljudje, ki nimajo premoženja, tako da postopek poteka le formalno (prijava in preizkušanje terjatev). Klenovšek dodaja, da nekateri v osebnem stečaju vidijo možnost, da bi se izognili plačilu obveznosti, vendar zakon tako izigravanje onemogoča.