Borzni posredniki še naprej budno spremljajo, kako poteka reševanje evropske dolžniške krize. Na obvezniških trgih sta se danes uspešno zadolžili Italija in Španija, saj sta morali obljubiti nižjo obrestno mero kot na prejšnjih dražbah. Foto: Reuters
Borzni posredniki še naprej budno spremljajo, kako poteka reševanje evropske dolžniške krize. Na obvezniških trgih sta se danes uspešno zadolžili Italija in Španija, saj sta morali obljubiti nižjo obrestno mero kot na prejšnjih dražbah. Foto: Reuters
Ljubljanska borza
Potem ko Zoran Janković ni bil potrjen za predsednika vlade in se je politična kriza v Sloveniji poglobila, je indeks SBI TOP (573 točk) izgubil 0,84 odstotka in je skoraj 80 odstotkov pod rekordom iz leta 2007. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Le deset od 64 vprašanih strokovnjakov meni, da skupna evropska valuta letošnjega leta ne bo preživela v zdajšnji obliki, preostali pa so bolj optimistični, čeprav so pred nami še težki časi. Francija bo verjetno že v treh mesecih izgubila najboljšo bonitetno oceno, agencije pa bodo še naprej nižale ocene Belgiji, Italiji in Španiji. Največjo grožnjo evropski stabilnosti predstavlja Grčija, ki se bo marca izognila bankrotu, le če ji bo tujina priskočila na pomoč.

"Evropski QE" le v primeru deflacije
Evropska centralna banka je obresti na današnjem sestanku pustila nespremenjene pri enem odstotku. Ko se je decembra odločila, da poslovnim bankam posodi skoraj 500 milijard evrov, je posojilni krč nekoliko popustil. Številni zahtevajo, da ECB po vzoru ameriških Zveznih rezerv tiska svež denar in v večji meri odkupuje obveznice problematičnih držav (gre za kvantitativno popuščanje - QE), vendar predsednik Mario Draghi temu ni naklonjen. Mnenje bi spremenil le, če bi Evropi grozila deflacija.

Finančne krivulje: Italiji ne verjamejo več na besedo, ampak zahtevajo dejanja; obeta se pester četrtek na obvezniških trgih.


Pri agenciji Fitch svarijo pred najhujšim
Tudi pri agenciji Fitch ECB pozivajo, naj pogumneje odkupuje nekatere evropske obveznice. Če se osrednja evropska finančna ustanova ne bo dejavneje vključila v reševanje krize, se evru slabo piše, so zapisali. "Konec evra bi prinesel katastrofo svetovnemu gospodarstvu in če se Italija ne bo rešila, se to res lahko zgodi." Mnenje, da je Italija pač prevelika, da bi jo pustili propasti, ne sme nikogar uspavati, kajti sočasno je tudi prevelika, da bi jo lahko rešili.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi:

GORENJE

+0,00 %

4,50 EUR

MERCATOR

+0,00 %

143,50

PETROL

-0,56 %

161,00

LUKA KOPER

-0,68 %

7,25

KRKA

-1,47 %

48,14

NOVA KBM

-1,59 %

3,10

TELEKOM

-1,52 %

65,00

ZAV. TRIGLAV

-2,79 %

10,11


Dow Jones tik pod petmesečnim vrhom
Pesimistične napovedi agencije Fitch so evro zbile v območje 16-mesečnega dna v primerjavi z dolarjem, pod mejo 1,27 dolarja. Čeprav evro v zadnjem obdobju izgublja, pa se ameriški delniški trg dobro drži, tako da ni več značilne korelacije med padanjem evra in padanjem delniških indeksov. Očitno je ameriško gospodarstvo v dovolj dobrem položaju, da se je Wall Street izognil razprodaji in je trenutno na petmesečnem vrhu oziroma tik pod njim, potem ko je Dow Jones (12.449 točk) v sredo izgubil le 13 točk.