Trenutno je treba za liter dizelskega goriva odšteti 1,149 evra, za liter 95-oktanskega bencina pa 1,245 evra za liter. Približno toliko je bilo treba za omenjeni pogonski gorivi nazadnje odšteti septembra lani. Foto: BoBo
Trenutno je treba za liter dizelskega goriva odšteti 1,149 evra, za liter 95-oktanskega bencina pa 1,245 evra za liter. Približno toliko je bilo treba za omenjeni pogonski gorivi nazadnje odšteti septembra lani. Foto: BoBo

Vlada ni sprejela odločitve glede sprostitve cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva ob avtocestah in hitrih cestah zaradi pomislekov, ali se določajo cene na artikel ali na območje, na katerem se prodajajo.

Po seji vlade je minister za javno upravo Boris Koprivnikar povedal, vlada odločitve ni sprejela in da je bila podana tudi zahteva, da je treba preveriti konkretne učinke že izvedene liberalizacije, torej sprostitve cen 100-oktanskega bencina in kurilnega olja.

Zato se je vlada odločila, da bo to dilemo razrešila in potem ponovno odločala o sprostitvi cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva, je še dejal Koprivnikar in dodal, da termin, kdaj bi o tem vlada sklepala, še ni določen.

Če se bo vlada po usklajevanjih odločila sprejeti predlagano uredbo, bi do prve morebitne podražitve 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih servisih ob avtocestnem križu lahko prišlo 22. novembra.

Predlog uredbe namreč določa, da je najvišja prodajna cena 95-oktanskega bencina in dizla ob avtocestah in hitrih cestah enaka najvišji prodajni ceni na dan 8. novembra. To je dan zadnje spremembe cene naftnih derivatov po obstoječi uredbi.

Uredba naj bi veljala do junija
Nova uredba naj bi veljala do konca junija 2017. Če bo deregulacija cen naftnih derivatov na avtocestnem križu povzročila večje povišanje marž, zakon o kontroli cen omogoča vladi, da se znova odloči za regulacijo, še piše v predlagani uredbi.

Marži distributerjev se po predlogu ne spreminjata, tako najvišja vrednost marže za 95-oktanski bencin znaša 0,08701 evra, za dizelsko gorivo pa 0,08158 evra za liter.

Določanje cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih drugod po državi bo ostalo enako kot doslej. Metodologija za izračunavanje cen temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečajev dolarja in evra, modelske cene pa se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij.

Trenutno je treba za liter dizelskega goriva odšteti 1,149 evra, za liter 95-oktanskega bencina pa 1,245 evra za liter.