Večji padec v trgovini na drobno kot v Sloveniji je imela samo Španija. Foto: BoBo
Večji padec v trgovini na drobno kot v Sloveniji je imela samo Španija. Foto: BoBo

Obseg trgovine na drobno se je po podatkih evropskega statističnega urada Eurostata na junijski mesečni ravni skrčil nekoliko bolj v evrskem območju (0,5 odstotka) kot pa na območju celotnega EU-ja (0,2 odstotka).
Na mesečni ravni se je najbolj zmanjšala prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov (za 0,6 odstotka) tako v območju evra kot v celotni Uniji. Prodaja neživilskih izdelkov pa se je v območju evra skrčila za 0,2 odstotka, v sedemindvajseterici pa je ostala stabilna.
V letni primerjavi se je prodaja hrane, pijač in tobačnih izdelkov v državah z evrom junija zmanjšala za 1,6 odstotka, v EU-ju pa za 1,2 odstotka. Prodaja neživilskih izdelkov se je medtem v državah s skupno valuto skrčila za 0,2 odstotka, v celotnem EU-ju pa okrepila za 1,2 odstotka.
Največji padec trgovine na drobno so izmerili v Španiji (-6,9 odstotka), sledita pa Slovenija (-3,6 odstotka) in Romunija (-3,1 odstotka). Največjo rast pa so imeli Luksemburg (+27,5 odstotka), Litva (+6,7 odstotka) in Poljska (+5,5 odstotka).