Vodilni v Tosami menijo, da je podjetju zaradi odtegnitve pomoči povzročena škoda, saj so že začeli izvajanje postopka prestrukturiranja, tudi v delu, ki bi bil financiran z državno pomočjo. Foto: MMC RTV SLO
Vodilni v Tosami menijo, da je podjetju zaradi odtegnitve pomoči povzročena škoda, saj so že začeli izvajanje postopka prestrukturiranja, tudi v delu, ki bi bil financiran z državno pomočjo. Foto: MMC RTV SLO

Prejšnja vlada je Tosami dodelila državno pomoč z odločilnim pogojem 5,5 milijona evrov, in sicer 1,48 milijona evrov nepovratnih subvencij in štiri milijone evrov v obliki poroštva za najem posojil.

Ena vlada dala ...
Pogoj za pridobitev sredstev je bila dokapitalizacija v višini najmanj milijona evrov, ki jo mora izvesti večinski lastnik družbe ali sam ali s poslovnim partnerjem. Hkrati je takratna vlada sklenila, da se pomoč dodeli, če bi bila ta odobrena na podlagi posamične priglasitve Evropski komisiji.

Družba je pred razveljavitvijo pomoči začela postopek prestrukturiranja tudi v delu, ki bi bil sofinanciran z državno pomočjo. Vodilni v Tosami (Tomaž Brdnik, Žiga Hieng in Mojca Šimnic Šolinc) so vlado že marca opozorili, da bo družbi, če pomoči ne bo, povzročena škoda. Tosama je zato vložila tožbo, vlada pa je odgovor nanjo že poslala upravnemu sodišču.
... druga vlada vzela
S sklepom o pomoči se že ob sprejetju ni strinjal Radovan Žerjav, ki v zdajšnji vladi vodi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Vlada je razveljavitev sklepa o državni pomoči pojasnila s tem, da se družba Tosama po letu 2009 spopada z naraščajočimi izgubami, zmanjševanjem prodaje, povečevanjem zalog, zmanjšanjem izkoriščenosti proizvodnih zmogljivosti, padanjem denarnih tokov, naraščajočimi dolgovi in rastočimi stroški obresti.

Vlada: Tipičen primer neodgovornega ravnanja lastnikov
Vlada je prepričana, da je Tosama v težavah predvsem zaradi izrazito povečanih finančnih obveznosti družbe, ki so posledica menedžerskega prevzema v letu 2008 in poznejše pripojitve družbe Sana investicije, katere večinski lastnik je Boštjan Nagode. Vlada tako meni, da je položaj, v katerem se je znašla Tosama, tipičen primer neodgovornega ravnanja lastnikov v procesu pridobivanja lastniških deležev po načelu finančnega vzvoda.