Slovenska nefinančna podjetja so v opazovanem obdobju obseg posojil zmanjšala za 8,8 milijarde evrov oz. za 26 odstotkov. Foto: Reuters
Slovenska nefinančna podjetja so v opazovanem obdobju obseg posojil zmanjšala za 8,8 milijarde evrov oz. za 26 odstotkov. Foto: Reuters

Posojila nefinančnih družb v Sloveniji so po podatkih Banke Slovenije konec lanskega leta znašala 24,8 milijarde evrov oz. 32 odstotkov vseh dolgov. Analitiki centralne banke so v pregledu finančnih računov Slovenije 2010-2015 ocenili, da je dolg nefinančnih družb (obveznosti minus lastniški kapital) v BDP-ju Slovenije znašal 107 odstotkov, v območju evra pa 138 odstotkov. V preučevanem obdobju se je v Sloveniji zmanjšal za 36 odstotnih točk, v območju z evrom pa za dve odstotni točki.

Še vedno pa imajo slovenska podjetja precej manj finančnih sredstev v primerjavi z dolgom kot podjetja v evrskem območju. V Sloveniji je znašal 100 odstotkov in se je v preučevanem obdobju zmanjšal za 14 odstotnih točk, v območju evra pa 68 odstotkov in se je zmanjšal za 11 odstotnih točk.

Slabše kot v evrskem območju je tudi razmerje med dolgom in lastniškim kapitalom, ki v Sloveniji znaša 111 odstotkov, v območju evra pa 92 odstotkov.

Čeprav je še vedno slab, se je izboljšal tudi neto finančni položaj nefinančnih družb v Sloveniji in je med letoma 2010 in 2015 padel z minus 122 odstotkov BDP-ja na minus 96 odstotkov BDP. V območju evra se je izboljšal z minus 93 odstotkov BDP-ja na minus 86 odstotkov BDP-ja. Slovenska podjetja imajo, kljub nižji zadolženosti in nižjim obveznostim iz kapitala, manj finančnih sredstev, zato je neto finančni položaj precej slabši glede na evrsko območje.