Vloga sejma je po besedah ministrice pomembna tudi pri promociji slovenske obrambne industrije. Foto: Mors
Vloga sejma je po besedah ministrice pomembna tudi pri promociji slovenske obrambne industrije. Foto: Mors
Sejem obrambe in varnosti

V Gornji Radgoni poteka mednarodni sejem obrambe, varovanja, zaščite in reševanja Sobra z geslom Zavezništvo zaupanja, ki je po mnenju obrambne ministrice Andreje Katič zelo pomemben za zavedanje o pozornosti, ki jo je treba namenjati obrambi, varnosti ter zaščiti in reševanju tako v slovenskem kot v mednarodnem okolju, pa tudi priložnost, da se že sicer dobro medsebojno sodelovanje med ključnimi varnostnimi strukturami še okrepi.

Vloga sejma je po njenih besedah pomembna tudi pri promociji slovenske obrambne industrije, v interesu ministrstva za obrambo pa je, da prispeva k večji poslovni uspešnosti slovenske obrambne industrije ter njeni prepoznavnosti in konkurenčnosti.

"Za nas je namreč bistvenega pomena, da je Slovenska vojska primerno opremljena in da v okviru zakonskih in proračunskih možnosti v njeno opremljanje vključujemo slovensko obrambno industrijo. Vesela sem, da smo lahko pomagali slovenski industriji in nekaterim raziskovalnim ustanovam pri pridobivanju projektov in sredstev v okviru Evropske obrambne agencije, in potrudili se bomo, da vse, kar je v naših močeh, storimo za to, da bomo še bolj krepili vlogo in omogočali priložnosti slovenske obrambne industrije tako v Evropski uniji kot tudi v Natu in drugih mednarodnih strokovnih združenjih," je med drugim povedala Katičeva, ki je napovedala postopno večanje obrambnega proračuna ter zagon naložbenega cikla, kar bo utrlo pot nadaljnjemu razvoju vojske in celotnega obrambnega sistema.

Koristni brezpilotni letalniki
Obrambna ministrica je tudi poudarila, da je pri nakupu vojaške oborožitve in opreme pomembno načelo večnamembnosti, tak primer pa so, recimo, brezpilotni letalniki. Brezpilotne letalnike slovenskega proizvajalca C-Astral bo po besedah Katičeve mogoče koristno uporabiti tako v Slovenski vojski kot v sistemu varstva pred naravnimi nesrečami.

"Letalnike uvajamo v operativno uporabo v Slovenski vojski, poleg tega pa smo se dogovorili tudi o njihovi uporabi pri nadzoru ogroženosti naših gozdov zaradi podlubnikov, uporabili jih bomo tudi na težko dostopnem območju pri iskanju delov nedavno ponesrečenega letala, sicer pa bodo uporabljeni predvsem v vojaške namene - za zaščito naših sil in pridobivanje podatkov na območjih delovanja," je dejala ministrica.

Sejem obrambe in varnosti