Kršilci objavljajo svoje oglase na spletnih straneh Zavoda za zaposlovanje RS. Foto: BoBo
Kršilci objavljajo svoje oglase na spletnih straneh Zavoda za zaposlovanje RS. Foto: BoBo
Povezanost vseh akterjev. Vir: Inšpektorat za delo, 2015 Foto: MMC RTVSLO
Oglas za delo
Sporni oglas kršitelja. Foto: MMC RTV SLO

Vodja konzularnega oddelka na bolgarskem veleposlaništvu Božidara Sarčadžieva, s katero smo se pogovarjali, je začudena, da lahko eni in isti delodajalci izkoriščajo njihove državljane že toliko let. Da slovenski pristojni organi zanje vedo, a jim kljub temu tega ne morejo preprečiti. Bolgarske delavce izkoriščajo tudi po drugih državah EU-ja – na Švedskem obirajo borovnice, v Angliji jagode, a tam organi ukrepajo hitro in učinkovito. Enako je na Nizozemskem, kjer je Sarčadžieva pred leti prav tako vodila konzularni oddelek na veleposlaništvu in je razmere spoznala od blizu.

Kot smo poročali, gre za izkoriščanje okoli dvesto bolgarskih državljanov v Starem trgu v Loški dolini, ki delajo v lesnopredelovalni industriji. Njihovi delodajalci so povezani v verigo najmanj osmih podizvajalcev, na čelu katere je Gozdno gospodarstvo Postojna oz. njegova poslovna enota Marof Trade v Starem trgu.

Izkoriščanje se dogaja že dolga leta. Tamkajšnji policisti že od leta 2008 o sumih kršitev obveščajo inšpektorje za delo in ti so leta 2012 ugotovili številne kršitve delovnopravne zakonodaje, napisali globe in prepovedali opravljanje dejavnosti. A to kršilcev ni ustavilo, odprli so nova podjetja in kršili zakonodajo še naprej. "To bo zdaj preprečil nov Zakon o gospodarskih družbah," pove glavna inšpektorica za delo Nataša Trček.

Kršilci objavljajo delovna mesta
V začetku avgusta smo na spletni strani Zavoda za zaposlovanje RS zasledili oglas za 15 prostih delovnih mest v podjetju Floles. To je eden izmed dveh glavnih podizvajalcev Gozdnega gospodarstva Postojna (poslovne enote Marof Trade), pri katerem so inšpektorji v zadnjih dveh letih odkrili številne kršitve, mu izdali globo za 2.500 evrov in prepovedali opravljanje dejavnosti do odprave kršitev. Iskalci zaposlitve so se lahko na oglas prijavili do 19. avgusta, zraven je pisalo, da kandidate napotuje tudi zavod, kar naj bi iskalcem zagotavljalo, da je delodajalec zanesljiv.

Ko smo na Inšpektoratu za delo vprašali, kako je to mogoče, so nam odgovorili, da je podjetje Floles res na seznamu delodajalcev z negativnimi referencami. O kršilcih delovnopravne zakonodaje Inšpektorat redno obvešča zavod za zaposlovanje. Tam pa nam je direktorica zaposlovanja Barbara Vrtačnik odgovorila: "Takoj enajstega avgusta, ko smo videli na strani Inšpektorata, da je delodajalec, ki krši delovnopravno zakonodajo, smo se s sodelavci iz Cerknice in Ljubljane dogovorili, da ne napotujejo kandidatov na to prosto delovno mesto."

Na vprašanje, koliko je potem iskalec zaposlitve sploh varen, ko brska po spletni strani republiškega zavoda za zaposlovanje za prosto delovno mesto, pa nam je odgovorila: "Jaz pravim, da je varen, dokler ne dobimo podatka, da je kršil delovnopravno zakonodajo." In še, da naj iskalci zaposlitve vedno preverijo na spletni strani zavoda svež seznam delodajalcev z negativnimi referencami, preden sprejmejo službo pri delodajalcu, ki ga ne poznajo.

Podjetja pod lupo finančne uprave
Sarčadžieva opozarja tudi na primer bolgarskega podjetnika, prijavljenega v Sloveniji, ki novači delavce iz Bolgarije in je bil zaradi različnih kaznivih dejanj že dvakrat v priporu, a je trenutno na prostosti in oskrbuje delodajalce z delavci še naprej.

Bolgarski inšpektorat za delo opozarja svoje državljane na izkoriščanje po evropskih državah, vendar nekateri med njimi temu ne verjamejo in se na delo v tujino vseeno odpravijo, saj v Bolgariji službe ne dobijo. Na veleposlaništvu delavcem, ki se obrnejo nanje, svetujejo in informacije prek zunanjega ministrstva pošiljajo inšpektorjem za delo v Bolgariji.

Zdaj so se povezali tudi inšpektorji za delo iz Slovenije in Bolgarije, problematiko pa preiskuje tudi naša finančna uprava, a zaradi davčne tajnosti zadeve, dokler je postopek še v teku, ne komentirajo. Po neuradnih podatkih policije so vsi podizvajalci skupaj državi dolžni že dva milijona evrov. Za komentar smo vprašali tudi direktorja Gozdnega gospodarstva Postojna, Frenka Kovača, ki nam je le pisno odgovoril: "Obveznosti vseh naših podizvajalcev poravnavamo karseda točno. Na to, kako oni poslujejo, pa mi žal nimamo vpliva."