Zaradi gradnje dolenjske avtoceste so ministra Vlačiča povabili na zaslišanje. Foto: BoBo
Zaradi gradnje dolenjske avtoceste so ministra Vlačiča povabili na zaslišanje. Foto: BoBo
Patrick Vlačič
Računsko sodišče je že januarja kazensko ovadilo ministra za promet. Foto: MMC RTV SLO

"Včeraj sem bil v zvezi s tem zaslišan in moram reči, da je bila sodnica korektna in da sem vesel, da sem lahko povedal svojo plat zgodbe. Vem, da nisem storil, kar mi je očitano," je v spletni klepetalnici dejal minister, ki opravlja tekoče posle.

Na "pogovor" s preiskovalnim oddelkom okrožnega sodišča so ga povabili zaradi zahteve tožilstva za uvedbo preiskave (ta sicer temelji na ovadbi Računskega sodiščla) in ga zaslišali zaradi "podpisa partitne pogodbe, s katero se je dovolila gradnja nadvoza", je za Delo pojasnil minister sam in dodal, da gre za predkazenski postopek, zato kaj več ni želel povedati.

Računsko sodišče: Ravnanje uprave Darsa nezadovoljivo
Kot je znano, je Računsko sodišče zaradi izplačila odškodnine družbi Avtotransport Kovačič in zaradi gradnje nadvoza na avtocestnem odseku Pluska-Ponikve aprila predlagalo začetek postopka za razrešitev predsednice in članice uprave Darsa Mateje Duhovnik in Gordane Bošković, saj je v porevizijskem poročilu ocenilo, da uprava Darsa pri naročilu novih cenitev zemljišč ni ravnala zadovoljivo.

Računsko sodišče je že januarja poleg uprave Darsa kazensko ovadilo ministra za promet, ki je podpisal pogodbo o sofinanciranju gradnje nadvoza, pa tudi enega cenilca in sodno izvedenko.

Postopek tudi proti Duhovnikovi
Ljubljansko okrožno tožilstvo je tako 23. septembra vložilo zahtevo za preiskavo proti Vlačiču, pa tudi proti Mateji Duhovnik iz Darsa. Za Delo so na okrožnem sodišču pojasnili, da se "proti obema izvajajo naroki".