Še zadnji odsek bo zmanjšal gneče in lokalnim prebivalcem prihranil kar nekaj živcev. Foto: BoBo
Še zadnji odsek bo zmanjšal gneče in lokalnim prebivalcem prihranil kar nekaj živcev. Foto: BoBo
AC do Gruškovja leta 2018

Omenjeni 13 kilometrov dolg odsek je še edini nedokončani del avtoceste na 2.300 kilometrov dolgi povezavi med Hamburgom in Solunom. Gradnja se bo najprej začela na nekaj več kot sedem kilometrov dolgem odseku, ki ga bo Pomgrad za 56,2 milijona evrov gradil v konzorciju z Gorenjsko gradbeno družbo, CGP-jem Novo mesto in Cestnim podjetjem Ptuj.

Z današnjim podpisom je odleglo tudi vodstvu Darsa, ki bo del denarja za projekt dobil iz posojila Evropske investicijske banke. A prvi mož Darsa Matjaž Knez je ob sicer pozitivnem dogodku omenil tudi nekaj slabše informacije o tem, da se znova zapleta pri že izbranem izvajalcu za uvodno fazo drugega dela, kjer je bila na razpisu s ponudbo 6,2 milijona evrov izbrana družba Euro Asfalt iz Sarajeva, a z njo zaradi pritožbe enega izmed konkurentov pogodbe danes še niso mogli podpisati.

"Državna revizijska komisija nam je prisluhnila in je pritožbo zavrnila, zato verjamemo, da bo stvar čim prej rešena in bo celoten projekt zaživel v skladu z načrti. Vsaka takšna motnja pomeni tudi ogrožanje končnega roka, kar za vse nas pomeni težave," je dodal Knez in hkrati spomnil, da poteka tudi razpis za izvedbo drugega, skoraj šest kilometrov dolgega dela avtoceste od Podlehnika do hrvaške meje.

Če ne bo večjih zapletov z razpisom za drugi del odseka, bi lahko dela končali do poletja 2018.

Več desetletij prizadevanj
Po več desetletjih prizadevanj bodo prebivalci med Gruškovjem in Ptujem končno dobili dokaz, da naj bi bilo prometnih zastojev in slabe prometne varnosti na tem koncu v nekaj letih konec, je za Radio Slovenija poročal Danijel Poslek.

Civilne pobude, protestni shodi ter grožnje z zaporami so bile potrebne, da se je vendarle začelo premikati in da so stekla prizadevanja za gradnjo preostanka podravske avtoceste med Draženci in Gruškovjem, kar so v spodnjem Podravju pričakovali že dolgo.

Začrtani projekt prinaša olajšanje predvsem prebivalcem haloškega območja, saj v poletnih mesecih nastajajo tudi po večdesetkilometrske kolone proti mejnemu prehodu Gruškovje, ki popolnoma ohromijo promet.

AC do Gruškovja leta 2018