V torek je bilo na borzah še spodbudno ozračje, kar je bila tudi posledica pustnega rajanja (na fotografiji maškare na borzi v Frankfurtu), toda ob koncu tedna so bili delniški indeksi pod pritiskom. Foto: EPA
V torek je bilo na borzah še spodbudno ozračje, kar je bila tudi posledica pustnega rajanja (na fotografiji maškare na borzi v Frankfurtu), toda ob koncu tedna so bili delniški indeksi pod pritiskom. Foto: EPA
Borzni posredniki so v petek po televiziji budno spremljali, kakšne so posledice katastrofalnega potresa na Japonskem. Foto: EPA

Obnova prizadetih delov Japonske bo koristila številnim sektorjem. Ni čudno, da so delnice proizvajalca težke mehanizacije Caterpillarja in sorodnih podjetij na Wall Streetu v petek pridobivale, indeks Dow Jones pa se je zvišal za pol odstotka, s čimer se po hudih četrtkovih izgubah (izgubil je 1,87 odstotka, kar je največ v zadnjih sedmih mesecih) vrnil nad 12 tisoč točk. Tedenska izguba je tako le enoodstotna.

V Savdski Arabiji ni bilo večjih nemirov
Vlagatelji so bili ob koncu petkovega trgovanja že precej pogumni, potem ko se dan jeze v Savdski Arabiji ni sprevrgel v resnejše nemire, ampak je na ulice prišlo le nekaj sto ljudi. Makroekonomski podatki so bili mešani. Ameriška prodaja na drobno je februarja zaznala največjo rast v zadnjih štirih mesecih (+1 %), vendar je zaupanje potrošnikov zaradi visokih cen goriva zdrsnilo na petmesečno dno.

Dow Jones

12.044
Nasdaq2.715
DAX307.178
FTSE1005.828
FTSEurofirst 3001.122
Nikkei10.254
EUR/USD1,3902
USD/JPY81,86
EUR/CHF1,2925
Lahka nafta100,47 USD
Zlato1.417 USD
Euribor, 6-mesečni1,489 %


Bo potres škodoval obveznicam?
Obveznice so v petek dopoldne strmo porasle, vendar nato izgubile pridobljeno. Potres na Japonskem utegne zavarovalnice prisiliti, da bodo prodajale obveznice in s tem pokrile škodne primere. Podobno je bilo leta 1995 po potresu v Kobeju, ko je donos desetletnih obveznic porasel za okrog 20 bazičnih točk. V petek se je donos ameriške 10-letne obveznice na koncu zvišal na 3,40 odstotka.

Lahka nafta zdrsnila pod 100 dolarjev
Japonski jen je po potresu silovito porasel, v primerjavi z dolarjem se je okrepil tudi evro, kar je bila posledica bruseljskega maratonskega vrha območja evra in zaveze vseh sodelujočih o zvišanju upokojitvene starosti, fleksibilnejšem trgu dela in o manjši zadolženosti oziroma proračunskem primanjkljaju. Cena lahke nafte je v petek zdrsnila pod 100 dolarjev, zlato pa se je podražilo do skoraj 1.420 dolarjev. Na eni strani zlato ohranja status varnega pribežališča, toda nižja cena nafte zmanjšuje njegovo privlačnost, saj je s tem možnost inflacije manjša.

Krka še odkupuje lastne delnice
Indeks SBI TOP je zadnji teden pridobil 1,27 odstotka, kar je zasluga delnic Mercatorja, ki so se zaradi novice, da Agrokor ponuja 195 evrov za delnico Mercatorja, podražile za sedem odstotkov. Tečaj najprometnejše Krke je zdrsnil za 0,41 odstotka, vendar se obdržal nad 60 evri. Novomeška farmacevtska družba je ta teden pridobila skoraj za milijon evrov lastnih delnic, tako da je s slabimi petimi odstotki že tretja največja lastnica.

Gorenje z 20 milijoni dobička
Od ponedeljka do petka so se najbolj, za dobra dva odstotka, pocenile delnice Nove KBM in Gorenja. Velenjski proizvajalec bele tehnike je objavil poslovne rezultate za leto 2010, v katerem se je skupina izkopala iz izgube in imela 20 milijonov evrov čistega dobička. Ob nizki likvidnosti in splošnem pesimizmu, ki že dolgo vlada na Ljubljanski borzi, je težko pričakovati, da bo to bistveno pomagalo tečaju Gorenjevih delnic v prihodnjih dneh.