Severnoprimorska regija je zašla v gospodarske škripce, a izvoz še vedno rešujejo manjša podjetja. Foto: BoBo
Severnoprimorska regija je zašla v gospodarske škripce, a izvoz še vedno rešujejo manjša podjetja. Foto: BoBo

Na območju severnoprimorske regije je lani poslovalo 2.896 družb, kar je 24 več kot leto prej, med njimi pa je bilo kar 93 odstotkov mikropodjetij. Konec leta je bilo v stečajnem postopku 74 družb, med njimi pa jih je 24 začelo postopek stečaja.
Poslovanje podjetij v regiji je bilo tako najslabše v zadnjih petih letih. Skupni prihodki na ravni regije so znašali 3,2 milijarde evrov, čisti ustvarjeni dobiček 115 milijonov evrov, čista izguba pa 149,7 milijona evrov. Skoraj polovico te izgube so ustvarili v Gorici Leasingu, Hitu, Diamondu, Salonitu Anhovo in Certi. Kljub vsemu je bila povprečna mesečna plača v regiji na ravni slovenskega povprečja in je znašala 1.436 evrov.

Čedalje več izvoza v Nemčijo
Med 13 občinami v regiji je čisti dobiček doseglo le sedem občin, pretežni del občina Idrija, več kot polovica čiste izgube pa je nastala v občini Nova Gorica. Regija sicer še vedno ostaja na šestem mestu po uvozu in izvozu med slovenskimi regijami, a zdaj je z 21 odstotki izvoza Nemčija s prvega mesta izrinila Italijo, ki je na drugem mestu. Sledijo Francija, Bosna in Hercegovina in ZDA, ki so na tem mestu zamenjale Veliko Britanijo.
Podjetja iz regije še vedno največ uvozijo iz Italije, sledijo pa ji Nemčija, Avstrija, BiH in Kitajska. Vedno pomembnejše partnerice severnoprimorskih podjetij pa postajajo družbe iz Nemčije, držav BRIK in Japonske.