Prazno državno blagajno država želi napolniti z bolj smiselnim upravljanjem premoženja. Foto: MMC RTV SLO
Prazno državno blagajno država želi napolniti z bolj smiselnim upravljanjem premoženja. Foto: MMC RTV SLO
Nov državni naložbeni holding

Koncept bo v javni obravnavi do 8. junija. Vlada bo predlagala strategijo upravljanja naložb, sprejel pa jo bo DZ. Glede na koncept bodo naložbe razdelili v portfeljske, strateške naložbe, naložbe za prestrukturiranje in prodajo ter nepremičninske naložbe.

V skladu s tem bo Slovenia Sovereign Holding (SSH) imel štiri hčerinske družbe: Družbo za upravljanje (DZU), Slovenske strateške naložbe, Slovenske naložbe za prestrukturiranje in prodajo ter Slovenske nepremičninske naložbe.

Država bo razvrstila naložbe po pomembnosti
DZU bo upravljal dva sklada, in sicer Alternativni sklad portfeljskih naložb in Alternativni sklad strateških deležev, vsi skladi v upravljanju pa bodo lahko imeli največ 33-odstotni delež v kapitalu posamezne družbe.

V prvem skladu bodo lahko imeli, glede na celotno premoženje sklada, največ 20 odstotkov delnic enega podjetja, skupaj v portfelju sklada pa največ 30 odstotkov netržnih vrednostnih papirjev, v portfelju drugega pa bodo delnice družb, v katerih želi država obdržati pomemben delež.

Glavno besedo bo imel DZ
V portfelju družbe Slovenske strateške naložbe bodo delnice družb, v katerih želi država obdržati strateški delež. Naložbe v vseh hčerinskih družbah in skladih bodo še dodatno razdelili na infrastrukturo, finančne družbe, družbe realnega sektorja in nepremičnine.

SSH bo imel tričlansko upravo in devetčlanski nadzorni svet. Nadzornike bo imenoval DZ, in sicer štiri na predlog vlade, štiri na predlog poslanskih skupin in enega na predlog parlamentarne komisije za nadzor javnih financ. Hčerinske družbe, razen DZU-ja, bodo vodili izvršni direktorji, ki jih bo imenovala uprava SSH-ja.

Nov državni naložbeni holding